Page content

Betekenis van Realisatie / Realiseren

Betekenis van Realisatie / Realiseren

Begrip: Realisatie

Realisatie is kennis die is doorgedrongen door iets zelf te hebben gedaan, ervaring door iets te hebben ondergaan, te hebben gevoeld. Een gedachte die echt diep doorgedrongen is en een lichtje heeft laten branden.

Het betreft hier niet de kennis die je opdoet in boeken. Wanneer jij je iets realiseert dringt het door alsof je het voor de eerste keer hoort of ziet. Als een prettig bommetje dat ontploft in je hoofd en de ruimte geeft om te zien.

Terwijl het vaak alledaagse dingen zijn die je al vele malen hebt gehoord, gezien, gelezen. Deze kennis en je gevoel zijn dan één.

Ook al heb je het misschien al tientallen keren of honderden keren vernomen op de één of andere manier. Wanneer jij je iets realiseert is het één geworden met je gevoel. Het voelt echt voor jou.

Nu is het ‘kwartje gevallen’. Nu heeft het echt betekenis voor jou. Je weet het en je weet ook echt dat je het weet. Het beseffen en inzien van… Het bewust zijn van…

Wanneer jij iets fysiek realiseert ga je ook iets echt en tastbaar maken. Wanneer jij je intern iets realiseert is dat idemdito. Je maakt het gevoelsmatig tastbaar voor jou.

Een hele openbaring. Kennis opdoen in boeken is prima, maar het is pas wanneer we die kennis gaan toepassen dat we het ook echt gaan realiseren wat ons is geprobeerd uit te leggen in woorden. Het zelf ondervinden.

Ook al gebruiken we ons denkvermogen wanneer we iets realiseren is gerealiseerde kennis niet-intellectueel. We verzinnen het antwoord of realisatie niet, het komt tot ons. Het antwoord is er al, jij creëert de ruimte in je hoofd om het antwoord door te laten dringen en het echt te maken voor jou.

Kennis die echt aanvoelt. Je hebt het antwoord al, ook al sta je er niet heel bewust bij stil. Dan komt het gevoel waardoor het doordringt, dat het persoonlijk maakt voor jou. Op dat moment realiseer jij je iets en weet je dat je het weet.

Het weten staat daar weer boven. Daar zit geen geen verklaring achter. Je weet en weet dat je het weet. Heeft niets met denken te maken.

Accepteer daarom ook niets totdat je het kunt bewijzen aan jezelf. Dan realiseer jij je iets. Kan ook zijn dat je dingen al tientallen keren hebt gehoord maar dat het helemaal niet resoneert met je huidige bewustzijn, daarom dringt het ook niet door, daarom realiseer je je het ook niet.

Dan kan een ander vanalles doen en zeggen om dat ‘jou aan je verstand te brengen’ maar dat heeft geen nut. Ook al bedoelen ze dat vanuit hun standpunt bezien heel erg goed en hebben ze het beste met je voor. Je begrijpt wel dat ze het goed met je voorhebben, maar vaak vind je het alleen maar irritant.

Daarom is het zo dat je het pas realiseert wanneer je er zelf voor open staat, wanneer je iets niet realiseert ben je (on)bewust je focus nog op andere dingen aan het leggen. Of op hetzelfde onderwerp maar resoneert het niet met je eigen kijken en ideeën op dat moment.

Weer het ‘boekenverhaal’ waar we het net over hadden. Dat is kennis, kennis kan goed zijn en is goed bedoeld. Bedoeld om anderen te helpen. Maar het moet bij jou doordringen en één worden met je gevoel om kennis van een ander jouw kennis te maken.

De realisatie bij een ieder komt wanneer de ontvanger ervoor open staat. Wanneer iemand de ruimte in z’n hoofd heeft om te ‘zien’ en het resoneert met zijn eigen kijk en gedachten. Vooral met de onbewuste gedachten die de hele dag in dat hoofdje rond lopen te razen.

 

Comment Section

0 reacties op “Betekenis van Realisatie / Realiseren

Plaats een reactie


*