Page content

Loslaten van je ouders

Loslaten van je ouders

Loslaten van je ouders is er één waar je heel veel emoties aan vastgeklampt hebt.

Je ouders hebben zo’n grote invloed gehad en hebben nog steeds invloed op je leven doordat ze de allerbelangrijkste jaren van je leven jouw boegbeeld waren. Je kopieerden hun soms bewust maar vaak had je het niet eens in de gaten.

Vaak zie je dat pas later hoeveel je in je doen en laten op je ouders lijkt. Ze hebben dus nu nog een enorme invloed op jouw kijk op de wereld en jezelf.

Als je aan het loslaten bent zul je er regelmatig achter komen en zien welke overtuiging de basis is van iets wat je denkt/doet/voelt. Heb je toch regelmatig dat je ziet dat je ouders ook zo waren of dachten. Dat is niet goed of slecht, maar je zult toch bij enkele dinge wel hebben dat je zo niet wilt denken.

Door aan de slag te gaan met loslaten in het algemeen ben je ook bezig met het loslaten van je ouders omdat ze zo’n grote impact hebben op alles wat jij opgeslagen hebt door de jaren heen. Zij lagen aan jouw fundament.

Er is toch een vorm van loyaliteit naar je ouders toe maar ook bijvoorbeeld naar je broers en zussen. Jij kunt wat te klagen hebben over je ouders, maar als een ander klaagt over je ouders spring je vaak voor ze in de bres. Komen ze aan je ouders, dan komen ze aan jou.

Er kunnen  allerlei redenen zijn dat jij je ouders wilt loslaten. Maar welke reden er ook is, het is fijn voor jou om ermee aan de slag te gaan want het werkt alleen maar in jouw voordeel als in het voordeel van je ouders, dus ook in de relatie van ouder en kind. Wat er overblijft wanneer je blijft loslaten van ouders is dat je accepteert wat was en is.

De verandering begint voor jou als je ziet dat jouw kijk op je ouders, jouw kijk is, wat die kijk ook is. Dus je bent niet afhankelijk van het feit of je ouders situaties terug kunnen draaien of veranderen. Je bent niet afhankelijk van anderen. Kun jij het accepteren en verder met je leven gaan?

Ik las een keer een quote van Eckhart Tolle die schreef: Je maakt jezelf los van die weerstand die jij tot nu toe in je leven hebt opgebouwd ten opzichte van je ouders waarmee jij jezelf ervan weerhoudt te accepteren wat was en is en hoe hun zijn en waren.

Ook al heb ik het over accepteren dan zul je dat vaak nu nog niet zo bewust willen. Want je hebt nu nog allerelei onbewuste redenen/overtuigingen waarmee jij die spanning voor jezelf in leven houdt en rechtvaardigt.

Wat ik je eens wil aanraden als je iets van je ouders wil loslaten, om welke reden dan ook, dat je eens elke dag 5 minuten de tijd neemt per ouder. Doe je ogen dicht en zeg je vaders naam in jezelf. Dan komt er een fysieke reactie en die laat je los.

Pak een timer en stel hem in op 5 minuten. Laat dat verankerde gevoel erbij eens rustig los. Focus op je vader om daarna helemaal uit te ademen via de onderbuik en laat je onderbuik helemaal inwaarts gaan. En weer opnieuw, zeg je vaders naam en adem daarna helemaal uit via de onderbuik doe dat eens zo 5 minuten lang. Doe daarna 5 minuten hetzelfde met je moeder. Doe dat niet één keer maar doe dat eens een weekje elke dag. Kost je 10 minuten per dag en geeft geweldige positieve resultaten voor jou dus ook voor je ouders en je relatie met elkaar.

Comment Section

0 reacties op “Loslaten van je ouders

Plaats een reactie


*