Page content

Betekenis van loslaten

Betekenis van loslaten

De betekenis van loslaten is in mijn ogen iets veranderen waar we last van hebben, waarvan we vinden dat het ons meer tegenwerkt dan vooruit helpt.

Ik las een keer een stukje waarin Deepak Chopra vertelt over een verhaal, dat aan mensen die een hoge leeftijd bereikten gevraagd is wat hun geheim is voor een lang en gezond leven.

Men vernam niet de voor de hand liggende antwoorden over eetpatronen, roken en drinken. De ouderen zeiden dat ze hun hoge leeftijd te danken hebben aan hun vermogen om los te laten.

Zij hebben ervaren dat pijn en verlies bij het leven horen, maar hebben zich daar niet in vastgebeten en zijn niet verbitterd geraakt. Ze zijn ontspannen gebleven en hebben telkens losgelaten, waardoor ze verder konden leven.

Loslaten is een voorwaarde voor een flexibel en vitaal leven.

Als ik naar mezelf kijk ging ik pas loslaten toen ik extern geen uitweg meer zag en wel naar mezelf moest gaan kijken. Die spanning drukt als een enorme last op je schouders en als je geen uitweg meer kunt bedenken is er niets in je ogen waardoor die last verlicht wordt voor je.

We hebben vaak het idee dat het door bepaalde omstandigheden komt, dus niet door wat we zelf doen. Als we dan vanalles hebben gedaan om de externe omstandigheden te veranderen, maar blijven toch die spanning houden, komen die frustraties, angsten en onmacht steeds duidelijker aan het licht.

We kunnen onze gedachte niet meer verzetten op een externe oplossing, dan blijft het enige over wat we kunnen doen en dat is naar onszelf kijken en zien we wat we onszelf aandoen.

We realiseren iets waarvan we eigenlijk niet eens in de gaten hebben waar het vandaan komt en wat we eraan kunnen doen.

We zijn vaak gewend geweest om de oorzaak niet bij onszelf te zoeken, om naar externe factoren te kijken en die proberen te controleren. Maar weet je, alles leidt ons naar de oplossing. Elke tegenslag, elk moment in het leven heeft je hier gebracht en je bent er nog steeds.

Je bent er vaak nog en dus geef jij jezelf de mogelijkheid om los te laten.

De betekenis van loslaten is het niet meer iets op een bepaalde manier willen bezien zoals je deed.

Alles begint in de gedachte. Waardoor wordt die gedachte steeds prominenter voor jou? Door de emotie/spanning waarmee jij je gedachte eigen en persoonlijk maakt. Dus als jij die verankering aan die gedachte opheft laat je los. En pakje een ‘probleem’ bij de basis aan.

Daardoor ga je steeds meer op je natuurlijk gevoel handelen – op je intuïtie. En weet, je kunt nog steeds emoties ervaren maar blijft er niet meer in hangen. Je kunt nog steeds boos worden of gefrustreerd. Maar nu ervaar je het bewuster doordat het niet automatisch vanuit een oude overtuiging wordt getriggerd.

Overtuigingen hebben nu een bepaalde bevestiging nodig. Wanneer dat moment daar is wordt die overtuiging getriggerd en komt er vanuit die overtuiging een bepaalde reactie.

Als je loslaat wordt dat steeds minder en minder. Je bent steeds minder bevangen van oude overtuigingen waarvan je nog niet eens bewust bent dat die er zitten. Je geeft jezelf het meest natuurlijke gevoel terug. Een gevoel van liefde, acceptatie. Dat doe je niet door te benoemen maar door te laten zijn.

Als je dus je leven een positieve blijvende wending wilt geven ga je aan de slag met loslaten. Loslaten betekent het einde van je probleem. Het grootste leed heb je al geleden want je weet wat er aan de hand is, waar naartoe te kijken en wat te doen.

Comment Section

0 reacties op “Betekenis van loslaten

Plaats een reactie


*