Page content

Betekenis van ‘Ego’

Betekenis van ‘Ego’

De betekenis van ego:

Het ego staat voor jouw perceptie van ‘ik’. Jouw aanname van wat jij denkt te zijn. Het idee ‘Ik ben een individu’

Heel dat concept creëert dualiteit. En daar begint het probleem voor jou, een valse aanname van iets dat je niet bent.

Alles dat niet goed is, is bezien vanuit een ego, een individueel standpunt. Je creëert alleen maar dualiteit. Je creëert spanning, je creëert scheiding.

Want als je één bent is er geen plek voor ego. Dan besta je niet? Jazeker besta je wel, je lost echt niet op in rook. Je houdt jezelf vanuit het ego perspectief zo enorm klein, door in je onbeperkte mogelijkheden jezelf zo onbeperkt minuscuul te maken.

Alles wat je ziet door de bril van je individualiteit, je ego, is gekleurd. Is gekleurd op basis van jouw verleden en hoe jij die ervaringen in jouw verleden tot nu toe hebt geïnterpreteerd.

Zo houd jij jezelf gevangen. Als iets je dwars zit en je kijkt ernaar zie je dat je ego jou in de weg zit. Dus als je dat ego beetje bij beetje los zou laten…

Wat als jij alles wat je dwars zit los gaat laten, het verleden gaat verwerken? Wat dan? Dan kom je meer en meer in één lijn staan met het leven en met jezelf, met het moment.

Het zijn jouw lichamelijke spanningen, emoties, dat je kijk scheidt van iets anders. Het is allemaal niet zo moeilijk, het ego maakt het wel moeilijk. Het ego, jouw aanname van jouw individualiteit maakt jouw leven moeilijk. Het is altijd aan het spiegelen hoe de kijk op het individu -op jou- is en dus de kijk op jezelf in verhouding tot het moment en alles om je heen.

Des te kleiner jij jezelf houdt met je eigen beperkende gedachtes over jezelf, des te meer moeite en energie het kost om te doen of niet te doen.

Je ego zit je in de weg, het beperkt je en het in de weg zitten kost zoveel energie omdat je dat natuurlijke, dat moeiteloze, tegenhoudt met beperkende belemmerende gedachtes.

Want je wilt iets zijn, het ego wil iets zijn. Het ego wil op de een of andere manier belangrijk gevonden worden. Belangrijk op basis van je eigen overtuigingen over jezelf en de wereld.

Overtuigingen zijn niet constant. Daar moet aan gewerkt en onderhouden worden om die in leven te houden. Het ego onderhouden kost dus ontzettend veel energie.

Dat doe je omdat je iets wilt voor jezelf. Je wilt je voetdruk achterlaten in deze wereld. Je wilt er op jouw manier uitspringen. Het er juist niet uit willen springen en bescheiden zijn is ook een manier waarop jij je individualiteit kunt tonen.

Jij, het ego, probeert iets te zijn wat je niet bent. Je bent zoveel meer. Je blijft maar in opgaan in dat ego spelletje.

Dat heb je niet zo overboord gekieperd. Maar als je eenmaal gaat zien dat je niet dit lichaam bent en niet de gedachte, ben je uit de achtbaan van het ego gestapt.

Het lichaam is een mooi instrument waarmee jij deze wereld via je zintuigen in je op kunt nemen. En waarmee jij van dit leven kunt genieten en het kunt ervaren in al zijn facetten.

En een gedachte is er puur om te creëren, jouw focus om vanuit die focus het fysiek uit te kunnen voeren. De gedachte is ook niet jouw gedachte, want ik kan precies hetzelfde denken. Je kunt een gedachte niet claimen als van jou zijnde. Je neemt het aan doordat jij er een emotie aan gaat koppelen, waardoor het voor jou gewicht krijgt en persoonlijk wordt.

Dus het lichaam ben je niet en de gedachte ben je ook niet. Dat zijn wel de aannames waar heel het ego op gebaseerd is.

Je kunt al die overtuigingen die jij in je opgenomen en opgeslagen hebt voor de voet weg loslaten. Het krampachtig vast blijven houden aan je ego, je individualiteit, kun je doorbreken. Waardoor je meer en meer gaat zien wat het leven is en dat we krampachtig via omwegen en op onze eigen manier allemaal op zoek zijn naar hetzelfde. In alles dat we doen, willen hebben, willen zijn, zijn we op zoek naar een prettiger gevoel.

We zijn op zoek naar manieren, bezien vanuit het ego /onze individualiteit, waarop we het beklemmende gevoel van, kunnen laten varen.

Als je aan de slag gaat met het voor de voet weg loslaten, dan komen al die onbewuste overtuigingen in actie. De alarmbellen gaan af want dit is niet wat je standaard altijd hebt gedaan.

Je ontdoet jezelf van spanning en dat is fijn en natuurlijk, maar tegelijkertijd heel tegenstrijdig vanwege al die geconditioneerde denkpatronen waar je al heel je leven onbewust in opgaat.

Je denkt daardoor jezelf op te moeten geven, je idee van individualiteit. Maar dat is niet zo, het enige dat je opgeeft is ellende. Want zonder ellende, zonder spanning, is er ook geen ego.

Het kost tijd. Des te meer jij je eigen ego gedachten loslaat, des te onzelfzuchtiger je wordt. Als je iets zegt ‘onzelfzuchtig’ te doen, doe je het vaak toch om goedkeuring te mogen ontvangen om jezelf beter te kunnen laten voelen.

Je voelt jezelf van nature al goed, alleen heb je er allemaal ideeën op los gelaten dat er iets moet veranderen of juist niet, voordat je pas dat gevoel kunt ervaren. Waarom? Het ego, heeft hele gegronde redenen. Problemen bestaan daarom ook alleen maar vanuit een ego standpunt bezien.

Als je reageert is dat altijd omdat je bewust of onbewust iets wilt. Omdat het iets triggered in jou, iets dat je wilt. Als je het verschil wilt maken, is er dus ego is het spel. Elke emotie, lagen van lichamelijk spanning, is een ego dingetje.

Elke verlangen is dus een ego dingetje. Het ego denkt iets nodig te hebben om zich beter te kunnen laten voelen. Om spanning van zich af te kunnen gooien.

Al die herrie in je hoofd is dus ego. Allemaal ideeën waar jij lichamelijke spanning aan hebt gekoppeld, waardoor de gedachtes persoonlijk worden voor jou.

Het ego is destructief voor jou. Alles vanuit ego standpunt bezien is gebaseerd op angst, het tegenovergestelde van liefde. Kan nooit goed zijn.

Als je creativiteit wordt geblokkeerd is de blokkade puur je ego.

Het ego maakt blind, angst maakt blind en daarom zijn we bang om los te laten omdat we denken op te houden te bestaan.

Het ego is tastbaar. Ga eens op zoek naar de bron van het ego. Dan kom je erachter hoe moeilijk jij je leven nog maakt en maken kan, door op te gaan in de aannames van de illusie van het ego.

De ECHTE jij, is oneindig, één, compleet en perfect en jij verblindt jezelf in de mate dat je er vanuit gaat dat je een beperkt ego bent. Doe de bril af waarmee jij je nu nog onbewust gevangen houdt en je zult bewust gaan zien zoals je nog nooit gezien en ervaren hebt.

Comment Section

0 reacties op “Betekenis van ‘Ego’

Plaats een reactie


*