Page content

Loslaten van je kind

Loslaten van je kind

Loslaten van je kind? Echt niet! Je wilt je kind niet loslaten. Dit voelt zo onnatuurlijk. Je wilt je kind beschermen. Je wilt niet dat je kind valt en pijn heeft, je wilt niet dat je kind verdriet heeft.

Je wilt dat je kind veilig thuis komt als ze wat ouder zijn en lekker op stap gaan. Je zou ze het liefste op gaan halen, maar ja…

Loslaten van je kind wil niet zeggen dat het je niet meer interesseert. Je wilt er alles aan doen om iets naars in het leven van je kind te voorkomen. Je wilt je kind gelukkig zien en laten zijn. Je wilt je kind zien genieten.

Ik zat eens keer bij het water op een bankje te kijken naar hoe onze zoon aan het spelen was.

Ik dacht eens terug aan toen ik zo oud was en hoe je dan denkt. Vaak doe je als klein kind gewoon, je denkt niet zoveel. Als klein kind draag je niet zo’n volle rugzak met je mee.

Hoe ouder je wordt des te meer ervaring je in het leven krijgt en gevaren denkt te zien die je preventief wilt voorkomen. Hoe ouder je wordt des te meer je dingen vaak op voorhand gecompliceerd maakt, en dan komt daar ook nog het gevoel voor je kind bij. Want ja, een kind is je alles.

Dat wat je voor je kind voelt is zo puur en echt. Dat gevoel wil je voor altijd bij je houden en onschuldig laten blijven. Daar mag niemand aan komen.

Dan worden ze ouder en kunnen ze zelf naar vriendjes en vriendinnetjes fietsen, maar het liefst fiets je mee om er voor te zorgen dat je zeker weet dat ze niets overkomt.

Als ze weer wat ouder worden en de pubertijd aanbreekt en ze ook nog een eigen mening krijgen. Je ziet dingen verkeerd gaan en moet ze de verantwoordelijkheid geven om het zelf op te lossen. Door het hele proces van het opgroeien en opbloeien van je kinderen bestaat het zijn van een ouder uit het langzaam loslaten.

Maar jouw angsten zijn niet hun angsten. Dus een kind loslaten en een kind laten zijn is iets wat vaak (niet altijd) een dilemma is.

Zou het niet gaaf zijn als je dat leven zou hebben als een kind, vrij en onbekommerd het leven zien zoals het op je af komt. Zou het voor je zoon of dochter ook niet geweldig zijn als ze fouten kunnen en mogen maken, op hun bek mogen gaan en te leven .

Je hebt zelf ook zoveel fouten gemaakt en je wilt er graag voor zorgen dat hun die fouten die jij hebt gemaakt niet hoeven te maken.

Hoeveel schuldgevoel zit er achter het niet loslaten van je kind.

Want als er toch iets gebeurt dan heb jij niets gedaan.

Om dus vooruit te gaan moet je het verleden laten zijn. Kinderen kunnen dat vaak wat makkelijker als volwassenen. Om je kind te laten groeien en ontwikkelen is het de kunst om er voor ze te zijn zonder ze tegen te houden en ze steeds meer hun eigen verantwoordlijkheid te geven.

Loslaten van je kind is zoals altijd en dus ook met loslaten, een kwestie van willen. Want het mag hoor. Ook al wordt er steeds meer verwacht van je kinderen in de huidige maatschappij.

Andre Hazes schreef: Kleine jongen. Op school al zul je merken. Dat alles draait om cijfers en om macht. Zo is het leven. Dus leer wat je moet leren….

Klamp jezelf niet vast aan die overtuigingen waardoor je vast blijft houden. Gedachten zijn niet hier in het nu, gedachten is verleden en toekomst. Door de angst voor het loslaten van je kind houd jij jezelf aleen maar tegen in je relatie tot je kinderen. Er zit geen super lijm vast aan die overtuigingen, alleen maar enorm veel wilskracht waarmee je vast wilt blijven houden.

Laat het onbewuste je leven niet bepalen. Loslaten van je kind is enorm bevrijdend voor zowel jezelf als je kind. Test het eens uit. Je kunt altijd weer jezelf aan je kind vastklampen als je ziet dat het niet loslaten van je kind veel beter werkt.

Comment Section

0 reacties op “Loslaten van je kind

Plaats een reactie


*