Op jezelf vertrouwen en een kopje koffie
arrow_drop_up arrow_drop_down
31 augustus 2016 

Op jezelf vertrouwen

Een paar weken geleden ging ik bij een kennis op de koffie. Het was prachtig weer dus gingen we lekker buiten in de zon zitten op het bankje. We kletsten wat heen maar het gesprek kwam niet echt op gang, er was iets. Normaal hebben we de leukste gesprekken over vanalles, maar nu was dat anders.

De tweede kop koffie werd ingeschonken en terwijl ik het scheutje melk erbij deed vroeg ik hem op de man af of er iets aan de hand was. De waterval aan woorden werd geopend. Hij liep helemaal leeg. Over z’n werk, hij was moe, toe aan vakantie, zijn vrouw, ga zo door. Hij irriteerde zich eigenlijk overal aan.

Het was allemaal geen groot drama. Het leken een heleboel kleine dingen die niet lekker zaten. Maar eigenlijk kwam het erop neer dat hij z’n vertrouwen in iemand had gelegd. Hij was teleurgesteld omdat hij er vanuit was gegaan dat die persoon datgene voor hem zou doen wat hij zelf ook kon maar zich ongemakkelijk voelde om te doen.

En daar was het. De oorzaak van het “probleem.”

Hij had zijn hoop gevestigd op iemand anders, dat pakte anders uit en nu moest hij het toch zelf gaan doen.

“Ik dacht echt dat …. het voor me op zou lossen”, zei hij nog.

Dus ik vroeg hem wat hij voor hem kon betekenen dat hijzelf niet kon? Er kwam een antwoord zonder dat HET antwoord kwam. Kun jij dat zelf niet vroeg ik hem. Jawel, maar …. Hij had een reden om het niet zelf te doen.

Ik dacht net terug aan dat gesprek en begon dit artikel te schrijven. Het is allemaal niet zo moeilijk als we onszelf te vaak te graag willen verkopen.

Waarom moet jij je hoop op iemand anders vestigen? Dan ga je er dus al vanuit dat het je zelf niet gaat lukken.probleem oplossing loslaten

JIJ bent de enige persoon die bepaald, die de eindverantwoording heeft. Die bepaald welke koers jij je leven op stuurt en hoe jij het moment wilt ervaren. Als jij in het moment iets moet doen, maar je voelt jezelf daar ongemakkelijk bij, kun je er dus stap voor stap wat aan doen.

Niemand anders kan dat voor je doen.

Je kunt de verantwoording wel bij een ander neerleggen of een ander kan die rol wel opeisen maar dat houdt nooit stand. Je kunt het bij een ander neerleggen maar er komt een dag dat je het toch zelf moet doen omdat de ander er niet is of het niet meer wil doen.

Een ander kan het opeisen maar er komt een dag dat je dat niet langer meer pikt en neem je de leiding over je eigen schip weer terug. Waar je de leiding over je leven ook neerlegt, jij wordt er voor verantwoordelijk gehouden. Dus kun je dan ook maar weer beter de kapitein op je eigen schip worden. Is dit nog niet het geval kun je daar stap voor stap wat aan doen.

Daarom doe ik m’n best je te leiden door je te laten zien wat voor mij werkt. Doe ik m’n best om je aan te moedigen om het niet klakkeloos aan te nemen maar het voor jezelf uit te testen. Je te ondersteunen door uit te leggen waarom het ook zo logisch is dat het werkt.

Maar jij moet het willen. De allereerste stap in het proces.

Niet DE belangrijkste maar wel de EERSTE stap die genomen dient te worden. Zonder deze eerste stap kom je niet bij stap 2 in het proces uit en zonder stap 2 kom je niet bij stap 3 uit. Elke stap is even belangrijk.

Het proces doet het niet voor jou. Het kan je helpen en maakt het allemaal makkelijker voor je  als jij dat wilt.

Barack Obama zei eens: Change will not come if we wait for some other person or some other time. We are the ones we’ve been waiting for. We are the change that we seek.

Dus het is allemaal niet zo moeilijk. Loop niet zo te kloten door spanning voor jezelf te creëren. Om daarna naar externe oplossingen te zoeken om die spanning weer bij je weg te nemen. Oftewel om je focus van die spanning die jij hebt veroorzaakt in je eigen lichaam af te leiden.

Dat gevoel kan niemand bij je wegnemen zelf al zouden ze het willen. Ze kunnen je er misschien tijdelijk van afleiden maar nooit blijvend wegnemen. Dus houd jezelf niet langer voor de gek. Je verdient het niet en niemand die het doet dan jijzelf.

Er zijn zoveel personen die dit aankaarten en ik ben daar één van. Hoeveel is advies dan waard? Totaal niets als je er niets mee doet. Dus alleen als je er zelf mee aan de slag gaat en tot actie over gaat.

Vertrouwen moet vaak groeien. Op jezelf vertrouwen dus ook.

Je bent op zoek en je vindt antwoorden waar logica in zit en door onomwonden aan de slag te gaan groeit het vertrouwen. De hoop neemt af want je weet dat het werkt, je ziet dat het zo is. Je ziet dat het werkt, je hebt een oplossing gevonden.

gaten vullerDie oplossing ben je zelf want het probleem ben je ook zelf. Daarom zeg ik ook vaak:  “loslaten is einde probleem.” De situatie is dat je iets krampachtig vasthoudt en verankerd hebt aan een bepaald beeld. Dus telkens bij dat beeld in gedachte of fysiek trigger jij dat krampachtige gevoel. Die spanning die je helemaal niet wilt en waarvan je niet bewust in de gaten hebt dat het door jouzelf komt. Dat je het vasthoudt en daardoor het “probleem” in leven houdt.

Zolang je dus voor jezelf die ongewenste spanning niet loslaat ben je gewoon gaten met gaten aan het dichten. Net zolang jij met je rug tegen de muur staat.

En dan is er maar weer die hoop dat alles perfect door een wonder op z’n plek komt door iets dat uit de lucht komt gevallen recht voor je voordeur.

Dat gebeurt niet want dat wonder is er al en dat ben jij. Maar als je dat zelf niet ziet dan moet je heel en heel lang wachten tot iemand het voor je lijkt op te lossen.

Sommige dingen werken voor je op de korte en lange termijn en sommige niet.

Wat je nu doet werkt dus niet anders was je niet zoekende. Als jij de partner van je dromen hebt zie je misschien ook andere leuke personen maar heeft het geen effect. Jij hebt al wat je wilt en dat is de persoon waar je samen ’s avonds lekker lepeltje lepeltje mee ligt.

En wat er voor mij en heel veel anderen werkt werkt dus ook voor jou als je wilt (stap 1), er naar wilt kijken (stap 2) en het los wilt laten door die spanning in je eigen lichaam te verminderen (stap 3).

Maar jij moet het doen.

Je kunt boeken lezen, naar een psycholoog gaan, dit hier nu lezen maar jij moet voor jezelf aan de slag.

Loslaten is niets intellectueels maar een kwestie van doen.

Je gaat geen jarenlang zwaar proces aan, dat heb je onbewust je hele leven al gedaan. Elke keer dat je een onbewuste overtuiging bewust maakt en die verankerde spanning in je lichaam loslaat, maak jij je leven makkelijker. Raak je meer vertrouwd met het proces en ga je steeds vaker in momenten zien zonder dat je er bewust bij stilstaat wat het is dat in jou in bepaalde spanning triggert waarmee jij handelt, denkt, voelt zoals je niet wilt.

Daarom doe ik m’n best om je via verschillende wegen uit te leggen wat er aan de hand is in je leven. Zodat je weet waar je mee bezig bent en waarom het zo eenvoudig is om dat stap voor stap te veranderen voor jezelf en dat het werkt.

Alles wat ik vanuit hier kan doen is leiden, aanmoedigen en ondersteunen. Maar jij moet het doen. Jij moet het willen. Door te doen wordt die wil alleen maar sterker want je ziet dat het werkt en dat jij jezelf er een enorm plezier mee doet.

Je bent gewoon “unstoppable” geworden in je eigen moment, in je eigen succes.

Dat ben je nu ook al was het niet dat de enige die dat voor jou kan saboteren dat ook doet – en diegene ben je zelf.

Dus jij bent in staat om je leven de richting op sturen die jij graag wenst. Niet ik, niet de buurman, buurvrouw, vriend vriendin, partner, kinderen, ouders of iemand anders .

Jij alleen kan dat. Elke vorm van onmacht is dan weg. De basis ben jij en de buurman, buurvrouw, vriend vriendin, partner, kinderen, ouders, ik of anderen ondersteunen je daar in, moedigen je aan, leiden je, helpen je.

Dus zonder jou blijf je op 25% steken en zal het nooit verder stijgen.  Die 25% van hoe wat en waarom? Maar jij voegt die 75% toe en hebt het antwoord, het antwoord ben jij.

Dat is 25 % voor stap 1: De wil om te doen.

Dat is 25% voor stap 2: Willen zien waarmee jij het jezelf zegt zo moeilijk te moeten maken.

Dat is 25% voor stap 3: De wil om het ook los te laten want je ziet waarmee jij het jezelf zo moeilijk maakt.

Daarom ben jij de enige GURU, KAPITEIN, BAAS, LEIDER in jouw leven die jou kan brengen naar waar of wat je graag wilt.

Hoeveel informatie denken personen nodig te hebben? Hoeveel boeken zijn er over afvallen? Geen van allen zijn revolutionair. Het gaat er dus om wie z’n boek het beste in de markt kan zetten en heeft het moment mee. Voor degene die af willen vallen is het een kwestie van aan de slag gaan en door blijven gaan.

Het stelselmatig iets blijven doen dat werkt levert resultaat op.

Omdat de meeste dat niet doen blijft de afslankindustrie bestaan en komen er dagelijks weer tientallen nieuwe boeken in de schappen.

Dus de informatie is niet het probleem, degene die de informatie tot zich neemt en er niets mee doet of niet doet wat er gedaan moet worden is het probleem. Het is niet dat personen dat bewust niet willen. Er zitten vaak heel veel onbewuste overtuigingen achter waardoor de weerstand om te doen en/of te blijven doen groter is dan de weerstand om het niet doen.

Je bouwt de spanning op. De negatieve spanning bouw je op door niet te doen wat je eigenlijk zou moeten doen voor jezelf waardoor de resultaten die je voorgeschoteld krijgt uitblijven. Hierdoor ga je nog minder doen en na verloop van tijd zelfs ophouden te doen voor jezelf. Iets wat in de eerste plaats bedoeld was als een enorm positief iets voor jouzelf.

op jezelf vertrouwenMaar door het te echt te willen neem je een echte stap waardoor er een resultaat komt. Misschien niet al te groot, maar er is een positiever resultaat dan dat je het niet doet. Daardoor neem je een iets krachtigere stap en wordt het resultaat weer iets beter. Waardoor het op een heel natuurlijke manier positiever en positiever wordt en je door blijft gaan en/of meer gaat doen. Je bouwt een positief momentum op waardoor de spanning permanent afneemt.

Je hebt dus geen groot doorzettingsvermogen nodig en weet ik wat allemaal nog wel niet meer. Alles wat nu op dit moment voorhanden is is nu genoeg voor jou want je hoeft er niet op uit. Je hoeft naar niemand toe, je hebt niets nodig.

Je kunt nu iedere minuut aan de slag.

Het is het eenvoudigste en meest effectieve op korte en lange termijn wat je kunt doen voor jezelf. Het zijn geen incidentele hoogtepunten door wat je doet of wat je hebt. Je leven wordt steeds meer een groot hoogtepunt ongeacht waar je bent, bij wie je bent, wat je wel of niet hebt, wat je doet. Waardoor het ook veel en veel makkelijker wordt om je leven de richting op te sturen die je graag wenst.

Maar het punt is dat de ENIGE MANIER om dat te zien en te ervaren is dat jij je realiseert DAT JIJ DE ENIGE BENT DIE DAT KAN LATEN GEBEUREN VOOR JOU.

Als je dus maar blijft lezen, blijft luisteren zonder zelf stelselmatig te blijven toepassen wat je geleerd hebt, zul je dat zelf niet zien en ervaren.

En dat wil je dan ook niet. Onbewust wil je dan liever blijven hangen in wat is. Omdat je jezelf geen beter leven gunt of je denkt dat je al aan het pieken bent en dat het niet kan.

Als je dus bereid bent om het idee dat “wat je moet doen voor jezelf de moeilijkste weg is” opzij te zetten en dagelijks voor jezelf aan de slag te gaan zal je het steeds meer gaan zien.

Jij stapt op je fiets en ik geef je het zetje in de juiste richting waar je heen wilt. Je hebt geluk want je ging bergop en maakte jezelf alleen maar moe. Nu kom je er achter dat de finish al aan het begin van de berg was. Je kunt nu dus makkelijk afdalen terug naar waar je vandaan kwam maar nooit bewust bij stil stond.

De magische formule die ik je hieronder geef is simpel:

  1. Ik geef je wat ontzettend goed werkt voor mij en ondertussen al voor heel veel anderen.
  2. Jij gaat het uittesten voor jezelf de komende week.
  3. Ervaar de resultaten en herhaal.

op jezelf vertrouwen uitdaging loslaten

Dus wat ga je doen de komende 7 dagen? Mijn uitdaging voor jou de komende week is het volgende:

Let overdag eens op op wat je denkt. Je denkt iets en je realiseert je dat je zo eigenlijk helemaal niet wilt denken. Die insteek wil je zo bewust helemaal  niet. Wanneer jij jezelf bewust wordt van een GEDACHTE die je helemaal niet wilt denken en je die graag los wilt laten, kun je jezelf de vraag stellen:

  • Waarom denk ik dit?
  • Waarom wil ik dit zo denken?
  • Waarom ben ik ervan overtuigd dit te moeten denken?
  • Waarom doe ik dit mezelf aan?

Er komt een antwoord. Dat antwoord is een overtuiging waarmee jij het voor jezelf rechtvaardigt te denken wat je denkt. Laat dat verankerde gevoel bij die overtuiging eens los. Focus op je antwoord – op die overtuiging – om daarna helemaal uit te ademen via de onderbuik en laat je onderbuik helemaal inwaarts gaan. En nog een tweede keer, focus op je antwoord – op die overtuiging – om daarna helemaal uit te ademen via de onderbuik en laat je onderbuik helemaal inwaarts gaan. Ga daarna weer lekker verder met wat je aan het doen was.

Doe dat eens de komende week, minimaal één keer per dag. Kost je een paar seconden van je dag en als het werkt ga je het over het algemeen vanzelf meer doen en ervaar je meer positieve resultaten inwendig en uitwendig. Elke dag een kleine stap brengt je een heel eind.

Now Let’s Kick Ass!

Ben je dit nu al aan het lezen en heb je de resultaten al ervaren door aan de slag te gaan? Ben je hier voor het eerst en voelt het ontzettend goed wat ik je hier vertel? Meld je dan eens aan voor meer informatie over het Kadoosje om Los te Laten en ga de komende 3 maanden lekker aan de slag.

 

Over de schrijver
Reactie plaatsen

Koekje erbij?