Page content

Loslaten controle / controledwang loslaten

Loslaten controle / controledwang loslaten

Angst om geconfronteerd te worden met je eigen emoties/spanningen die getriggerd worden in bepaalde omstandigheden. Je wilt dit dus controleren. Je doet er alles aan om het zo in banen te leiden dat je er niet mee geconfronteerd wordt voor jezelf.

Dan wil je niet loslaten want dan gebeurt het. Je wilt niet geconfronteerd worden met jezelf. Je denkt er niet mee om te kunnen gaan waardoor je het wilt controleren. Totdat je erachter komt dat jij jezelf de hele dag confronteert met een heleboel spanning dat totaal niet nodig is. Je bent er klaar mee en wil er vanaf.

Iets in jou zegt dat het nu echt tijd is om nu die controle los te gaan laten. Er is waarschijnlijk iets gebeurd waardoor jij dacht ‘zo kan dit niet langer, dit werkt niet.’ Die realisatie is het bewuste startsein geweest van jouw weg terug omhoog op de ladder.

De prijs die je hebt betaald is genoeg geweest. De controle in je relatie, over je kinderen, op je werk, in bepaalde omstandigheden en ga zo maar door. Het grootste leed heb je nu al geleden, wat niet wil zeggen dat alles nu van een leien dakje gaat.

Dat kan op momenten best wel heel confronterend zijn om los te laten. Let op, je mag loslaten, het hoeft niet. Je laat die kunstmatige zekerheid los die jij jezelf geeft. Dan word jij blootgesteld aan die onzekerheid om die los te laten en er achter komen dat die onzekerheid net zo broos en kunstmatig is als die zekerheid die jij jezelf denkt te geven door alles of bepaalde aspecten te willen controleren.

Het kost ontzettend veel energie en bent hier vaak ook enorm veel tijd aan kwijt. Je weet vaak zelf wel dat het allemaal overdreven is maar dat gevoel hè… Je kunt het toch niet laten.

Loslaten van controle, of controledwang loslaten, is het loslaten van een angstig idee dat je denkt dat gaat gebeuren als je het niet kunt controleren.

Controledwang kan bijvoorbeeld zijn; altijd 5 keer willen controleren of de deur op slot is, of het gasfornuis af staat, lichtschakelaars goed zijn ingedrukt en ga zo maar door. Als je hier last van hebt kost het je dagelijks enorm veel extra tijd.

Waar een ander z’n jas aan doet, de deur uit loopt, deur op slot draait, in de auto stapt en wegrijdt heeft iemand met controledwang een kwartier langer nodig, een heleboel energie armer en enorm veel spanning in z’n lijf die hij op deze manier ervoor wil laten zorgen dat ze de komende uren niet getriggerd wordt.

Zou een ander dat weten en je een beetje gaan lopen stangen, zou die onzekerheid gelijk weer opduiken waardoor je in staat bent om naar huis te rijden om zo voor jezelf tijdelijk die kunstmatige zekerheid  terug te geven.

Je ziet ook vaak dat je iemand in vertrouwen neemt om het samen te doen want dan kun je voor je zekerheid op de ander leunen, totdat het moment daar is dat de ander niet kan, ziek is, op vakantie is en wat dan…

Het blijft een kwestie van voor je uitschuiven en uitstellen. Waarom ga je niet eens rustig aan de slag voor jezelf met het loslaten van controle, of controledwang loslaten.

We hebben daar allemaal wel mee te maken, dat we weten dat de deur op slot is maar toch nog even de klink omlaag doen en met de deur rammelen. Gewoon voor de zekerheid om te bevestigen dat die dicht is.

Je bent absoluut niet zwak. Je hoeft niet sterker te zijn, je bent al immens sterk. Jij laat jezelf wat zwakker ogen. Als jij niet zo sterk was als ik nu zeg zou je dus helemaal niet naar een blijvende oplossing aan het zoeken zijn. Die zou er voor jou niet bestaan want je bent toch zwak en afhankelijk.

Maar dat ben je zeker niet. Het is ook vaak de angst om ermee te stoppen waarmee jij controledwang of controle voor jezelf in leven houdt. Maar je hoeft er helemaal niet in één keer mee te stoppen. Dit doe je uit eigen beweging, niet omdat het moet van jezelf, maar gewoon omdat die spanning niet meer zo prominent aanwezig is. Je kunt het niet uitleggen maar het is niet meer zo aanwezig.

Als jij dus voor jezelf aan de slag wilt om controle, of controledwang, los te laten wil ik je de volgende tip geven. Er zit altijd een bepaalde overtuiging achter het willen controleren of controledwang.

Laat die eens los. Hoe? Heel simpel.

Pak een punt dat je altijd graag wilt controleren of een moment dat controledwang naar boven komt drijven.

Stel jezelf eens de vraag: “Waarom wil ik dit controleren?” of “Waarom moet ik dit controleren van mezelf?”

Dan komt er een reden naar boven. Dat is het grappige, dat is de reden die jij jezelf geeft voor die controledwang. Het is niet iets tastbaars het is maar een gedachte.

Pak die laatste duidelijke reden die jij jezelf kunt geven en zeg dat eens tegen jezelf om daarna helemaal via de onderbuik uit te ademen. Denk weer aan de laatste reden die jij jezelf gaf en adem weer helemaal uit via de onderbuik. En weer opnieuw, twee minuten lang. Doe dat eens elke dag een week lang voor jezelf. Kijk dan eens of het alweer een stuk minder serieus geworden is voor jezelf.

Gewoon stapje voor stapje. De drang wordt minder omdat die spanning minder aanwezig is in jou. Het valt vaak niet zo op dat het minder wordt want de spanning wordt minder en is dus minder nadrukkelijk aanwezig. Dus houd een oogje open op de resultaten in je dagelijkse bezigheden en geniet.

Dus zoek niet naar een reden om los te laten, zoek naar de reden waarom je nu vasthoud aan iets dat je niet zo voor jezelf wenst.

Comment Section

0 reacties op “Loslaten controle / controledwang loslaten

Plaats een reactie


*