Page content

Loslaten wat anderen van je denken

Loslaten wat anderen van je denken is heel bevorderlijk want vaak zijn we daar onbewust heel erg mee bezig.

We zijn druk bezig met hoe we willen dat de wereld tegen ons aankijkt. We willen ergens bij horen, geaccepteerd worden, en dan kan het knap lastig zijn als we het idee hebben aan bepaalde normen te moeten voldoen om geaccepteerd te worden.

Loslaten wat anderen van je denken geldt zeker ook voor jou want dat hebben we toch al vanaf kinds af aan met de paplepel ingegoten gekregen.

Je wilde toch de goedkeuring van je ouders toen je klein was, maar ook van je opa en oma, van familie. Hoorde je erbij in de klas, in de buurt? Dit zit zo diep verankerd in ons systeem dat we daar onbewust heel erg mee bezig zijn.

We willen dat de wereld om ons heen ons ziet zoals we onszelf graag zien.

Wat zou er gebeuren als je dat los zou laten? Als je dus los zou laten wat anderen van je denken. Zou je situatie dan veranderen? Zou je dan omgaan met dezelfde mensen als je nu doet? Zou je dan hetzelfde doen als je nu doet? Zou je drijfveer dan hetzelfde zijn als nu?

Als het niet uitmaakt wat anderen van je denken of als niemand zou zien wat je doet, wat zou je dan doen? Waarom doe je dat niet? Is het sociaal niet acceptabel? Wat is de reden?

De basis is altijd weer terug te voeren naar angst. We zijn vaak bang om onszelf te zijn omdat we onzeker zijn over wat de mensen om ons heen van ons vinden en denken. Dus iets doen waarvan je denkt dat dat niet geaccepteerd zal worden laat je meestal maar achterwege.

Als je het loslaat wil het niet zeggen dat je het doet of juist niet meer doet. Dat je het dan niet of wel doet is prima. Je doet het bewust. Nu zijn er allerlei redenen waardoor jij je ongemakkelijk voelt om iets publiekelijk wel of niet te doen.

We kunnen ons toch in veel situaties een beetje ongemakkelijk voelen als we keihard meezingen met de muziek en doen alsof we de zanger of zangeres zijn om vervolgens in de gaten te hebben dat anderen kijken. Zit je lekker in je auto keihard mee te zingen of sta je in de winkel onbewust met de muziek mee te zingen totdat je in de gaten krijgt dat het anderen opvalt wat jij onbewust aan het doen was.

Het kan ook zijn dat je een hele andere mening hebt over een bepaald onderwerp, maar dit niet durft uit te spreken omdat je bang bent dat mensen nu heel anders tegen je aan gaan kijken.

Het kan ook zijn dat je in een bepaalde sociale kring zit maar ook graag met bepaalde personen omgaat die niet geaccepteerd worden door de groep of bepaalde mensen uit de groep. Je wilt er niet buiten vallen.

En zo kunnen we doorgaan. Dan zien we soms anderen dat wel publiekelijk doen en hebben we commentaar terwijl we toch wel een beetje jaloers op de persoon zijn omdat die persoon zo sterk is als jij wilt zijn

Maar jij bent dat ook. Alleen maak jij jezelf zwakker door aan de overtuiging vast te klampen dat het ontzettend belangrijk is wat anderen over je denken.

Je hoeft dus niet sterker te worden, je moet alleen loslaten wat anderen van je denken, of moet ik zeggen wat jij denkt dat anderen zullen denken en doen.

Dagelijks zijn er altijd momenten dat je lekker alleen bent, bijvoorbeeld in de badkamer, op het toilet, onderweg, etc. Pak één zo’n moment. Dat is een mooie tijd om lekker jezelf te laten gaan met die “aparte” trekjes of iets waarvan jij denkt dat het niet geaccepteerd wordt.

Doe dat aparte trekje eens of zeg eens jouw mening tegen jezelf. Vraag jezelf eens: “Waarom voelt dat zo ongemakkelijk om het publiekelijk te doen?” Zie of hoor het antwoord op de vraag, adem nu helemaal uit en laat de onderbuik helemaal ingaan. Stel jezelf daarna weer opnieuw de vraag en adem weer helemaal uit en laat de onderbuik helemaal ingaan. 2 minuten lang.

Comment Section

0 reacties op “Loslaten wat anderen van je denken

Plaats een reactie


*