Page content

Betekenis van Vernedering

Betekenis van Vernedering

Vernedering is een emotie (lichamelijke spanning) die ontstaat wanneer iemand door omstandigheden (een eigen actie of door een actie van iemand anders) zichzelf klein en minderwaardig voelt. Vernedering en schaamte hangen nauw samen.

Je schat je identiteit lager in dan dat van een ander. Het heeft alles te maken met je zelfbeeld.

Het hangt ook veel af van wat maatschappelijk als vernederend wordt ervaren en hoe de maatschappij en/of jijzelf jouw plek beziet in de maatschappij.

Vernedering is een gevoel in jou. Kun je met vernedering omgaan? Niet echt lijkt ons, je kunt het wel loslaten.

Je bemerkt een bepaalde lichamelijke spanning (emotie: vernedering) in jou. Deze wordt getriggered in dat moment. Je hebt aangenomen d.m.v. overtuigingen, jezelf door de prikkels in dát moment ongemakkelijk te moeten voelen.

Je kunt dus het moment niet accepteren. Die spanning neemt de overhand omdat je aanneemt dat die spanning die op komt borrelen in jou, geoorloofd is. Je bent zodoende telkens afhankelijk van de omstandigheden hoe jij jezelf voelt, of het nu te maken heeft met vernedering of welke emotie dan ook.

Je ontvlucht of vermijd zo’n situatie dan maar ook al te graag. Het heeft allemaal te maken met jouw idee van ‘ik’. Jouw idee van individualiteit.

Jouw individualiteit is een hele bundel gedachten, niets meer.

Hoe bezie jij jezelf en jezelf in verhouding tot het moment.

Die kijk fluctueert, dat maakt onzeker, dat maakt angstig. Vernedering houd daar dan ook mee samen. Alles hangt samen met angst – jouw kijk op het leven en op jezelf, jouw ideeën, en of die ook wel zo zijn en zo blijven.

Die kijk voed een moment dat gevoel van vernedering, of ontkracht het juist. Bij vernedering ben je dus niet ondergeschikt aan iets of iemand. Je bent dus ondergeschikt aan die automatische piloot die onbewust op de achtergrond te keer gaat.

Waar laat jij jouw geluk van afhangen?

Bij vernedering heb je toch vaak het gevoel dat je voor lul staat of voor lul gezet wordt. Is dat ook zo? Wat voor jou vernederend is, hoeft dat voor een ander totaal niet te zijn. Ook al zou iemand bewust proberen jou te willen vernederen, het is nog aan jou of jij je vernederd voelt of niet.

Het jezelf in de eerste plaats voor lul zetten, de overtreffende trap, kan ook weer te maken hebben met het idee dat wanneer een ander het doet je meer voor lul staat en de controle niet hebt.

Hoe hard wil jij voor jezelf zijn? Vernedering is een sterke emotie omdat het heel veel spanning in jou teweeg brengt. Des te meer lichamelijke spanning, des te negatiever het emotionele labeltje dat jij eraan plakt.

Wat wil je? Wil je het moment vermijden uit angst? Wil je het voorgoed oplossen?

Vermijden is dus de confrontatie met jezelf vermijden. Oplossen is naar jezelf kijken, de confrontatie aangaan met wat jij jezelf aandoet, wat je tegen jezelf zegt.

Omdat het zó heftig aanvoelt en gecombineerd is met overtuigende overtuigingen, lijkt het ook zo echt voor jou. Dat is het niet. Als je dat eenmaal door begint te krijgen…

Wanneer jij je vernederd voelt kun je er wat aan doen, ter plekke. Dat kan door de lichamelijke spanning (bij het idee van vernedering) te doorbreken en dat automatische van zo voelen in zo’n situatie los te laten en op te heffen.

Jezelf en het leven accepteren is bijzonder makkelijk door je eigen onbewuste patronen, bewust te doorbreken. Door de confrontatie met jezelf aan te gaan.

Bewustwording van wat er gaande is in jou. Door los te laten, door de lichamelijke spanning te verminderen, gewoon dagelijks voor de voet weg in je dagelijkse bezigheden.

Bijzonder eenvoudig, bijzonder doeltreffend. Je wordt steeds meer één met jezelf en alles om je heen. Je lost steeds meer interne dilemma’s op waardoor je eigenwaarde toeneemt. Waardoor ook automatisch dat gevoel van vernedering steeds minder in jou wordt geprikkeld.

Heb jij nog ideeën of inzichten aangaande het begrip vernedering? Deel het met elkaar hieronder.

    Comment Section

    0 reacties op “Betekenis van Vernedering

    Plaats een reactie


    *