Page content

Betekenis van Denkvermogen

Betekenis van Denkvermogen

Deze betekenis van het denkvermogen of het verstand kom je overal tegen:

‘Synoniem voor denkvermogen is het verstand. Het verstand is het (menselijke) vermogen om logisch te redeneren en is noodzakelijk om te kunnen leren. De mate van ontwikkeling van dat vermogen om te denken is de intelligentie.’

Je gebruikt je denkvermogen om te leren. Het is dus goed om je denkvermogen te ontwikkelen, je eigen kijk op dingen.

Je ontwikkelt je denkvermogen om iets makkelijker te verklaren. Je gebruikt je denkvermogen om het leven op te kunnen delen in onderdelen en deze onderdelen te kunnen benoemen. Om iets te kunnen verklaren en het daardoor mentaal tastbaar te maken.

Het denkvermogen is dus ook om je mobiel te maken in deze wereld. Je te leren lezen, te leren schrijven, te leren autorijden, te leren handelen.

Zo zijn er personen die in een heel ondernemende omgeving zijn opgegroeid en daardoor heel probleemoplossend denken en dingen aanpakken. Heel normaal voor ze. Makkelijker zien hoe iets om te zetten in geld.

Zo kan ook je kijk en denkvermogen zijn ontwikkeld in bijvoorbeeld een arbeidersgezin waar gewoon hard werken en doen wat er gezegd wordt altijd voorop stond. Jezelf schikken, dienstbaar opstellen naar wat anderen zeggen wat er gedaan moet worden, kun je dan vaak onbewust al goed.

Dit zijn maar twee voorbeelden, maar als jij dan het idee hebt zelf iets te willen creëren met het tweede voorbeeld als onbewuste basis, verstoord dat wel enorm jouw denkvermogen en jouw handelen op wat je wilt bereiken. Terwijl je misschien uit ervaringen van anderen, zoals het eerste voorbeeld, weet dat het wél mogelijk is.

Zo kan je intellect of je denkvermogen ervoor zorgen dat je maar tegen jezelf blijft zeggen dat je niet bang hoeft te zijn, niet boos, niet gefrustreerd, niet onmachtig. Kun je het vaak ook nog verstandig onderbouwen.

Maar kan het zijn dat je gevoel toch iets compleet anders zegt en toch de overhand neemt. Waardoor je helemaal verkrampt en niet doet wat je verstand heel duidelijk zegt wat goed is te doen.

Het kan ook zijn dat de lichamelijke spanningen niet de overhand nemen maar wel duidelijk op de achtergrond aan het sudderen zijn. Hierdoor word je tijdens het uitvoeren toch met heel veel ongenodigde ongemakkelijke prikkels geconfronteerd waarmee jij het moment moeilijker laat lijken dan is.

Ik geef het simpele voorbeeld van zenuwachtig zijn voor een presentatie. Ga je puur op je denkvermogen af waarmee je rationeel kunt denken weet je dat er geen enkele reden is om zenuwachtig te zijn, maar die onbewuste ideeën die van alles prikkelen in jou kunnen toch de overhand nemen.

Het gevolg kan zijn dat je niet doorzet, of dat je wel doorzet en je bevangen blijft door je eigen zenuwen. Kan ook zijn dat de zenuwen compleet naar de achtergrond verdwijnen en de spanning tijdelijk verdwijnt.

Dit is natuurlijk maar een eenvoudig voorbeeld maar zo word je de hele dag wel met jezelf geconfronteerd. Het rationeel denken met je verstand of denkvermogen aan de ene kant, daar tegenover staand die onbewuste denkpatronen die volledig op de automatische piloot worden getriggerd door wat je waarneemt door je zintuigen. Die geven een prikkel door aan de hersenen dat een bepaalde lichamelijke reactie veroorzaakt in combinatie met een idee/overtuiging/gedachte.

Iedereen kan denken, iedereen heeft een bepaald denkvermogen. Sommige kunnen heel goed analytisch denken en problemen oplossen, die systematisch een (complex) probleem helder kunnen ontleden in elementen.

Anderen kunnen weer heel theoretisch denken, meer uit de leer dan uit de praktijk. Intellectuele mensen, mensen die vaak goed op een neutrale manier kunnen beoordelen op de kennis die ze theoretisch hebben opgedaan. Die op basis van die kennis een oplossing voor het probleem kunnen bedenken.

Weer anderen kunnen heel creatief denken. Zijn heel vrij in hun hoofd, flexibel en vindingrijk. Ze kunnen daardoor vaak heel flexibel inspelen op nieuwe omstandigheden. Zijn niet bezig met het probleem, maar zien vaak de situatie en de oplossing. Personen die hun denkvermogen meer als ijkpunt gebruiken. Oplossingsgericht denken ‘Dat is wat ik wil’ waarna men op gevoel die kant op gaat werken.

Het is dus zaak dat je denkvermogen niet verstoord word door je eigen onbewuste gevoel in combinatie met onbewuste denkpatronen. Dat je bijvoorbeeld in een kramp schiet of de onbewuste gedachte ervoor zorgen dat jij je focus verlegd naar iets dat er op dat moment niet toe doet maar voor jou onbewust wel.

Dat je gevoel geprikkeld wordt en je in die stoorfrequentie blijft hangen en je zo niet de juiste signalen doorkrijgt om de juiste volgende stap te nemen voor jou.

Dat je kracht je grootste zwakke schakel wordt. Als dat het geval is, is het zaak om die verankeringen die jij in jezelf zo hebt opgeslagen, los te laten om zo weer je denkvermogen te gebruiken zodat het jou positief dient. Zodat je in je kracht blijft en om te genieten van het moment en van het leven.

    Comment Section

    0 reacties op “Betekenis van Denkvermogen

    Plaats een reactie


    *