Loslaten, of werkt vasthouden beter voor je? - Bjorn Brands
arrow_drop_up arrow_drop_down

Loslaten, of werkt vasthouden beter voor je?

Soms wil je zo graag iets, dat je het maar in gedachte blijft vasthouden. Je durft het niet los te laten want je wordt al een beetje paniekerig bij het idee om iets anders te moeten doen zodat je focus tijdelijk op iets anders ligt.

Als je iets graag wil hoef je niet bang te zijn om het los te laten want vergeten doe je het niet. Maar als je iets zo graag wil is de kans groot dat je zo opgaat in het idee, en dat kan leuk zijn. Dan is het nog steeds maar een idee en als daar het meeste van je tijd aan opgaat komt er niet zo veel. Kun je dus ook niet echt genieten van die momenten er naar toe, want die komen niet.

Eigenlijk is het gewoon pure angst en die angst is dan weer datgene wat je tegenhoudt en waarmee jij het jezelf moeilijk maakt om het te ontvangen.

Dat is eigenlijk ook zo met je ego. Je blijft zo krampachtig vasthouden aan je eigen individualiteit en daardoor houd jij jezelf gigantisch tegen. Hierdoor bouw je zoveel spanning op in je lijf waardoor de alledaagse dingen een bepaalde last kunnen worden, of al zijn. Je bouwt heel veel dualiteit voor jezelf op.

Dit is helemaal niet nodig.

Je hebt vaak een idee dat je iets wil, dat je dit en dit bent. Waarom heb je dat idee, of waar komt dat idee vandaan? Het idee komt van jou, jij denkt het. Waarom denk je het? Omdat je er een bepaald gevoel bij hebt gecreëerd voor jezelf. Jij voelt dat zo voor jezelf.

Doordat jij dat gevoel aan je lichaam hebt vastgeklampt wil dat niet zeggen dat het ook echt bewust is wat je wilt of denkt te zijn. Wil ook niet zeggen dat je het niet mag denken. Je mag denken wat je wilt, je mag er aan vast blijven houden zoveel je wilt.

Je bent beide vrij om te doen. Het geeft voor jezelf een enorme vrijheid, een enorme vrije kijk op alles, als je jezelf niet teveel vastklampt aan vanalles.

Als jij iets of iemand nodig hebt om jezelf beter te laten voelen, heb je een beter gevoel als jij nu
voelt vastgeklampt aan dat object. Nu moet je daar fysiek of in gedachte mee geconfronteerd worden om jezelf beter te laten voelen.

Wie laat jou zo voelen? Jijzelf, jij voelt het. Alleen laat je nu dat gevoel naar boven komen wanneer je geconfronteerd wordt met dat object. Je hebt door de jaren heen zo’n grote spanningsboog ontwikkeld en daar confronteer jij jezelf continue mee. Het is een visuele cirkel waar jij jezelf in houdt.

Het wil niet zeggen dat het slecht is of niet mag. Als iets niet werkt voor je, wil je dingen veranderen. Je bent dit nu aan het lezen, dus is er iets wat je graag anders wilt zien in je leven.

Vind je dit vrij logisch klinken maar zie je het misschien zelf nog niet?
Neem het dan niet zomaar van me aan. Bewijs het aan jezelf. Test het loslaten uit. Dan neem je niet iets zomaar aan zoals je in het verleden hebt gedaan waardoor je nu naar oplossingen aan het zoeken bent om het los te laten.

Over de schrijver
Reactie plaatsen

Koekje erbij?