Page content

Loslaten van een vriendschap

Loslaten van een vriendschap

Wanneer moet je loslaten? Want klinkt toch gek, loslaten van een vriendschap. Misschien is het wel beter voor je? Misschien is het wel over? Maar ook ‘Waarom zou het erg zijn om het los te laten?’

Waarom wil je een vriendschap loslaten? Hoe komt het dat je dat denkt of te moeten denken?

Definitie van een vriendschap is volgens Wikipedia:

“Vriendschap is een nauwe relatie of verhouding tussen twee of meerdere mensen waarbij het geslacht geen rol speelt. Een vriendschap is dus mogelijk tussen man en vrouw maar ook tussen twee mannen of twee vrouwen. Het belangrijkste waarop een goede vriendschap gebouwd is, is vertrouwen en onvoorwaardelijkheid.

Vrienden helpen elkaar en aanvaarden meer van elkaar dan andere relaties. Ook dat wat men als vrienden of vriendinnen voor elkaar doet wordt vriendschap genoemd. Bij een belangeloze vriendschap kijkt de één naar wat de ander nodig heeft en plaatst hij zijn eigen belangen/verlangens op de achtergrond.”

Hoeveel vrienden heb je die je volledig accepteren? Vrienden die misschien een heel ander leven hebben maar altijd blij zijn je te zien, waarbij het altijd leuk is om elkaar te spreken, die echt naar je luisteren naar de leuke en ook naar de minder leuke dingen omdat ze oprecht geïnteresseerd zijn in jou.

Hoeveel van deze personen heb jij om je heen? Die je opbellen als je het nodig hebt.

Hoeveel personen waren er in je leven toen het allemaal goed ging, hoeveel zijn er nog over wanneer het minder gaat en eens gewoon opbellen of langskomen?

Las net een uitspraak van iemand die zei: “Vrienden zijn die zeldzame mensen die vragen hoe het met je gaat en dan wachten op je antwoord.”

Hoeveel mensen zijn er gegaan en gekomen in je leven? Hoeveel personen zijn er blijven hangen? Weet nog van vroeger dat er altijd van die personen waren waar je contact mee moest opnemen.

Heel gezellig samen maar als je dan enkele weken niet belde en ze daarna wel vroegen waarom ze al enkele weken niets meer hadden gehoord.  Als je dan vroeg; jij kunt toch ook bellen? kwam er een stilte om vervolgens te horen wat ze allemaal hadden gedaan met die en die.

Soms kun je met iemand goed opschieten maar die persoon is niet zo met jou bezig als jij met hem/haar, die wederzijdse klik is er op zo’n manier niet. Dat kun je wel forceren of er een titel aan vast willen plakken, maar dat wil niet zeggen dat het ook zo is.

Het kan natuurlijk ook zijn dat je misschien jarenlang bevriend bent geweest maar het contact verwaterd is terwijl je dat eigenlijk niet wilt. Maar het is er niet meer, die wederzijdse connectie op zo’n manier. De tijd is verstreken.

Loslaten van een vriendschap, is die er dan als je dit je bezighoudt?

Vraag jezelf eens ‘waarom?’

Welk antwoord komt bovendrijven? Laat dat eens los. Als je dat doet wil het niet zeggen dat je bezig bent met het loslaten van een vriendschap. Misschien heb je bepaalde twijfels die je zo voor jezelf wegneemt waardoor er pas een echte vriendschap ontstaat.

Waarom denk je afhankelijk te zijn van dat gevoel van de definitie van vriendschap? Gaat het erom of het daadwerkelijk daar is of dat jij het jezelf kunt blijven wijsmaken? Werkt juist heel bevrijdend als je het loslaat. Want die twijfel sijpelt nu ook door alleen heb je het vaak zelf niet in de gaten en de ander kan het niet zo duidelijk benoemen, maar het is daar. Dat laat je er voor jezelf alleen maar tussenin staan.

Waarom heb je het gevoel bevriend te moeten blijven? Wat zijn de redenen dat je een bepaalde vriendschap wilt loslaten? Het loslaten van een vriendschap is het loslaten van de term. Vaak ben je ook al vrienden of vriendinnen geworden lang voordat je het eigenlijk zelf doorhad. We willen het gevoel vrienden te hebben – niet alleen te zijn.

We leven allemaal ons leven en ieder z’n leven gaat verschillende richtingen op. Je maakt leuke en minder leuke dingen mee en dat heeft je gevormd zoals je nu staat in het leven. Zo zeg je nu tegen het leven aan te willen kijken. Dat kan anders zijn als een oude vriend. De connectie die er eerst was is er niet meer. Maar ook vriendschappen die er eerst niet waren worden nu gevormd.

Knaagt dat gevoel van “loslaten van een vriendschap” is het prettig om het los te laten. Kijk eens wat er achter dat knagende gevoel vandaan komt. Je maakt het jezelf  anders  wel moeilijk want je bent niet eerijk tegen jezelf maar ook niet tegen de ander.

Comment Section

0 reacties op “Loslaten van een vriendschap

Plaats een reactie


*