arrow_drop_up arrow_drop_down

Stoppen met roken!

Net las ik een stukje in de krant over stoppen met roken en in die column werd het percentage aangehaald van jongeren tussen de 18 en 25 jaar die roken. Dat bedraagt op dit moment circa 36 procent. Daar stond ik eigenlijk wel van te kijken. Het wil natuurlijk niet zeggen dat ze dagelijks roken, maar het percentage dat rookt in die leeftijdsgroep is toch vrij hoog.

Dus ik ging even verder op onderzoek en las dat de meeste rokers beginnen met roken als ze rond de 14 of 15 jaar oud zijn. Dit is ruim onder de wettelijke leeftijd waarop sigaretten mogen worden gekocht.

Onder de 14-jarigen is 3% procent een dagelijkse roker; op 15-jarige leeftijd en 16-jarige leeftijd 6%.*

Personen die willen roken, jong of oud, hou je in mijn ogen niet tegen. Die horrorafbeeldingen en teksten op een pakje sigaretten zijn bijvoorbeeld niet leuk. Het is apart dat de negatieve gevolgen die staan vermeld op het pakje een roker wel interesseert, maar op een enkeling na toch niet zal bijdragen dat personen stoppen met roken of voorkomen dat zij eraan beginnen.

Op schoolpleinen mag niet meer gerookt worden, maar dat houdt tieners niet tegen, zien we. Evenmin als het ‘niet kunnen kopen van sigaretten’ voor personen jonger dan 18 jaar.

tabakswetIn openbare gelegenheden mag ook al lang niet meer gerookt worden. Sinds 2004 hebben bezoekers en werknemers in Nederland recht op een rookvrije omgeving.

De belangrijkste redenen die worden gegeven voor een rookverbod zijn de bescherming van mensen tegen tal van al dan niet-acute aandoeningen, het verlagen van het aantal rokers en de inperking van de overlast die rook veroorzaakt. Zowel roken als meeroken is schadelijk voor de gezondheid.**

Al gold deze wet lange tijd niet voor de horeca. Al weer in 2008 kwam daar verandering in. Toen ging het rookverbod ook voor de horeca van kracht.

De niet-rokers waren ontzettend blij; de rokers niet bepaald.

Deze wet hield niet lang stand, want in 2010 werd roken weer toegestaan in kleine horecazaken zonder personeel. Dat vonden de rokers onder ons bijzonder fijn. Je gaat toch op stap of naar je lokale kroeg voor de ontspanning en daar hoort voor een roker een sigaret bij.

Dit heeft 4 jaar zo mogen zijn, maar sinds 10 oktober 2014 ging het rookverbod weer van kracht voor de gehele horeca. De uitzondering op het rookverbod voor de kleine cafés zonder personeel kwam daarmee te vervallen.

Aan menig eettafel zorgde de hele zaak voor felle discussies tussen de voor- en tegenstanders. Ook bij ons thuis. Nu is het allemaal wat meer ingeburgerd en heb ik er persoonlijk weinig meer over gehoord van zowel de rokers als de niet-rokers. Het kost ook tijd voordat de rokers dit zouden accepteren. Want het was natuurlijk ook een hele omslag. Het heeft altijd gemogen en toen kwam daar voor de roker toch wel heel snel verandering in.

Het duurt een tijdje voordat zoiets bij iedereen een plekje krijgt. De roker voelt zich gediscrimineerd. De meeste niet-rokers voelden zich juist heel hun leven gediscrimineerd en waren blij dat ze eindelijk niet meer de hele tijd in de walm van de rokers hoefden te zitten.

De niet-roker heeft de situatie al die tijd geaccepteerd of met tegenzin gedoogd. De enkeling die daar écht heel veel moeite mee had, bleef thuis. Nu was het de omgekeerde wereld, vanwege een wet/maatregel die iedereen in Nederland het recht op een rookvrije ruimte verleende.

Als je ook kijkt naar de prijs van een sigaret, dan is die voor zover ik weet verhoudingsgewijs altijd hoog geweest.

Ik weet nog goed dat mijn tante altijd zei: “als de pakjes sigaretten duurder dan 5 euro worden, dan stop ik. Daar begin ik echt niet aan.” Toen de pakjes duurder dan 5 euro werden, was het standaard zinnetje van mijn tante: “als ze boven de 6 euro uitkomen, dan begin ik er echt niet meer aan”. De pakjes werden inderdaad weer duurder, maar ze bleef roken…

Het duurder maken van sigaretten zal voor een enkeling reden zijn om te stoppen, maar voor de meesten (inclusief mijn tante en toentertijd mijzelf) niet. Maar worden de sigaretten inderdaad duurder gemaakt om het roken te ontmoedigen?

Accijnsverhoging speelt een rol in het tabaksontmoedigingsbeleid. Een stapsgewijze verhoging van de prijs van tabaksproducten wordt in de wetenschappelijke literatuur beschouwd als de meest effectieve beleidsmaatregel om het aantal rokers en het aantal gerookte sigaretten (bij rokers die doorgaan) te verlagen**

Volgens het artikel levert iedere sigaret de overheid 23 cent op. Dat bedrag bestaat voor ruim 18 cent uit accijns en nog eens 5 cent aan btw. Voor elk pakje van 19 sigaretten dat verkocht wordt, gaat 4,40 euro naar de overheid. Dat levert de overheid jaarlijks bijna 2,5 miljard euro op.

Aan de ene kant is accijns bedoeld om te ontmoedigen, maar de Nederlandse overheid ziet accijnzen primair als een bron van inkomsten.

Als ik nou eens in grote lijnen ga terugrekenen… Een pakje Marlboro van 19 sigaretten kost bijvoorbeeld €6,30. Waar gaat het grootste gedeelte van de geldstroom heen? Wie verdient er het meeste? Aangezien €4,40 naar de overheid gaat, blijft er €1,90 over om te verdelen tussen de overgebleven partijen, zoals de winkel en de sigarettenfabrikant.

accijns cigarettenDe sigarettenproducenten verdienen ontzettend veel geld aan de enorme hoeveelheden sigaretten die worden verkocht. De sigaret is het meest verhandelde product ter wereld. Ieder jaar worden er ongeveer 1 biljoen van verkocht. Met een omzet van bijna 400 miljard euro is het een van ’s werelds grootste industrieën.

De kleine zelfstandigen die de sigaretten verkopen, houden er echter weinig aan over. Die marge is minimaal. Verhoudingsgewijs gaat het meeste geld (bijna 70%) dat wordt betaald voor een pakje sigaretten naar de overheid en door de grootte van de sigarettenproductie valt er ook voor de producenten nog genoeg te verdienen.

Zo wordt de omzet in grote lijnen verdeeld. Hoe het ook verdeeld is: de prijs is hoog en die hoogte heeft geen positief effect in de zin dat personen minder gaan roken. Van de Nederlandse bevolking van 18 jaar en ouder rookte in 2015 een kwart (26,3%). Van deze rokers rookt 74,4% dagelijks.

Nadat het aantal rokers jarenlang is gedaald, blijft het de laatste jaren redelijk stabiel.

Dus welke maatregelen er ook genomen worden om het roken te ontmoedigen (wat natuurlijk niet verkeerd is), het heeft niet het gewenste effect. Want roken is nu eenmaal niet gebaseerd op logica.

Je hoort wel vaker dat iemand stopt omdat de dokter hem op het hart heeft gedrukt dat het echt noodzakelijk is om per direct te stoppen. Wat zie je vaak? Ze stoppen, maar de meesten hebben hier ontzettend veel moeite mee en blijven ermee worstelen. Waarom? Ze willen eigenlijk niet stoppen. Onbewust zit er nog zo veel drang, anders waren ze daarvoor al lang gestopt. Want ze weten dat het ongezond is, maar toch bleven ze doorroken totdat een dokter zei dat het moest, want anders…

Mensen willen dus roken vanuit een bepaald gevoel. Dat gevoel geeft een bepaalde drang. Dat heeft niets met geld of met verstand te maken.

Je wordt niet ’s morgens wakker met de gedachte: ‘wat kan ik nu eens voor iets ongezonds gaan doen? Wacht, ik ga roken!’

Nee, het is een gevoel. Je werkt op gevoel.

Vanuit een bepaald gevoel ben je gaan roken en het gevoel van wel roken is nog steeds sterker als het gevoel van het niet-roken. Verander dat gevoel en je vermindert ook de drang naar een sigaret.

Vanuit dat verlangen is roken voor velen een gewoonte geworden dat zichzelf in stand houdt. Niet om bewust hun eigen lichaam schade toe te brengen. Niet om anderen te vervelen. Niet omdat ze niet weten dat het slecht is voor henzelf en iedereen die in die walm staat. Nee, niets van dat alles. Ze hebben het gevoel dat een sigaret hen lekkerder laat voelen dan geen sigaret; dat ze het nodig hebben. Een sigaret haalt de spanning van het willen weg, van het niet-hebben.

Maar die column over roken bracht me eigenlijk terug naar de periode dat ik begon te roken en naar het moment dat ik ermee stopte.

stoppen met rokenAls ik terugdenk aan het moment dat ik stopte, besef ik dat ik daar onbewust al een hele tijd naar toe aan het werken was. Ik was er bewust klaar mee, maar onbewust nog niet, waardoor ik al die tijd bleef roken. Totdat heel natuurlijk het moment kwam dat ook onbewust de wil om niet te roken groter werd dan de wil om wel te roken.

Als je weet hoe je werkt, hoe ieder mens werkt en hoe simpel het mechanisme achter alle gedrag is, en dus ook met roken, kun jij ook moeiteloos stoppen. Dan kun je moeiteloos alles doen waar jij je gedachten op focust.

Misschien is de drang naar een sigaret nu nog groter dan de drang om te stoppen, maar dat kun je stap voor stap wel omdraaien. Dit gaat vaak veel sneller dan je denkt. Daar hebben we het straks nog wel over. Hier is eerst in het kort mijn rookverhaal.

Ik ging van 0 naar 2 pakjes in twee weken tijd. Patsboem, en het was de normaalste zaak van de wereld.

Nooit gerookt, nooit een verlangen gehad of de behoefte om het uit te proberen. Op het voortgezet onderwijs mocht je toentertijd gewoon roken op het schoolplein en er waren er zoveel die dat deden. De jongen waar ik elke dag mee naar school fietste, rookte zich een ongeluk. Het deed me niets. Ik vond het best als mensen rookten, en ook best als ze niet rookten.

Van de voortgezette ging ik naar het MBO en ook hier mocht je nog gewoon op het schoolplein roken. Vijf dagen in de week stond ik tussen de jongens en meiden die rookten. Ik vond het wel best.

Op een dag, in het tweede jaar van het MBO was het volgens mij, toen ik thuis was, lag ik op bed en verveelde me. Ik luisterde veel naar muziek en had stapels en stapels cd’s, maar als je je verveelt vind je natuurlijk geel enkele cd van jezelf interessant.

Toen kreeg ik de briljante ingeving om naar de slaapkamer van mijn zus te gaan om te zien of zij nog wat leuke muziek had liggen (want muziek van een ander, die je zelf nooit draait, kan dan ineens wél interessant zijn). Zie ik daar tussen de cd’s een paar oude pakken shag liggen… De laatste droge kruimels shag in verschillende pakjes, die bewaard werden voor als ze geen geld had voor nieuwe shag.

Uit pure verveling ging mijn aandacht naar die shag.

Ik had het al zo vaak zien liggen door de tijd heen, maar kreeg nu de ‘geniale’ ingeving om eens te kijken of ik een sjekkie kon draaien. Ik had wat te doen om mijn tijd te doden.

Dus ik zit daar te draaien en draaien en draaien… God wat duurde het lang om dat vloeitje om het bochtje te rollen zodat het begin tussen het vloeitje en de shag kwam te zitten. De verveling was weg. Ik was op missie en vijf minuten laten had ik mijn eerste sjekkie gedraaid.

Na zoveel moeite ervoor gedaan te hebben, ga ik het natuurlijk ook maar eens uitproberen. Ik stak hem aan en rookte hem helemaal op, want ik vond het lekker! Dus ik ging er nog een draaien, met het idee dat ik het nu maar eens over de longen moest proberen. Toen de hele bevalling om dat tweede sjekkie te draaien weer volbracht was, kwam ik er bij de eerste hijs achter dat ik die eerste net ook al de hele tijd over mijn longen had gerookt.

Ik vond het wel apart; geen kuchje kwam eraan te pas.

Dus ik naar de dichtstbijzijnde friettent om een pakje shag te halen. Nu had ik lekkere verse shag. Ik draaide/vouwde zo goed en kwaad als ik kon, stak mijn versie sjekkie aan, sprong op de fiets en na een paar minuten dacht ik ‘waar ben ik mee bezig?’

Toen kwam ik langs een prullenbak en gooide mijn shag weg, om vijf minuten later weer helemaal terug naar de prullenbak te fietsen, mijn arm erin te steken en onderin mijn pak shag op te vissen, want “dat is wel zonde!”

Het punt was: ik vond het gewoon lekker. Die shag vond ik maar lastig om te draaien, dus gaf het pak shag weg en kocht een pakje sigaretten. Toen ging het snel. Binnen twee weken zat ik op twee pakjes per dag. En het grappige was: als ik anderen hoorde praten over hoeveel ze rookten, vond ik dat helemaal niet zo bijzonder veel. Twee pakjes is toch ook niet zo veel? Voor mij was het de normaalste zaak van de wereld. Ik had niet het gevoel hard te moeten werken om die in een dag op te kunnen roken.

Dat ging zo jaren door. Een pakje sigaretten op het werk en eentje buiten werk.

Ik heb zelfs in één bepaalde vakantieperiode 3 pakjes per dag gerookt. Dat was zelfs voor mij iets te veel van het goede.

De prijs maakte niets uit, Argumenten om niet te roken, maakten niets voor me uit. Afbeeldingen en teksten op pakjes maakten niets voor me uit. Na jaren begon ik er klaar mee te raken, ik had geen zin meer om zoveel te roken. Er zat geen logica achter om minder te gaan roken; het was puur mijn gevoel.

Ik was ondertussen al teruggegaan van twee naar één pakje per dag. Ik wilde nog niet stoppen, maar had ook niet meer zo sterk de behoefte aan het roken. Ik was er ‘half klaar mee’ zullen we maar zeggen.

Toen kwamen er van die momenten dat ik er bewust helemaal klaar mee was en moest stoppen van mezelf. Maar ja, voor drie dagen.

Drie dagen liep ik dan tegen mezelf te zeggen dat ik geen sigaret meer mocht. Dus ja, dat wekte alleen maar meer verlangen op naar die paar sigaretten die ik ondertussen nog maar snel rookte voordat ik mezelf een rookverbod oplegde.

Onbewust zat die drang er dus nog echt wel. En dan begon ik weer en was ik boos op mezelf omdat ik mezelf maar een slapjanus vond.

Op een zondagochtend ging ik naar buiten om in de achtertuin een sigaret te roken. Ik zag dat het de laatste sigaret in het pakje was. Ik zou ’s middags gaan karten met m’n zoon en dacht nog, ‘dan koop ik daar wel een nieuw pakje’. Maar terwijl ik dat dacht, kwam de volgende gedachte al weer binnen: ‘nee, ik koop helemaal niets meer! Ik ben er klaar mee.’

Dat was zo natuurlijk. Mijn laatste sigaret maakte ik halverwege al uit, gooide deze samen met het lege pakje in de container en dat was het.

Onbewust werd mijn verlangen om niet te roken dus sterker en sterker, totdat voor mij daar op die zondagochtend het moment kwam dat ik ermee stopte.

De wil om niet te roken was sterker dan de wil om wel te roken. Niets geforceerd, het kwam zo natuurlijk. Ik stond er zelf van te kijken dat ik het zo zei.

Het was bij mij onbewust zo gegroeid. Bewust was ik er al een tijdje klaar mee en nu was ik ook onbewust in één lijn gekomen met het niet roken. Mijn overtuigingen waren veranderd en dus was mijn kijk op het roken veranderd. Het niet-roken interesseerde me meer dan het wel roken. Zo simpel is het.

Maar als het zo simpel is om dat verlangen te doorbreken en jij graag wil stoppen met roken, hoe kunnen we die twee dan samenvoegen? Zodat ook jij naar dat punt kunt toewerken dat de drang om te roken minder wordt en niet-roken prettiger voelt dan het wel roken?

Het roken is een automatisme voor jou. Want van hoeveel van alle sigaretten die je op een dag rookt, kun je echt genieten?

De rest zou je dus weg kunnen laten, maar doe je niet. Want als jij die drang, dat verlangen, aanboort in jezelf, gaat dat vaak pas weg als je een sigaret pakt of even van jezelf wordt afgeleid.

zenuwachtig cigaretten opWeten dat je geen sigaretten meer hebt, bijvoorbeeld, geeft een groter verlangen om te roken dan de rust die je voelt als er een pakje voor je klaarligt. En als je ’s avonds nog maar twee sigaretten hebt tot de volgende ochtend, komt dat ongemakkelijke gevoel naar boven borrelen: die angst straks een sigaret te willen maar er geen meer te hebben, terwijl alles is gesloten en je dus geen nieuwe meer kunt halen.

Dat idee alleen al zorgt er vaak al voor dat je meer gaat roken. Wat ben je blij als je ’s morgens langs de benzinepomp kunt om weer nieuwe te halen. En het opsteken van die nieuwe sigaret voelt het net alsof je twee weken niet gegeten hebt en er lekker bord eten voor je neus staat. Goh, wat is die sigaret ineens lekker. Een last valt van je schouders.

Als je wil je stoppen met roken, dan kun je voor jezelf steeds opnieuw die automatische piloot doorbreken. Zodoende maak je die triggers naar een sigaret steeds weer minder en minder sterk.

Je hebt overal een bepaald gevoel bij aangeleerd, zo ook bij het roken. Bijvoorbeeld als je opstaat, dat je eerst een sigaret of een kop koffie met een sigaret neemt. Dat je na het avondeten een sigaretje opsteekt of een van de vele andere momenten op een dag die bij jou de behoefte aan een sigaret triggeren.

Elke keer dat je daar aan toegeeft, versterk je die gewoonte. Maar elke keer dat het niet mag van jezelf en je ertegen gaat vechten, versterk je ook die gewoonte. Positief of negatief: het blijft je focus, want je denkt eraan. Je gedachten zijn jouw focus en hoe jij je daar bij voelt, bepaalt hoe jij zegt ertegenaan te willen kijken. Zonder die gevoelens zou je er heel neutraal in staan. Een negatief gevoel beleef je veel nadrukkelijker dan een positief gevoel, omdat een negatief gevoel veel onnatuurlijker is – het springt er veel meer uit.

Hoe prominenter dat gevoel aanwezig is, des te meer jouw focus erop komt te liggen. Het is dus zaak om het gevoel dat bij de gedachte hoort, meer en meer op een natuurlijke manier weg te halen.

Zo kom jij als individu steeds neutraler ten opzichte van een sigaret te staan.

Elke keer dat jij je bewust wordt van een verlangen dat je niet meer wil hebben – zoals met roken – en je je ademhaling verlaagt, haal je daarmee de spanning en het verlangen weg. Je doorbreekt de gewoonte in dat moment. Er is zodoende een beetje minder spanning en daardoor ook minder drang. Het voelt minder vervelend om niet te roken.

Laat je de drang los, dan verzwak je die gewoonte. Die spanning in je lijf wordt minder en dus ook minder prominent getriggerd door bepaalde momenten. Daardoor is die spanning er misschien nog wel en steek je zelfs nog wel een sigaret op, maar de drang is wel echt minder sterk, omdat die in verhouding staat met de spanning in je lijf.

Breng je ademhaling omlaag en je vermindert de spanning. Dat is loslaten. Je geeft dus niets op.

Het is ook geen kwestie van: de een is goed bezig en de ander is slecht. Het is ook niet belangrijk hoe snel je kunt stoppen met roken. Bij de een zitten de overtuigingen die verband houden met het roken veel dieper en zijn ze op een andere manier met elkaar verbonden dan bij de ander. Iedereen heeft zijn eigen rugzakje. Hoe serieus neem jij het verlangen naar een sigaret? Dat hangt af van hoe sterk die spanning in jou is en hoeveel invloed dat heeft.

Hoe serieus neem jij je eigen gedachten? Een gedachte is iets waarvan jij bepaalt zo te willen denken, maar je bent niet de gedachte.

Verander de gedachte door die verankerde spanning in je lijf weg te halen. Door die spanning steeds opnieuw te verminderen, kun je het compleet oplossen tot die niet meer aanwezig is in jou. Je kijk verandert daardoor, want die wordt niet meer zo nadrukkelijk ingekleurd door je eigen overtuigingen en de daaruit voortkomende verlangens.

Het is een kwestie van de dingen laten zijn zoals ze zijn. Als jij neutraal ten opzichte van een sigaret in het leven zou staan, zou je dan ooit nog een sigaret op willen steken?

Misschien doet de situatie zich voor waarin je dat wel zou doen. Dat zou dan wel gebeuren zonder de angst om niet meer te kunnen stoppen. Want het interesseert je niet; je hebt er niet het gevoel bij dat je het nodig hebt. Dat gevoel van een sigaret nodig hebben, haal je immers beetje bij beetje weg als je loslaat.

Wat hou je over? De gedachte aan een sigaret zonder de bijbehorende emoties. Dat maakt je niet onmenselijk. Dat maakt je weer vrij van sigaretten, zoals je was voordat je ooit begon met roken.

Het is een omgekeerde manier van aanpakken. Alles begint in de gedachte: daar creëer je een verlangen en dat verlangen wil je fysiek realiseren. Pak dus de bron aan en begin bij je gedachten. Maar zoveel van je overtuigingen zitten in het onbewuste. Je ziet ze niet zo één twee drie, waardoor het lastig kan lijken ze aan te pakken. Heb je een manier om direct naar de bron te gaan en die overtuigingen bewust te maken, dus van het onbewuste naar het bewuste te halen, dan pak je heel het probleem aan. Zo maak jij je leven in het algemeen ook weer een stukje makkelijker, vrijer en prettiger.

Het leuke van stoppen met roken door het verlangen te verminderen / weg te halen / los te laten, is dat je uit eigen beweging stopt of mindert. Daardoor gaan al die bijverschijnselen van het stoppen met roken voor jou niet op, want je forceert niets.

De bijverschijnselen zoals****

 • Angstgevoelens
 • Chagrijnigheid/humeurigheid
 • Concentratieproblemen
 • Depressiviteit
 • Hoofdpijn
 • Koude rillingen
 • Lichtgeraaktheid (irritatie)
 • Maagklachten
 • Onrustig/gejaagd gevoel
 • Slapeloosheid
 • Stemmingswisselingen
 • Toename eetlust
 • Trillende handen en voeten
 • Verkoudheidsklachten
 • Vertraagde stoelgang
 • Zweten

Je moét niet stoppen met roken: je mag stoppen met roken. Je moet niet roken, maar je mag gaan roken. Ieder persoon heeft een eigen vrije wil.

Ik hoorde al die verhalen van hoe je smaak verbetert als je stopt, maar eerlijk gezegd merkte ik daar bar weinig van. Alleen Snickers en een banaan kon ik naar verloop van tijd veel duidelijker proeven; bij de rest ervaarde ik totaal geen verschil.

Nu is mijn verhaal eigenlijk niet zo interessant (ook al heb ik een heel artikel eraan gewijd).

Wat ik vooral wil zeggen is: neem dat verlangen niet zo serieus.

Ontken het niet, ga er niet tegen vechten, accepteer dat het verlangen in jou aanwezig is. En haal dan dat verlangen naar een sigaret naar de voorgrond en breng je ademhaling omlaag, waardoor dat verlangen beetje bij beetje minder wordt.

Dus ben je een roker en heb je er problemen mee? Doe er dan wat aan, voor jezelf. Vecht niet tegen jezelf ─ daardoor versterk je dat gevoel ─ maar laat die spanning op een natuurlijke manier varen, voor jezelf en daardoor als bijeffect automatisch ook voor anderen.

Wat je dan doet, is meer en meer in één lijn komen met een rookvrij leven. Dat is wat je met loslaten doet. Laat je in het algemeen los, dan kom je steeds meer in één lijn met jezelf en met het leven te staan ─ en dus ook met afzonderlijke onderdelen daarvan, zoals een rookvrij leven. Ga jij je specifiek focussen op het loslaten en het stoppen met roken, dan zal dat verlangen naar een sigaret veel sneller minder worden en uiteindelijk ophouden te bestaan.

Doe eens het volgende voor jezelf de komende tijd en test het maar eens uit.

Als je rookt maar graag wil minderen of stoppen, dan word je daar elke dag mee geconfronteerd. Vanaf het moment dat je opstaat tot het moment dat je gaat slapen. Dat hoeft niet bijzonder negatief te zijn, maar als jij gedurende je dagelijkse bezigheden iets denkt/voelt/ doet/waarneemt dat te maken heeft met roken, doorbreek je dat verlangen. Hoe?

Word je bewust van het moment, word je bewust van het feit dat je focus om een of andere reden op het roken ligt. Besef wie dat verlangen creëert. Leg je vinger op je onderbuik en adem helemaal uit via de mond, laat je onderbuik helemaal inwaarts gaan (echt helemaal uitademen). En nog een keer. Word je bewust van het moment. Raak met je vinger je onderbuik aan en adem rustig helemaal uit via de mond, laat je onderbuik helemaal inwaarts gaan. Ga daarna weer lekker verder met waar je mee bezig was. Je mag het vaker doen als je wilt, maar begin eens met maar twee keer, en niet al te lang.

Misschien is nu die drang naar een sigaret minder, maar wil je er toch nog een opsteken. Dan doe je dat. Is het verlangen minder prominent en kun je er een opsteken maar ook best nog even wachten, doe dat dan eens.

Als je het nog gemakkelijker wil maken voor jezelf, doorbreek dan niet alleen die spanning maar kijk ook eens naar de achterliggende overtuiging die jij jezelf geeft om een sigaret te willen.

Is het moment daar dat je een sigaret wilt? Wanneer het ook is, stel jezelf dan eens de vraag: “Waarom wil ik een sigaret?” Dan komt er een antwoord. Bekijk dat het antwoord, meer niet. ‘Weet ik niet’ is ook een antwoord. Adem daarna helemaal uit via de onderbuik en laat je onderbuik helemaal inwaarts gaan. Focus opnieuw op je antwoord om daarna helemaal uit te ademen via de onderbuik en laat je onderbuik helemaal inwaarts gaan. Door echt helemaal uit te ademen, breng jij je ademhaling omlaag en hef je spanning op. Begin eens door dit twee keer te doen.

Heb je het twee keer gedaan, ga dan gewoon weer lekker verder met waar je mee bezig was. Is die drang er nog steeds, pak dan een sigaret.

Stel dat je 10 sigaretten per dag rookt en je elke keer dat het verlangen op komt borrelen twee keer kijkt naar de overtuiging waarmee jij het verlangen naar een sigaret voor jou rechtvaardigt.

Daarmee doorbreekt je dat automatisme en heb je die drang naar een sigaret in één dag al 20 keer verminderd. Zo simpel is het. Gewoon stap voor stap.

Niemand ziet het, niemand merkt het; alleen jij. Want jij pakt direct in het moment de koe bij de horens en doet het meest waardevolle wat jij voor jezelf kunt doen: dat automatisme doorbreken en spanning afbouwen, waardoor de noodzaak om te roken voor jou minder en minder wordt.

Zodra je meer en meer resultaat boekt en die drang inderdaad steeds minder wordt (ook al rook je misschien nog wel gewoon door), dan ga je dit automatisch ook vaker doen. Je wordt je steeds bewuster van het feit dat je rookt en van het verlangen in jezelf. Het is geen wedstrijd wie het snelst kan stoppen met roken. Het gaat erom dat jij in jouw eigen tempo en op een natuurlijke manier minder gaat roken.

pak shag op tafelToen ik eenmaal gestopt was en die drang er niet meer was, kwam ik bijvoorbeeld weleens bij mijn zus, die nog steeds rookte. Dan zag ik altijd een pak shag of sigaretten op tafel liggen.

Soms keek ik ernaar en dacht: ik zou er nu zo een op kunnen steken. Er zat dus nog wel iets: ook al had ik het niet meer nodig, er zat nog wel een klein verlangen naar de smaak van tabak.

Dat ging zo driekwart jaar door, totdat ik op oudejaarsavond even bij een vriend langs ging.

Toen ik wegging met mijn zoon, vroeg hij of ik beneden (hij woonde in een flat) buiten nog wat kindervuurwerk wilde afsteken met de kinderen. Hij had geen aansteker, dus stak hij met een lucifer een sigaret aan. ‘Hier heb je een sigaret als aanmaaklont.’ Ik ging naar buiten en stak met de kinderen het kindervuurwerk af, zwaaide naar boven, liep naar de auto, nam de sigaret mee en dacht deze mooi op te roken.

Wat denk je? Ik nam een paar hijsjes, keek naar de sigaret en dacht ‘wat ben ik nu aan het doen. Het doet me echt helemaal niets’. En dat was dat. Ik gooide de sigaret weg en daarmee het laatste kleine beetje verlangen dat ik schijnbaar al die tijd nog in me had.

Dat was mijn weg van 0 naar 2 pakjes in twee weken, even een tussenspurt naar 3 pakjes per dag en toen terug naar 0.

Dat is niet jouw weg. Jij hebt jouw eigen rugzakje met verlangens. Ga lekker aan de slag en maak het tastbaar voor jezelf.

Zodra je de voordelen gevoelsmatig beseft en het positievere gevoel dat daar extern uit voortvloeit ervaart, ga je het automatisch vaker doen.

Doorbreek dat automatisme van het triggeren van een negatieve spanning, waardoor je steeds minder in het probleem blijft en steeds beter ziet hoe leuk, grappig, mooi en bijzonder momenten en alles in die momenten kunnen zijn.

Daarom wil ik je vragen om twee dingen te doen voor jezelf.

Meld je ten eerste alvast aan via de link hieronder. Waarom? Omdat loslaten werkt. En door op de link te klikken kom je op een pagina waar jij je kunt aanmelden om geheel gratis een 4-delige minicursus loslaten, een loslaat dagboek en gratis lidmaatschap tot de loslaat community te ontvangen. Daardoor kom je beter in je vel te zitten en kun je meer jezelf zijn, met meer zelfvertrouwen, waardoor je dus in het algemeen een prettiger leven voor jezelf creëert.

Aanmelden gratis toegang dagboek, minicursus en community

Als je dat gedaan hebt, neem dan lekker de tip ter harte die ik hierboven heb besproken om het verlangen naar en de noodzaak van een sigaret op een natuurlijke manier elke dag te verminderen.

Maak het niet te moeilijk, want dat is het allemaal niet. Loslaten is doen. Ga lekker aan de slag en als je steeds minder gaat roken en de drang minder wordt of zelfs ophoudt te bestaan, heb je voor jezelf het ultieme bewijs dat jij je leven een positieve wending kunt geven.

Kun je nagaan wat er zou gebeuren nu het roken al minder wordt en jezelf zou aanmelden om de komende maanden lekker voor de voet weg door te gaan met loslaten. In eenvoudige stappen kan je het leven in het algemeen en bepaalde onderdelen daarvan in het bijzonder steeds mooier maken.

Aanmelden gratis toegang dagboek, minicursus en community

Bronnen:

* https://assets.trimbos.nl/docs/8e6ef71f-d74e-4696-a67b-98ef82fb2235.pdf

** https://nl.wikipedia.org/wiki/Rookverbod

*** https://www.rokeninfo.nl/publiek/10voordelen

**** http://www.ikwilstoppenmetroken.nu/afkickverschijnselen-stoppen-met-roken/

 

 

Over de schrijver
Reactie plaatsen

Koekje erbij?