Page content

Betekenis van Sentiment en Sentimenteel

Betekenis van Sentiment en Sentimenteel

Sentiment is een gevoel, een emotionele stemming is lichamelijke spanning die je ervaart over het moment. Over de gang van zaken die zich in dat moment afspelen. Sentimenteel is een doorgeslagen vorm van gevoeligheid.

Sentimentele personen worden vaak omschreven als overdreven gevoelig of overgevoelig. Sentimentele personen zijn personen die heel erg open staan voor hun eigen emoties/spanningen in hun lichaam.

Daarom kan het lijken dat sentimentele personen nog al eens de neiging hebben om te gaan dramatiseren. Dingen en situaties emotioneel gaan aandikken.

Dat is natuurlijk niet alleen met sentiment zo, dat is met elke emotie zo. Denk bijvoorbeeld aan angst creëren voor jezelf om het daarna aan te dikken waardoor er paniek ontstaat, heftige pieken van angst.

Vrouwen zijn vaak meer open om over sentiment en gevoelens te praten. Sentiment is een bepaald gevoel en kan betrekking hebben op het heden, verleden en toekomst.

We kennen allemaal de sentimentele films, de tranentrekkers, lekker zoetsappig. Films en programma’s voor vrouwen omdat mannen toch vaak sterker willen overkomen, meer testosteron hebben waardoor het vaak wat meer vergt voordat ze gaan huilen.

Omdat mannen veel meer die drang hebben om te moeten winnen, de sterkste te zijn, de beste te zijn, presteren ze vaak minder goed op bijvoorbeeld de aandelenbeurzen.

Hier zie je vaak dat juist de ‘sentimentelere’ vrouwen het beter doen. Ze zijn realistischer. Ze zijn bereid om te kijken naar hun eigen fouten, meer kennis te vergaren.

We kennen ook allemaal de term jeugdsentiment. Met welk gevoel je terugkijkt op je jeugd. Wanneer je ouder wordt kijk je vaak met wat meer nostalgie terug naar vroeger. Misschien zelfs met weemoed of heimwee terug naar bepaalde periodes uit je verleden.

Daar kun je dan ook weer in blijven hangen. Heel erg zelfs, in die onverwerkte emotionele momenten uit het verleden. Onbewust alles aangrijpen om die emoties weer te ervaren. Negatief en positief. Dat we blijven hangen in nostalgie.

De website desteven.nl omschreef het heel mooi ‘verdrinken in je gevoel’ of het gevoel hebben dat dat gebeurt.

Dus is het slecht? Mag het niet? Nee, het is niet slecht en ja, het mag natuurlijk. Maar wat schiet je er mee op? Vind je het echt zo of vind je dat je dat zo moet vinden? Het zijn puur lichamelijke spanningen die aangedikt worden of misschien mist de persoon wel bepaalde filters waardoor het zo ongepolijst wordt geïnterpreteerd.

Wat het ook is, heeft iemand of misschien jij hier mee te maken en wordt het vervelend? Dan valt er wat aan te doen. Ervoor zorgen dat het niet meer die lichamelijke spanning aanzwengelt – door gewoon lekker voor de voet weg los te laten. Door die patronen van de automatische piloot te halen en te doorbreken – gewoon voor de voet weg.

    Comment Section

    0 reacties op “Betekenis van Sentiment en Sentimenteel

    Plaats een reactie


    *