Page content

Betekenis van het begrip ‘Emoties’

Betekenis van het begrip ‘Emoties’

Emoties zijn in mijn ogen de labeltjes van de frequenties van lichamelijke spanningen. Zo kun jij voor jezelf inschalen hoe je de prikkels, die je via je zintuigen binnenkrijgt, in je opneemt. Ze geven jou een houvast, ze zeggen jou wat je ervan vindt.

Iedereen uit emoties ook verschillend. Iedereen ervaart die lichamelijke spanningen ook verschillend door z’n eigen rugzakje aan gedachten waar hij of zij zich aan verankerd heeft.

Je krijgt iets binnen via de zintuigen of denkt aan iets en dat geeft een bepaalde reactieprikkel in jou. Er komen allerlei gedachten naar de voorgrond. Gedachten die net onbewust waren en nu bewust naar de voorgrond zijn gehaald. Een heel patroon dat jij op de automatische piloot hebt gezet.

Daardoor is het voor een ieder een persoonlijke beleving. Emoties zijn daarom ook variabel. Dit wil niet zeggen dat als je boos bent op iemand, dit altijd zo is geweest of altijd zo zal blijven. Het zijn subjectieve gevoelens.

Je voelt een spanning en zegt nu ben ik boos, nu ben ik blij, nu ben ik verdrietig of angstig. Je geeft jezelf feedback van wat er gaande is.

Als jij jezelf verklaart aan anderen ben je vaak gewoon ook hardop je emoties naar jezelf aan het ventileren. Hardop aan jezelf het proces aan het verklaren.

De hele dag door wordt je dus met jezelf geconfronteerd. De hele dag komen prikkels binnen, dit geeft een bepaalde lichamelijke spanning als reactie en van daaruit schieten er weer allerlei andere gedachten door je hoofd die op dezelfde frequentie zitten.

Het komt niet alleen binnen via de zintuigen. Je denkt aan iets wat je enthousiast maakt. Het zit dus allemaal tussen de oren.

Ben je boos, dan komen er geen gedachten voorbij die op een hele hoge frequentie zitten zoals geluk. Als je heel blij bent hebben emoties zoals angst minder vat op je.

Wat het spanningsveld of emotie ook in jou is, het is maar een zelf gecreëerd iets. Iets waar je vanuit bent gegaan dat het ook zo is. Ook wel logisch want je houdt niet van onduidelijkheid, je houdt niet van het onbekende, je wilt het kunnen plaatsen.

Je bent van nature vrij, vrij in je hoofd, vrij in alles. Van daaruit ga je dingen kleiner en negatiever maken door er een persoonlijke lichamelijke spanning aan te koppelen, om er daarna een etiket op te plakken om het te verklaren.

Als je dat eens los zou laten, dat idee dat je alles in moet kunnen schalen en er emotionele etiketten op moet plakken, dan kun je dingen steeds meer laten zijn. Dan kom je er ook achter dat het idee van onzekerheid als je het niet weet, óók maar een idee is om jezelf en het moment veel kleiner en gecompliceerder te maken dan nodig.

Dat al die emoties jouw geluk negatief beïnvloeden en de pret bederven. Dus gebruik de emoties als een richtingaanwijzer. Ga jij de juiste kant op voor jezelf? Voel jij jezelf niet prettig, ben je bijvoorbeeld boos, angstig? Is er een bepaalde wrok? Dan kun je dat gebruiken om jezelf daar van te ontdoen en je terug naar een hogere frequentie te loodsen.

Wil jij je zo voelen? Het is altijd wel gerechtvaardigd voor jou om allerlei hele belangrijke redenen en overtuigingen. Maar is het een fijn gevoel? Nee dat niet. Laat het dan eens los. Je doorbreekt dat automatische denkpatroon, er valt een laagje spanning van je af waardoor er minder spanning gekoppeld zit aan datgene dat je waarneemt of aan denkt. Minder lichamelijke spanning is prettiger, vrijer, natuurlijker. Dus minder spanning, minder negativiteit is meer ruimte voor positievere emoties. Dat verdien je.

Ik kan er bij wijze van spreken nog vijf artikelen over schrijven maar is dat nodig? Gebruik de emoties als een herkenningspunt van waar je staat. Om te zien dat je een fijner moment verdiend dan dat jij jezelf op dat moment geeft en laat los zodat de emoties een steeds positiever naamkaartje krijgen en jij je makkelijker, vrijer en gelukkiger kunt voortbewegen in deze wereld.

Comment Section

0 reacties op “Betekenis van het begrip ‘Emoties’

Plaats een reactie


*