Page content

Betekenis van Gevoel

Betekenis van Gevoel

Gevoelens

Gevoel is een persoonlijke, lichamelijke (positieve of negatieve) beleving van een bepaald moment.

Je neemt waar via je vijf zintuigen. Via je vijf zintuigen neem jij de wereld in je op. Dat triggered of geeft een bepaalde emotie – een bepaald gevoel.

Dat gevoel ervaar je in je lichaam. Het is een bepaald spanningsveld. Dat hoeft niet alleen te komen van iets dat je in je opneemt via de zintuigen maar kan ook een gedachte zijn.

Het fysieke is het eindresultaat van de gedachte. Dus beide geven een bepaalde lichamelijke reactie. Dat heeft ook weer invloed op je eigen persoonlijke stemming. Je bent niet altijd in opperste stemming. Je leven gaat in golven.

Misschien voel jij je helemaal super en de volgende dag gebeurt er iets. Kak je helemaal in op dat moment en vraag jij je af, waar dat gevoel van gisteren gebleven is. Het is niet weg. Alleen werden er op de een of andere manier toch weer bepaalde onbewuste gevoelens getriggerd die nu naar de voorgrond zijn gekomen.

Die gevoelens zijn hoe jij ze hebt opgeslagen. Gevoelens zijn voor iedereen verschillend en afhankelijk van de situatie en het moment.

Een gevoel is dus ook niet definitief. Het is aangenomen door jou dat het zo is. Je gevoelens ten opzichte van personen veranderen ook door de jaren heen.

Bekend voorbeeld is natuurlijk wanneer een koppel uit elkaar gaat. Ze hebben toch echt ooit het gevoel van verliefdheid ervaren ten opzichte van elkaar. Ze hebben het gevoel gehad van elkaar te hebben gehouden, maar wanneer de scheiding daar is komt de weerstand ten opzichte van elkaar nog duidelijker aan het licht. Er was al veel meer weerstand ten opzichte van elkaar ontstaan (negatieve gevoelens, negatieve emotie), die alleen maar duidelijker merkbaar zijn wanneer het hoge woord van ‘uit elkaar gaan’ eruit is.

Dan zijn er ook nog emoties. In onze ogen zijn dat de labeltjes die je op je gevoelens plakt, om die lagen van lichamelijke spanning mentaal te verklaren, tastbaar te maken voor jezelf. Zo kun je voor jezelf en aan anderen verklaren hoe jij je voelt.

    Comment Section

    0 reacties op “Betekenis van Gevoel

    Plaats een reactie


    *