arrow_drop_up arrow_drop_down

Hoe kom je van die spanningen in je lichaam af?

Je neemt al die spanningen in je lichaam, die emoties vaak zo verdomd serieus. Je bent maar bezig “ik dit, ik dat, ik vind…, ik ben …., ik voel me…..” Je denkt telkens maar in “ik” als individu, dit lichaam, dat is zo belangrijk voor je en wilt het ook zo belangrijk maken voor anderen. Maar zo doe je jezelf enorm tekort.

Ben jij dan niet belangrijk? Echt wel, super belangrijk, Jij verdient het allerbeste. Geef dat jezelf dan ook. Daarom zou het fijn zijn als jij eens dagelijks voor de voet weg los gaat laten.

Nu ben je toch vaak overgeleverd aan de lichamelijke spanning, emotie, die bij het lichaam wordt getriggered in je dagelijkse bezigheden. Deze werken je veel meer tegen dan dat je in de gaten hebt.

Hoe kun je daar wat aan doen en die spanningen in je lichaam verminderen?

Je kunt het onderdrukken maar dat is helemaal een ramp. Dan ben je net een slapende vulkaan die er mooi en vredig bij lijkt te liggen. Maar onder het oppervlak borrelt het en borrelt het totdat de druk zo hoog wordt dat de vulkaan tot uitbarsting komt. Wanneer jij onderdrukt knapt het bij jou ook een keer en dat is voor jou altijd op het verkeerde moment. Dat is op momenten dat de spanning voor jou teveel wordt. En dan komt er vaak een hele uitbarsting van alles dat je daarvoor hebt weggestopt en onderdrukt.

Je kunt het ook uiten. Als je het uit ben je al een grote stap verder. Maar als je het uit ga je er ook van uit dat die spanning of emotie zo is. Dat is niet zo, dat is zo voor jou op dat moment in die situatie. Als je jezelf en die emoties te serieus neemt verlicht je wel wat spanning door het te uiten maar daar blijft het bij want je blijft toch vasthouden. Want het is allemaal gerechtvaardigd voor jou.

Ga eens gewoon uittesten voor jezelf of er logica zit in de derde mogelijkheid, om bewust voor de voet weg los te gaan laten. Loslaten is het verminderen van spanning in je lichaam. Minder spanning is positiever waardoor je steeds prettiger tegen dingen aan gaat kijken – prettiger in momenten staat.

Door dit eens bijvoorbeeld een maand uit te testen kom je er vanzelf heel natuurlijk achter dat jij bepaalt hoe het lichaam zich voelt en niet andersom.

Dat je zelf bepaalt hoe jij tegen dingen aan wilt kijken en hoe het lichaam zich daarbij voelt. Dat niet het lichaam bepaalt hoe jij tegen iets aan moet kijken op basis van een bepaalde lichamelijk spanning die als reactie optreedt. Een bepaalde spanning die tot stand is gekomen uit hoe jij ooit een keer in het verleden hebt bepaald iets te moeten bezien.

spanningen in je lichaamDat angst of irritatie of welke emotie dan ook een bepaalde mate van spanning in je lichaam is waar je bewust mee aan de slag kunt om die spanning te verminderen en zodoende bijvoorbeeld angst of irritatie beetje bij beetje op te heffen.

Als je dat in de gaten hebt zie je dat die emoties maar luchtkastelen zijn die jij zelf in leven houdt.

Maar ook dat je voor jezelf heel effectief al die negatieve shit in je leven stapje voor stapje kunt opheffen. Jouw kijk begint en eindigt bij jou.

Wat wil je voor jezelf? Hoe serieus neem jij jezelf en blijf je vasthouden aan die emoties, die spanningen in je lichaam?

Hoe aardig ben jij voor jezelf en laat je al die spanningen los die je totaal niet tot nut zijn? Je hebt een vrije wil, je bent niets verplicht.

Bewust loslaten doe je stapje voor stapje. Dat gaat niet over een nacht ijs. Dat doe je net zoals je een olifant eet. Hapje voor hapje!

Dus neem dagelijks eens een paar minuten de tijd om bewust het minst leuke aan de dag (wat dus het minst prettig voelt, het meeste spanning gaf) los te laten. Verminder dagelijks een beetje spanning aanwezig in je lichaam om zo voor jezelf te ervaren hoe je leven een steeds positievere wending gaat nemen waardoor je spanning in je lichaam vermindert. Spanning waar je op dit moment helemaal bewust geen weet van hebt en bij stilstaat dat het er zit en dat het jou veel meer tegenhoudt als dat je in de gaten hebt.

Over de schrijver
Reactie plaatsen

Koekje erbij?