Page content

Loslaten is moeilijk!

Loslaten is moeilijk!

Dat is wat ik vaak te horen krijg: “Loslaten is moeilijk!” Die persoon kan er dan niet zoveel mee als ik  dan zou zeggen dat dat wel mee valt.

Het gaat er niet om wat ik zeg, het gaat erom wat degene die het denkt ervaart. En op dit moment ervaar jij het gevoel ‘loslaten is moeilijk.’

Wat is er aan de hand wat loslaten voor jou moeilijk maakt? Het blijft een herhaling van woorden van mijn kant, maar het ‘probleem’ ligt bij jou. Want jij vindt “loslaten is  moeilijk”

Het loslaten is niet moeilijk, jij hebt het gevoel dat het moeilijk is en dat je het niet kunt loslaten. Ik sprak een keer met een man en die kon heel moeilijk omgaan met wat dingen die er in z’n leven waren gebeurd in de jaren ervoor.

Hij was aan het vertellen en vertellen en was er nog zo vol van. Hij zei dat hij het niet los kon laten. En toen werd het stil, dat duurde echt wel even waarop hij in één keer zei: “Ik wil het gewoon niet loslaten” dat was het punt, hij was er nog niet klaar voor.

We kunnen er bewust en onbewust nog niet klaar mee zij  en dan is loslaten moeilijk.

Het is onzin te denken dat je los moet laten.

We hebben ons allemaal verankerd aan bepaalde overtuigingen. Met jouw overtuigingen zorg jij ervoor dat je bewust en onbewust maar door blijft malen. Die heb jij ooit eens opgeslagen ergens in je leven door de dingen die je hebt meegemaakt en bent daar op door gaan borduren met allerlei nieuwe momenten die die overtuigingen triggerden.

Die overtuigingen zijn elkaar nu aan het onderbouwen en houd jij in leven door een opeenstapeling van andere gedachtes. Het is als het ware een piramide. En je wilt de piramide met de grond gelijk maken.  Je begint bovenaan en bij een grote piramide kan het wat langer duren voordat je beneden bij de basis bent aangekomen.

Wanneer jij zegt:  “Loslaten is moeilijk” kan het dus te maken hebben met een hele grote piramide die jij voor jezelf aan het afbreken bent. Dat kost meer moeite dan een kleine.

Dus dat je misschien het één wel redelijk snel achter je kunt  laten en lijkt het bij iets anders niet te gaan is dat gewoon dat je een langere weg aan het afleggen bent voor jezelf. Je bent een grotere piramide aan het afbreken.

“Loslaten is moeilijk” is het bemerken van dat je iets aan het loslaten bent wat je veel dieper verankerd hebt aan jezelf als individu. Je wilt er sneller zijn dan dat jij nu met jouw inspanningen voor elkaar krijgt. Er zitten op dit moment nog meer of sterkere onbewuste overtuigingen waarmee jij vasthoudt. Daardoor zeg je het belangrijker te vinden het vast te houden dan het los te laten.

“Loslaten is moeilijk” is dus het doorlopen van dezelfde stappen van iets wat je denkt makkelijk los te kunnen laten.

Wat te doen voor jezelf? Wil je het loslaten dan blijf je er mee aan slag gaan. Blijf je het doen, blijf je resultaten boeken. Dus wanneer loslaten moeilijk lijkt, zitten er dus veel meer overtuigingen aan vast gekoppeld die jij onbewust heel belangrijk acht.

Door dus lekker voor de voet los te blijven laten brokkelen die overtuigingen vanzelf beetje bij beetje af zonder dat je het zo kunt benoemen, maar je merkt wel een verschil voor jezelf. Je heft die spanning op waardoor je overtuiging niets meer is dan gewoon een gedachte zonder enig ongemakkelijk gevoel erachter.

Dan komt er een dag dat je datgene loslaat wat je eerst categoriseerde als ‘loslaten is moeilijk,’ zonder dat je het zelf in de gaten hebt. Je had al zoveel losgelaten dat het je eigenlijk al niet meer interesseerde. Loslaten is het hijsen van het anker. Die gedachtes zijn er, maar een heleboel gedachtes hebben totaal geen vat op jou.

Als ik tegen een kapitein van een schip zeg dat hij een beetje bleekjes kijkt en zeeziek is zal die dat wel een goede grap vinden. Heeft totaal geen vat op hem terwijl die gedachte er wel is. Iemand anders die op een boot stapt en van tevoren al bang is om zeeziek te worden  zal die woorden veel makkelijker aannemen. Het voedt bij hem iets wat al liep te broeden, bij die kapitein broedde er helemaal niets op dat vlak en had dus totaal geen vat.

‘Loslaten is moeilijk’ is niet wat er aan de hand is. Hoe diep zitten overtuigingen verankert aan jou persoonlijk? Hoe groot is die piramide? Ga gewoon voor de voet weg loslaten zodat over de gehele linie de spanning afneemt waardoor je voor jezelf bemerkt dat het helemaal niet moeilijk is maar dat het één wat dieper verankerd zit dan het andere, waardoor het eerst moeilijk leek om los te laten.

Comment Section

0 reacties op “Loslaten is moeilijk!

Plaats een reactie


*