Page content

Loslaten! (deel 1)

Ga eens loslaten als je iets wilt veranderen in je leven. We hebben allemaal dromen over het leven waar we echt naar verlangen en die we ook verdienen. Dromen waarvan we diep van binnen weten dat het ook voor ons mogelijk is.

Voor de meeste zijn die dromen niets meer geworden dan een moment waarop ze hun gedachten even wegnemen van de ‘realiteit’, met de gedachte: “meer zal het toch nooit worden”

Het is een illusie geworden, iets wat lijkt te kunnen maar niet is. Het is fijn om te zien dat dit bij jou niet het geval is. Jij bent zoekende, je wilt creëren, je wilt misschien meer inzicht krijgen of je bent misschien geïnteresseerd in het hoe en waarom.

Wat voor jou ook de reden is, ik ga m’n best doen om het zo simpel en duidelijk mogelijk te houden; het zo simpel mogelijk te houden voor jou, zodat je er zelf voor kunt zorgen dat je (nog) lekkerder in je vel komt te zitten, ongeacht de situatie waar je je ook in mag bevinden, en dat je makkelijker en efficiënter je doelen en je dromen weet te realiseren. Want weet je…

Het is nooit de bedoeling geweest dat jij het slachtoffer werd van de maatschappij om je heen. Dat je een flipperballetje werd dat alle kanten op geflipperd kan worden. Het is nooit de bedoeling geweest dat jij het lijdend voorwerp werd van je eigen gedachtes en emoties.

Jij bent de bepaler. De regisseur over jouw leven.

Je bent het alleen beetje bij beetje uit het oog verloren. Nu is aan jou de taak om het beetje bij beetje op een natuurlijke manier weer in het vizier te krijgen.

Je gaat je vrijer, creatiever, ondernemender, prettiger, rustiger voelen en neemt op een positieve manier de controle over je leven terug. Die controle heb je niet aan een ander gegeven, nee, die controle heb je nu op de automatische piloot gezet.

Ga het leven bewust leven, geniet van datgene wat er op je pad komt, wat zal leiden tot een gelukkiger, vrediger, succesvoller en rijker leven in welk tak van het leven je het ook wenst.

Door los te laten neemt de leiding over je leven bewust beetje bij beetje terug door zelfgecreëerde inwendige weerstand en blokkades die je maar blijft vasthouden los te laten. Er zit geen logica in het vasthouden; het mag wel als je dat wilt, maar doe het dan bewust. Door los te gaan laten, zal je dit zelf ook gaan ervaren.

Het leven is leuk, maar vaak nemen we het veel te serieus. Door de onzin, vaak dwaasheid, te zien waarmee we onszelf permissie geven om te doen wat we doen, kun je loslaten.

Mijn doel is heel simpel.

Geloof niet zomaar datgene wat ik hier graag met je wil delen.

Het enige wat ik graag zou willen zien voor jou is dat je voor jezelf gaat testen wat ik hier vertel.

Neem dingen niet klakkeloos aan. Test het voor jezelf en zie het zelf. Je hebt deze bladzijdes over loslaten zo doorgenomen en dat is ook de bedoeling. Dan kun je zo snel mogelijk aan de slag.

Het is niet iets intellectueels. Ik wil je graag (nog) gelukkiger zien. Ik wil je graag ondersteunen zodat je nog contenter met je leven, eigenlijk met het leven op zich, bent. Ik wil graag zien dat je het leven leidt dat je graag wilt leiden.

Er is niet zoveel dat je moet weten. Alles wat je moet weten, zul je vanzelf zien wanneer je loslaat.

Ik kan dagen blijven praten, maar dat brengt je niet waar je wilt zijn. Jij moet het voor jou doen. Ik kan je ondersteunen door je te vertellen wat er aan de hand is en hoe jij heel direct en heel efficiënt te werk kunt gaan.

Het begint met willen loslaten en dan is het prettig als er een proces is dat je helpt om makkelijk en pijnloos in het moment zelf los te laten door jezelf bewust te maken van een gedachte of gevoel dat je ervaart. Voor dit proces is het belangrijk dat je die gedachtes en gevoelens niet al te serieus neemt, al denk je en voelt het alsof je dat wel moet doen. Dat leg ik je zo wel verder uit.

Des te vaker je loslaat, des te makkelijker het wordt en des te sneller je inwendig en uitwendig resultaten ervaart in de dagelijkse dingen die je doet.

Je hebt een kuil voor jezelf gegraven door je geest vol te proppen met allerlei gedachtes en gevoelens. Ik laat je een manier zien om jezelf snel uit die kuil, die je voor jezelf gegraven hebt, te halen. Ik kan het nooit voor je doen, jij moet het zelf doen. Wanneer je loslaat creëer je meer ruimte in je geest en voel jij je daardoor meer relaxed, vrijer, gelukkiger en content.

Dat is eigenlijk alles wat er gaande is. Je hoeft niet naar iets te groeien wat je op dit moment nog niet bent. Je bent alles al wat je wilt zijn. Alleen heb je datgene wat je al bent bedekt met een dik pak aan opgeslagen gedachtes en gevoelens waarmee jij jezelf anders laat kijken en je focus verlegd.

Loslaten kun je elke dag en overal toepassen.

Niemand die het in de gaten heeft behalve jijzelf. Al die kleine dingen die je zult loslaten tikken aan en gaan voor grote verschillen zorgen in positieve zin.

Wanneer je weerstand voelt opkomen, zul je in staat zijn om dit te herkennen en alles of een beetje ervan los te laten en ervoor zorgen dat je die weerstand niet een eigen leven laat leiden.

Soms laat je een gedachte los, andere keren laat je een hele groep gedachtes van weerstand moeiteloos los met een lachje.

Ik ben blij dat je er bent. Jij moet het voor jou doen, maar je bent niet alleen. Des te meer je loslaat, des te meer jij realiseert dat je niet alleen bent en hoe mooi en leuk het leven is.

Het is belangrijk om in je eigen tempo te werken.

Sta jezelf toe om los te laten, neem de tijd.

Toen ik een jaar of 16-17 was, kreeg ik drumles van een conservatoriumstudent en soms had ik niet veel zin om te oefenen of had ik het veel te druk met andere dingen, en dan deed ik de hele week niets behalve dan op zaterdagmiddag of zondagmiddag wanneer ik de verloren tijd probeerde goed te maken.

Dan vertelde ik weleens aan m’n drumleraar dat ik alleen zondags of zaterdags had geoefend maar dan wel gelijk 2 uur of 3 uur. Toen raadde hij me aan om elke dag misschien maar 15 minuten per dag te oefenen als ik niet meer tijd had, dan één keer per week enkele uren achter elkaar.

Wanneer je er een gewoonte van maakt om elke dag los te laten, ook al is het maar even, wordt het een positieve gewoonte die je waarschijnlijk ongemerkt meer en meer gaat doen.

Ik wil je graag hetzelfde advies geven als mijn drumleraar toendertijd mij gaf. Door elke dag bewust wat tijd opzij te zetten om los te laten, ontstaat er een positief momentum dat ertoe zal leiden dat je (nog) lekkerder in je vel komt te zitten.

Vele keren laat je los en realiseer je niet direct het verschil. Je voelt je misschien niet anders. Later zullen er omstandigheden zijn waarbij je compleet verbaasd of verrast bent, omdat het niet een bepaalde gewoonte van denken en voelen triggert die je eerst in zulke situaties wél ervoer. Alles was gewoon oké.

Elke keer als je loslaat, ervaar je je eigen natuurlijke kracht meer en meer. Elke keer dat je loslaat, is er minder om los te laten.

Wees niet bang dat bepaalde herinneringen naar boven zullen komen als je aan het loslaten bent. Wat er naar boven komt tijdens het loslaten kan je geen pijn doen. Het is die zelf gecreëerde angst waarmee jij jezelf pijn doet.

Het is een gebeurtenis uit het verleden waar jij negatieve emoties aan vast hebt geklampt. Het is niets. In dit geval een negatieve illusie, een negatieve verankering die je zelf hebt gecreëerd en onbewust hebt opgeslagen.

Nu neem je de controle bewust terug door los te laten en deze gebeurtenis gewoon te laten zijn zoals het is. Dat kan alleen als je dat wilt. Als je het wilt loslaten. Vaak willen personen dat niet, ze willen graag boos of bang of gefrustreerd blijven, want die achterliggende overtuigingen zijn zo overtuigend.

In je dagelijkse leven heb je er een gewoonte van gemaakt om vast te blijven houden aan deze gevoelens. Je bent uit het oog verloren dat je een natuurlijk vermogen hebt om los te laten.

Eigenlijk moet ik het anders zeggen; dat het natuurlijke gevoel iets is dat niet getriggerd hoeft te worden door mensen, dingen of omstandigheden.

Loslaten betekent niet dat je niet mag denken en voelen, maar dat je het onnatuurlijke loslaat en op een natuurlijke manier lekker in je vel zit en gewoon content en gelukkig bent, en vanuit die basis alles creëert wat je maar wilt.

Het proces van loslaten heeft niets van doen met iets externs.

Je laat die verankerde gevoelens aan bepaalde gedachtes los, en dat is nu net die interne weerstand.

Je zult verbaasd staan als je je eigen interne weerstand beetje bij beetje loslaat, dat die externe weerstand die je misschien vaak of af en toe ervaart via andere mensen of de situatie waar je in zit, niet meer ziet en gewoon is opgehouden te bestaan.

Dat mensen en situaties vaak helemaal niet zo negatief zijn als we onszelf vaak wijs willen maken.

Je gaat naar je eigen weerstand kijken en met één simpele vraag zul jij je realiseren wat je jezelf aandoet en dat gaan loslaten.

Ik zei het net al, er is niets om bang voor te zijn. Al zou je dat wel zo kunnen ervaren, beetje bij beetje zul je het echt anders gaan zien. Daarom raad ik ook altijd aan om voor de voet weg te werken.

Je zult je anders en positiever gaan gedragen – meer natuurlijk. Je trekt je steeds minder aan wat andere zullen zeggen. Je gedachtes worden creatiever, en zijn niet alleen een reactie op mensen en omstandigheden.

Als je minder de behoefte hebt om te reageren en meer om te creëren, gaat je focus steeds meer naar datgene dat je wilt, en minder op datgene wat je niet wilt en waar je jezelf aan denkt te storen.

Het leven wordt duidelijker.

Vaak weet je gewoon puur op intuïtie wat je moet doen op bepaalde momenten. Je kunt het niet verklaren waar het vandaan komt, maar je weet dat het goed is en je weet dat je het weet.

Je doet meer en meer op gevoel – een natuurlijke gids. Je neemt de controle doordat je in gedachte het doel bepaalt en je door je intuïtie laat leiden naar je doel toe.

Het voelt zo normaal, zo fijn. Eerst liet je jezelf ongemakkelijk voelen doordat je je opgeslagen gedachten jou liet leiden; nu gaan de rollen zich omkeren.

Wees bewust van het feit dat je ego continu in het spel is. Dit zelfgecreëerde ego heeft de overtuiging dat het noodzakelijk is een kapot ego te beschermen maar ook om een sterk ego vol zelfvertrouwen te moeten beschermen.

Je gaat bijvoorbeeld loslaten omdat je onzeker bent over bepaalde dingen, en je bemerkt dat je beetje bij beetje zekerder wordt in situaties die je eerst het liefst totaal zou vermijden.

Je bent al een stuk zelfverzekerder en vindt het toch allemaal wel heel stoer dat je nu op een totaal andere manier in een situatie zit waar je eerst super onzeker in was.

Omdat je jezelf behoorlijk prettig voelt kan het zijn dat er een bepaalde weerstand naar boven komt om verder te gaan met loslaten.

Misschien overtuig je jezelf ervan dat je het te druk hebt, moe bent, je voelt je niet zo lekker, of gewoon ‘nu even niet’. Wat er aan de hand is, is dat het ego bang is om dat gevoel te verliezen.

Het ego (die onbewuste automatische piloot) zegt eigenlijk dat je maar beter niet meer los kunt laten

Ook al wil je dat bewust wel, want je bent misschien fysiek, emotioneel, relationeel of financieel veel gezonder geworden.

Laat je eigen weerstand los. Dat is het enige dat jouw in de weg zit. Het kost wat wilskracht. Kijk eens achterom en zie waar je was en waar je nu bent. Dat heb je allemaal zelf bewerkstelligd.

Misschien kost het wat meer tijd en ben je een beetje met jezelf aan het vechten, maar geef niet op: voor elk gevoel dat je loslaat komt er altijd een beter gevoel onder vandaan.

Wanneer je loslaat, laat je jezelf niet los. Je laat de spanning en stress los die je zelf gecreëerd en opgeslagen hebt, en waarmee jij jezelf ervan weerhoudt om je ware zelf te ervaren.

Wanneer je loslaat komt alles wat je wilt steeds makkelijker, komt veel sneller naar je toe, wordt moeiteloos. Je zult versteld staan.

Heb niet het idee en verlangen om bepaalde dingen direct te willen loslaten.

Kan wel en mag ook, daar ben je geheel vrij in. Maar toen ik zelf ging loslaten, realiseerde ik me dat een heleboel dingen die ik dacht graag te willen loslaten helemaal niet de dingen waren, die weerstand vormden, waarmee ik mezelf tegenhield.

Het waren zoveel kleine dingen waarvan ik mezelf helemaal niet bewust was. Begin dus waar je nu bent. Kijk wat er in je bewustzijn boven komt drijven en laat gewoon voor de voet weg los.

Jack Canfield maakte een mooie vergelijking en in de film “The Secret” een aantal jaren geleden. Hij zei: het leven is als het besturen van een auto in het donker. Je hoeft niet precies heel de weg uit je hoofd te weten. Je weet gewoon precies je eindbestemming. Wanneer je ‘s avonds rijdt, zie je misschien maar 50 meter voor je uit door middel van de koplampen van de auto. Op dat moment is dat het enige wat je kunt zien en dat is meer dan genoeg op dat moment. Geniet dus van dat moment, geniet van je “50 meter zicht.”

Loslaten werkt op “negatieve” en “positieve” emoties. Misschien heb je bepaalde gedachten met een positief hoopvol karakter en denk je bij jezelf: “Dat gevoel, die hoop, die wil ik helemaal niet loslaten.”

Dan wil ik je toch eens vragen om het voor jezelf uit te testen en het wel te doen.

En waarom dan wel? Omdat er positievere gevoelens zijn dan hoop. Als je het zou loslaten komt er altijd een meer positieve emotie onder vandaan, dat kan bijvoorbeeld enthousiasme zijn. Hoewel dat nog steeds een emotie is, heb je jezelf lekkerder in je vel laten zitten en gelukkiger gemaakt want enthousiasme zit op een hogere frequentie dan hoop – hoger frequentie staat gelijk aan minder inwendige weerstand.

Weerstand is de oorzaak van het denken, van een bepaald gevoel koppelen aan een bepaalde gedachte. Weerstand is een zelfgecreëerde, interne spanning.

Wanneer je dus veel spanning hebt losgelaten zijn er dus ook minder gedachtes waar jij jezelf aan vastklampt, en ben je dus veel meer gefocust. Je gedachte is je focus.

Wanneer je één pure gedachte zou hebben ligt al je energie in dat moment.

Door los te laten ben je gestopt met het maar uitstellen. Dat is wat je in grote lijnen tot nu toe hebt gedaan. Deze emoties zijn al aanwezig en actief en willen eruit. Waarom laat je ze er niet uit en houd je op met jezelf pijn te blijven doen? Doordat je dingen blijft wegduwen sluit je jezelf ook af van je gevoel.

Jij moet het voor jezelf doen. Jij moet voor jezelf aan de slag.

En als je aan de slag gaat zul je alles wat ik je hier vertel gaandeweg realiseren.

Er is geen perfecte manier of maar één manier om het te doen. Loslaten is iets natuurlijks. We hebben iets onnatuurlijks natuurlijk gemaakt door spanningen vast te koppelen aan mensen, momenten en dingen en deze op te slaan.

Sommige mensen hebben het idee dat ze alles moeten herbeleven om het los te kunnen laten. Dat zou nogal wat zijn. Daarom hebben velen ook allerlei excuses voor zichzelf om het niet te doen. Nou, dat mag, daar is een ieder geheel vrij in.

Dan wil ik je graag iets uitleggen. Het is namelijk zo dat je op dit moment en gisteren en eergisteren en vorige week, etc, deze negatieve emoties die soms immense spanning veroorzaken continu levend hebt gehouden.

Jouw geest is 24 uur per dag, 7 dagen in de week actief. Dat zie je niet omdat je het veel te druk hebt met denken en het opgaan in alledaagse dingen.

Dat totaalpakket van al die emoties en gedachtes – die spanning – zorgt ervoor dat jij je op dit moment voelt zoals jij je nu voelt.

En voel jij jezelf niet zo lekker, zit je even niet lekker in je vel, dan kan dat gevoel natuurlijk tijdelijk even onderdrukt worden door sterke factoren die voor afleiding kunnen zorgen zoals seks, amusement, etc. Maar het is maar tijdelijk.

Is dat moment uitgewerkt, dan wordt je toch weer geconfronteerd met dat knagende gevoel. Het is daar en het is actief. Ook al is het niet bewust in je gedachten, onbewust blijven al die dingen maar doormalen. Je kunt het er niet uitzetten. Je onderdrukt het maar het blijft vreten aan je.

Het is niet echt. Het is een gedachte waar jij een bepaald spanningsveld aan vastgeklampt hebt. Je had er ook een andere emotie aan vast kunnen plakken, maar dat heb je niet gedaan.

Misschien was je op een bepaald moment heel onzeker en ben je nu veel zekerder, maar word je onbewust toch nog dagelijks geconfronteerd met bepaalde negatieve emoties die je in je onzekere periode hebt opgeslagen, om wat voor reden dan ook.

Toen kon je het rechtvaardigen, maar nu sta je anders in het leven en valt het voor jezelf niet meer te rechtvaardigen, maar loop je er nog wel mee rond en beïnvloedt het je elke dag op een manier die je niet wilt.

Houd het simpel voor jezelf.

Als je wat tijd voor jezelf opzij zet om los te laten, laat dan de negatieve en de positieve dingen die voor de geest komen los. De negatieve worden positiever en de positieve worden nog positiever.

Focus op het loslaten en ga niet teveel zitten dromen op wat voor manier het loslaten je leven positief zal beïnvloeden. Voor elke 10 minuten die je zit te dromen over hoe jij dan wel niet geweldig in je vel komt te zitten, had je jezelf al 10 minuten daadwerkelijk lekkerder in je vel kunnen laten zitten.

Wanneer de omstandigheden daar zijn, weet je en realiseer jij je dat je bepaalde gedachtes en gevoelens hebt losgelaten. Dat zijn hele leuke moment waarop je bevestiging krijgt van al het werk dat je ondertussen al hebt geleverd.

Des te meer je loslaat, des te makkelijker het wordt.

Des te meer bevestiging je dagelijks krijgt doordat je merkt dat je dingen anders ziet en ervaart en dat mensen anders reageren, des te meer je gaat loslaten.

De geest wordt rustiger, gedachtes worden veel helderder en duidelijker en focus verschuift steeds meer van problemen naar oplossingen – naar positieve uitkomsten. Je ziet veel meer.

Ik zei het net al. Het is geheel vrij om aan de slag te gaan met het loslaten van bepaalde kwesties. Maar het makkelijkste is toch wel als je voor de voet weg gaat werken door stil te worden en te zien welke gedachtes je op dat moment denkt. Deze gedachtes komen duidelijk in beeld. Door die gedachtes los te laten die recht voor je neus opduiken in je bewustzijn, ga je direct de lagen van spanning die jouw frequentie drukken eraf pellen, ga je lasten van je schouders gooien.

Het geeft direct resultaat. Houd het heel eenvoudig, en ervaar direct een positieve veranderingen en meer rust in je hoofd.
Door de jaren heen heb je het moeilijk voor jezelf gemaakt om los te laten, want je bent jezelf krampachtig aan je eigen gedachten gaan vastklampen.

Omdat je het moeilijker voor jezelf hebt gemaakt wil het niet zeggen dat het niet kan, alleen jij moet het willen.

Veel mensen willen het allemaal begrijpen. In grote lijnen is de geest een heel simpel instrument dat we heel ingewikkeld hebben gemaakt. Probeer het allemaal niet te veel te begrijpen.

Door los te laten zie je automatisch meer en meer het verband tussen alles.

Er valt niet zoveel uit te leggen. Des te meer ik uitleg, des te meer je gaat denken en een bepaald beeld gaat creëren door te denken. We zijn hier juist om aan de slag te gaan en het tegenovergestelde te doen.

Doe wat je kunt. Je hoeft echt niet je baan op te zeggen of de hele dag ergens in een hutje op de hei te gaan zitten. Laat ook een los gedurende de dag als je bewust wordt van weerstand die omhoog komt borrelen tijdens je dagelijkse bezigheden. Ik raad je wel aan om, als je wilt, elke dag wat tijd voor jezelf opzij te zetten om ergens rustig 10 minuten, 15 minuten of een half uur te gaan zitten en los te laten.

Het kan zijn dat je gedurende de dag iets doet, maar weerstand voelt om het te gaan doen; laat dan eens los en je zult direct voelen dat de weerstand vermindert – misschien niet weg is maar wel al minder is. Hierdoor voel jij je lekkerder, sterker en heb je weer meer zelfvertrouwen om te doen wat je wilt doen. Je hebt jezelf voorgoed van datgene wat je dan losgelaten hebt verlost.

Je zou loslaten kunnen vergelijken met de trap oplopen. Soms wil je naar je slaapkamer op de eerste verdieping. Je springt niet in een keer omhoog, je loopt gewoon rustig de trap op, trede voor trede, en voor je het weet ben je boven. Elke trede die je neemt kom je er één dichter bij je doel. Met elk ding dat je loslaat, kom je een stap dichter bij waar je wilt zijn.

Soms wil je naar de zolder en moet je twee of drie trappen bestormen. Andere keren wil je iets uit een kastje pakken en heb je maar een klein keukentrapje nodig en ben je er met twee treden.

Soms laat je heel eenvoudig iets compleet los, soms duurt het wat langer, maar elke trede die je neemt, elk ding dat je loslaat is een blijvende positieve verbetering van je leven.

Onthoud dat het niet iets is wat je moet doen. Je bent vrij om het te doen. Alles is op dit moment oké. Probeer het niet voor jezelf te verpesten door jezelf wijs te maken er maar één precieze, perfecte manier is om los te laten. Of dat je het minimaal maar zolang en op die plek moet doen anders heeft het geen effect. Laat dat eens lekker los.

Alles is oké. Zelfs als je leven op dit moment compleet overhoop ligt, is het allemaal oké. Je zult het zelf zien wanneer je loslaat. Wanneer je de eenvoud van de geest ziet weet je dat loslaten eenvoudig, effectief en heel krachtig is.

Des te simpeler, des te effectiever. Kijk eens naar de kracht van het in- en uitademen. Twee gedachtes: adem in, adem uit. Simpel, maar extreem krachtig.

Als je aan het loslaten bent, zul je merken dat er momenten zijn dat je compleet verzonken raakt in gedachten.

Wanneer jij je in dat moment realiseert dat dit gaande is, is er de kans dat je geïrriteerd raakt van jezelf. Het is makkelijk voor mij om te zeggen maar ik zeg het toch: dat is niet erg.

Doordat jij je dit realiseert, betekent het dus al dat je een stap terug doet en jezelf niet helemaal laat meevoeren in gedachten. Plus: het is wel belangrijk dat jij je realiseert dat je dit toch het grootste gedeelte van je leven hebt gedaan. Heel je leven heb je de gewoonte gehad om lukraak dingen onbewust op te slaan en het daarna volledig op de automatische piloot z’n eigen weg te laten gaan.

Allemaal omdat je een bepaalde overtuiging hebt van hoe het concept van jouw als individu in elkaar steekt.

Het is ook niet erg dat die onbewuste automatische piloot er is. Je hoeft jezelf niet bewust de hele dag te vertellen om in- en uit- te ademen. Je hoeft jezelf niet te vertellen om met je ogen te knipperen, bloed door je lichaam te pompen, etc. Dit gaat allemaal volledig automatisch en onbewust.

Alleen ben jij door de jaren heen dat onderbewustzijn gaan gebruiken om daar willekeurig allerlei gedachtes en emoties in op te slaan – positief en negatief en die gooi jij jezelf nu continu voor de voeten, elke dag.

Comment Section

0 reacties op “Loslaten! (deel 1)

Plaats een reactie


*