Wat is Loslaten? - Bjorn Brands
arrow_drop_up arrow_drop_down

Wat is Loslaten?

“Wat is loslaten?” daar gaan we het zo over hebben maar ik ga je eerst een vraag stellen en als één van de onderdelen van toepassing is op jou, raad ik je aan om de rest ook te lezen.

Hier komt ie: wil je meer geld verdienen, gelukkiger worden, bewuster het leven ervaren, gezonder zijn, beter in je vel zitten, je concentratie en focus verhogen, innerlijke rust hebben, je sociale relaties met anderen verbeteren, spanning in je lichaam verminderen, meer in het NU leven, meer kunnen genieten?

En, heb je ergens ‘ja’ op gezegd voor jezelf? Cool, het enige wat ik je kan aanbevelen voor nu is de rest van deze pagina doorlezen en het gewoon voor jezelf eens uit te proberen.

Wanneer je het zelf uitprobeert is het niet meer nodig voor mij om je te motiveren. Door het te doen geef je jezelf bewijs door de resultaten, wat weer meer en meer motivatie geeft. Kan het nog simpeler? Ja, dat kan.

Neem het volgende even theoretisch van me aan, om het daarna uit te proberen of uit te testen, om te zien of je datgene wat ik je hier vertel ook kunt bewijzen aan jezelf. Als je het niet kunt bewijzen – dan stop je er mee. Geen probleem en het kost je niets. Ik ben er zeer van overtuigt dat je in staat bent jezelf naar een hogere, positievere frequentie te leiden in welke tak dan ook.

Oké, hier gaat ie. Zonder dat je het je waarschijnlijk realiseert, is jouw vermogen om te denken niets meer en niets minder dan een stuk gereedschap om te creëren. Wat je denkt is in feite waar je om vraagt.

Nu komt het: zonder dat je het in de gaten had, heb je jezelf helemaal meegezogen of ben je helemaal opgegaan in het denkspelletje door gedachten en gevoelens op te slaan gedurende je leven.

Dus nu loop je de hele dag rond met een grote rugzak hangend aan je schouders, volgepropt met gedachten en gevoelens; je wist niet dat die last er hing en hoe zwaar die last ongemerkt is geworden. Een last die actief is, elke dag; elke seconde.

Waarom gedurende de hele dag? Omdat je denkvermogen 24 uur per dag, zeven dagen in de week actief is. Dus elke seconde van elke dag denk en voel je de gedachten en gevoelens die jij zelf hebt gecreëerd en tegelijkertijd loop je jezelf wijs te maken dat dat is wie of wat je bent.

Wat je denkt te zijn, is dus gewoon een kunstmatig gecreëerd zelfbeeld. Dit zelfbeeld, maar ook je kijk op de wereld zijn gebaseerd op hoe jij gebeurtenissen in het verleden hebt geïnterpreteerd. Deze opgeslagen interpretaties zijn nu een grote poel van actieve gedachten en gevoelens, die je jezelf voorhoudt als “de realiteit” – want “zo is het gewoon.” Zo is het gewoon niet. Zo is het volgens jou. Het is jouw realiteit.

Jouw denkvermogen is 24/7 actief, dus je gedachten en gevoelens zijn ook 24/7 actief.

Je wordt je hiervan bewust wanneer ze gedurende de dag worden getriggerd door je zintuigen. Dus één situatie en twee verschillende personen zorgen voor twee verschillende perspectieven. Ieder heeft gelijk vanuit zijn eigen perspectief.

Emotionele gevoelens zijn opgeslagen gevoelens. Emotie betekend letterlijk “storing.” Emotionele gevoelens heb je gekoppeld aan je gedachten en zodoende houden ze elkaar in stand. Je creëert dus een storing in je geest. Een storing in je natuurlijke flow. Als je die zelfgecreëerde storingen loslaat, laat je ook je zelfgecreëerde en opgeslagen gedachten en gevoelens los.

Je hoeft dus niet ergens naartoe te groeien of iets te ontwikkelen. Je bent het al,maar je hebt jezelf uit het oog verloren en raakt ondergesneeuwd door je eigen gedachten en emoties.

Wanneer je deze loslaat voel je je vrijer, bewuster, gelukkiger, creatiever en rustiger dan wanneer je aan deze gedachtes en gevoelens vasthoudt. Je ziet in een keer oplossingen voor “problemen.” Alles gaat en is natuurlijker zonder dat je echt in staat bent om het uit te leggen. Maar het voelt verdorie fijn.

Deze natuurlijke flow is positiever dan je je voor kunt stellen. De enige reden is omdat het geen geestflow is. Het is `de` flow. Ik vertelde al eerder dat ik dit niet hier vertel zodat jij het aanneemt en er jezelf mentaal van overtuigt, maar dat je achterliggende info hebt die duidelijker en logischer maakt wat je doet.

Als je dus loslaat, word je jezelf veel bewuster van alles; je voelt jezelf beter `in je vel zitten` omdat deze natuurlijke flow in staat is om meer en meer te schijnen, en niet meer bedekt wordt met zelfgecreëerde en opgeslagen gedachten en gevoelens.

Alles wordt makkelijker en gaat moeiteloos omdat de moeite en de gedachte van het ‘moeten doen’ gecreëerd worden in je gedachten; door de dingen die je denkt.

Hoe negatiever de emotie of gedachte, hoe meer spanning je voelt in je lichaam en des te pijnlijker het allemaal voor jezelf is. Want je geeft nog meer weerstand – je probeert nog meer die natuurlijke flow in je lichaam tegen te houden – en dat is de pijn die je voelt. Dat is wat zoveel zeer doet, en je doet het zelf.

Niemand plaatst dat gevoel in je lijf. Jij creëert het gevoel door geforceerd een natuurlijke stroming van energie tegen te houden. Hoe geforceerder jij het probeert tegen te houden, hoe pijnlijker het voor jezelf is. Alleen jij kunt dit voor jezelf oplossen.

Daarbij hoef je niet bang te zijn voor wat er allemaal diep weggestopt zit, en waarvan je niet weet wat het is, maar wel bang bent dat het naar boven komt. Je hoeft nergens bang voor te zijn. Alles waarvan je je bewust wordt is nu ook al de hele dag actief en houdt je nu ook al tegen. Alleen heb je misschien niet in de gaten dat het zo is.

Een gebroken ego is nog steeds een ego

Daarom doen gevoelens van angst, machteloosheid, haat, onzekerheid, wrok, verdriet en bijvoorbeeld onwaardigheid zo´n pijn. Het doet echt zeer en nu weet je waarom.

M´n zwager had altijd pijn in zijn lichaam. Na jaren van ‘testje hier en testje daar’, kwamen ze er achter dat z´n lichaam allergisch was voor gluten.

Hij wist niet wat hij meemaakte na verloop van tijd. Er was geen of bijna geen pijn meer. Af en toe kwam het nog wel voor dat hij iets naar binnen werkte wat gluten bevatte zonder dat hij het wist. Dat kon hij dan ´s avonds of de volgende dag merken, want het deed weer pijn.

Hij zei eens dat het toch wel apart is: dat je jaren zo hebt rondgelopen met die pijn, wetend dat het pijn doet maar dat de pijn normaal geworden is. Een deel van z´n dagelijkse leven. Nu die pijn weg is, geeft het een hele nieuwe dimensie aan z´n gemoedstoestand.

Zo is het ook met loslaten. Je hebt de pijn vaak zelf niet in de gaten. Je blijft maar doorgaan, totdat je bewust gaat kijken naar wat er allemaal in je hoofd speelt en waarmee jij jezelf op een bepaalde automatische manier laat handelen, denken en voelen. Gedachten en gevoelens waarmee jij jezelf op een bepaalde frequentie houdt, wat vaak hetzelfde (op incidentele uitzonderingen na) als resultaat heeft.

Hoe kan ik het dan loslaten?

Hoe kan ik er dan wat aan doen? Hoe kan ik die spanning in m´n lichaam laten verdwijnen – deze zelfgecreëerde spanning?

Je moet er je bewust van worden. Wanneer jij je bewust wordt van een gedachte, gevoel of actie kun je jezelf afvragen: wil ik dit?

Geef jezelf een eerlijk antwoord. ‘Ja’ als antwoord is goed maar ‘nee’ is net zo goed als antwoord. Het is het bewust worden van jezelf, dus je hebt er niets aan om jezelf voor de gek te blijven houden, want dan blijf je doorgaan met wat je al die tijd al hebt gedaan en dat werkt niet, anders was je dit nu niet aan het lezen.

Als je ‘ja’ antwoordt, vraag jezelf dan: waarom? Als je ‘nee’ antwoordt, vraag jezelf dan: waarom niet? Het antwoord op ‘waarom’ of ‘waarom niet’ is een overtuiging of reden die jij hebt opgeslagen.

Wanneer jij je bewust wordt van wat je denkt of voelt, en daarna eventueel de overtuiging erachter, adem je rustig in door je neus en voel je de lucht je lichaam binnenkomen en je buik naar buiten duwen. Daarna blaas je rustig helemaal uit door je mond en duwt die spanning (positieve en negatieve) uit je lichaam. Er komt altijd een beter gevoel voor in de plaats.

Het is als een weegschaal die je vol gestapeld hebt met kleine steentjes. De weegschaal hangt helemaal naar één kant. Duw je er één steentje af wordt de weegschaal lichter aan één kant en gaat de schaal automatisch een beetje omhoog naar z´n natuurlijke evenwicht. Er is geen andere mogelijkheid voor de weegschaal. De steentjes horen er helemaal niet permanent op.

Wanneer je loslaat, neem je beetje bij beetje de complete controle terug en haal je jezelf van die zelfgecreëerde automatische piloot af. Je haalt als het ware telkens een steentje van de weegschaal. Je laat wat spanning los, en daarna voel je jezelf wat fijner – meer natuurlijk. Zo simpel is het. Maak het allemaal niet te moeilijk en gecompliceerd voor jezelf. Laat het los en je zult versteld staan van de resultaten in je dagelijkse leven, inwendig én uitwendig.

Veel plezier ermee. Geef jezelf een kans en probeer het de komende paar weken uit. Ik ben er van overtuigd dat in staat bent om aan jezelf te bewijzen hoe simpel het is om jezelf vooruit te helpen. Blijf jezelf vragen: Wil ik dit? En waarom? Of waarom niet? Doe dit wanneer je aan het werk bent, thuis of waar dan ook.

Zet elke dag wat tijd opzij voor jezelf. Ga op een rustige plek zitten waar je niet gestoord wordt, sluit je ogen en neem de gedachten en gevoelens waar die in je bewustzijn voorbij schieten en blijf naar jezelf kijken en jezelf vragen: ‘waarom denk ik dit, en waarom voel ik dat?’ Het zal een positieve, blijvende verandering aan je leven geven.

Onthoud: succesvolle personen zijn niet degenen die het één keer perfect doen, maar diegenen die hetzelfde doen als anderen en doorgaan waar 95% van die anderen ophoud.

Over de schrijver
Reactie plaatsen

Koekje erbij?