Page content

Loslaten van oude patronen

Loslaten van oude patronen

Loslaten van oude patronen heeft direct met jezelf te maken. Dit is puur naar jezelf kijken. Geen andere personen zijn in het spel hier. Dan heeft het vaak ook jaren ongemakkelijk kunnen zijn want je kon niemand anders de schuld ervan geven.

We proberen dan ook bepaalde oude patronen of negatieve gewoontes zoveel mogelijk weg te moffelen.

Waarom doe jij de dingen die je doet en waarom wil je sommige van die oude patronen loslaten? Het zit je niet meer lekker dat je zo doet/denkt/voelt.

Doordat je aan de slag gaat met het loslaten van oude patronen maak je ruimte vrij om jezelf weer te zien en laten schijnen. Loslaten is eigenlijk ook niet veranderen, het is meer en meer jezelf weer kunnen laten schijnen door jezelf niet meer verborgen te houden achter een muur van overtuigingen waarmee jij jezelf denkt toestemming te geven te doen, zien, zijn zoals je doet, ziet, bent.

Loslaten van oude patronen zijn dingen die je doet, voelt, denkt waarvan jij je realiseert dat je dat zo niet meer wilt bezien.

Alles zit zo met elkaar verbonden waarmee jij van jezelf een heel complex individu hebt gemaakt. Maar hoe complex je ook bent, dat is nu helemaal niet zo belangrijk. Het belangrijkste is dat je aan de slag gaat voor jezelf. Want loslaten van oude patronen die vaak vastgeroest zitten in ons eigen systeem, is het niet langer in leven houden ervan.

Alles wat we doen heeft te maken met het in leven houden van het beeld voor onszelf als individu. Dat in leven houden is gebaseerd op angst. Is die angst er niet meer dan zie jij wat je bent, kun je gewoon laten zijn en accepteren.

De emotie/spanningsveld in ons lichaam is de indicator van hoeveel wij onszelf aan een oude gewoonte vastgeklampt hebben. Des te meer spanning jij ervaart des te meer jij zegt je aan die oude gewoonte vast te willen houden, daarom doet het zo’n zeer.

Erkennen is dus al een hele mooie stap. Door het niet te erkennen en de andere kant op te kijken is die oude gewoonte er nog steeds alleen heb jij wat gedaan voor jezelf waardoor je er niet mee geconfronteerd wordt.

Je bent dus niet verlost van die oude gewoonte. Je hebt die oude gewoonte nog niet losgelaten. Je hebt je focus ergens anders op gelegd.

Dit kan voor behoorlijk wat irritatie zorgen want is die situatie of persoon er nu alweer waardoor jij geconfronteerd wordt met jezelf, hoe durven ze.

Je problemen, je oude gewoontes blijven gewoon bestaan en de resultaten die daar uit voortkomen ook.

Het is moeilijk om afscheid te nemen van iets waar jij je jaren mee hebt onderscheiden, dat is waar jij je zelfbeeld aan vast hebt geplakt. Loslaten van een oude gewoonte lijkt op voorhand een leegte achter te laten.

Hoe zullen anderen daarop reageren? Misschien heb je vaak commentaar op andere gehad en nu komen ze er achter dat je precies hetzelfde was of misschien heb je commentaar gehad op andere dat het ze niet leek te lukken en wat nu als het jou niet lukt? Dat gezichtsverlies wil je niet lijden.

Oude patronen loslaten brengt het geluk weer duidelijker in beeld voor jezelf. De oude gewoonte die je los wilt laten klopte altijd meer voor jezelf dan dat het niet klopte. Je kon de oude gewoonte altijd rechtvaardigen en nu zeg je dat eigenlijk niet meer te kunnen.

Daarom zie je ook vaak dat iemand die aan de slag gaat met het loslaten van een oude gewoonte om bijvoorbeeld hun huwelijk/relatie te redden het vaak niet lukt. De reden om die oude gewoonte los te laten is niet gebaseerd op hun eigen realisatie dat ze dat niet meer willen maar is gebaseerd op de angst iemand te verliezen. Ze moeten iets doen om iets niet te verliezen. Als je werkt vanuit het idee te verliezen zit er nog zoveel ego in het spel en het hele ego is gebaseerd op angst.

Wanneer je zelf ziet van “hé deze oude gewoonte werkt niet, dit wil ik niet meer” zit daar geen enkele reden achter. Het heeft vaak hele mooie positieve bijkomstigheden voor jezelf en anderen maar de basis is dat jij klaar bent met die oude gewoonten, dat is het.

Een oude gewoonte loslaten kun je eens op de volgende manier voor jezelf uittesten.

Pak een timer en stel hem in op 5 minuten. Focus op je op de oude gewoonte om daarna helemaal uit te ademen via de onderbuik en laat je onderbuik helemaal inwaarts gaan. En weer opnieuw, focus op de oude gewoonte en adem daarna helemaal uit via de onderbuik. Doe dat eens dagelijks 5 minuten lang voor een week en kijk dan eens hoeveel het je nog bezighoudt.

Comment Section

0 reacties op “Loslaten van oude patronen

Plaats een reactie


*