Page content

Betekenis van denigrerend

Betekenis van denigrerend

De betekenis van denigrerend is volgens de woordenboeken kleinerend, kleinerend spreken over, minachtend, neerbuigend.

Een korte en duidelijke omschrijving die je overal terug kunt vinden, maar als we daar eens aan voorbij gaan en kijken wat je er aan kunt doen.

Degene die bewust of onbewust denigrerend doet, probeert iemand anders zich ondergeschikt te laten voelen. Zit dat gevoel niet in hun, dan kunnen ze het ook niet uitzenden.

Wanneer de ontvanger iets als denigrerend inschaalt is dan toch vooral omdat men zich zelf ondergeschikt voelt. Voelt iemand zich ondergeschikt, dan zal hij of zij sneller vinden dat men denigrerend is tegen hun.

Wanneer je denigrerend bent wil je laten merken dat jij iemand anders onbelangrijk en waardeloos vindt.

Niemand vind het leuk als iemand neerbuigend en denigrerend tegen hen doet. Dat voelt niet fijn. Is het dan zaak ermee leren om te gaan? Leren omgaan met zulke situaties?

Dat kan, maar het is wel de meest lastige manier in onze ogen om iets op te lossen. Iemand kan het zo helemaal niet bedoelen, maar jij kan het wel als denigrerend oppakken. Als je dan de ander er bijvoorbeeld op aan zou spreken – op hun denigrerende gedrag, kijk of acties – kan de ander zich misschien ook juist weer aangesproken voelen.

Je hebt dus de gever en de ontvanger. Hoe wordt het uitgezonden en hoe wordt het ontvangen.

Of iemand nu denigrerend of kleinerend doet wil niet zeggen dat jij het ook zo ervaart, of als je het wel zo ervaart wil niet zeggen dat het ook zo bedoeld is.

Wat we willen zeggen, het zit in jou, dat idee. Laat het los. Wanneer je dus iets minachtend of denigrerend vindt ben je dus telkens voor jezelf datgene dat je in je opneemt, in aan het schalen.

Probeer in je reactie op een neerbuigende persoon niet zelf ook neerbuigend te gaan doen. Wanneer jij vind dat iets denigrerend is en je gaat van daaruit reageren, opereer je zelf ook vanuit de dezelfde frequentie. Wil je het probleem in leven houden of voor jezelf oplossen?

Vermijd bijvoorbeeld sarcasme of het juist willen overklassen van de ander door eigenlijk hetzelfde te doen als de ander. Waarschijnlijk vind je het voor jou wel gerechtvaardigd – misschien net zo gerechtvaardigd als de ander het vind om denigrerend, minachtend of neerbuigend te doen tegen jou.

Zie wat voor lichamelijke reactie er plaatsvind in je lichaam in zo’n situatie. Van daaruit ga je reageren, dat triggered een reactie. Een reactie om jezelf weer van die spanning te kunnen verlossen.

Het is echter waarschijnlijk beter om iets te proberen dat wat productiever is, zoals loslaten. Als het idee dat iets denigrerend is in je opkomt, schiet dan niet in de verdediging. Ga bij jezelf te rade en hef het op voor jou.

Hef de spanning op en je staat er als individu vrij in. Ga bij jezelf naar binnen en vraag jezelf eens af waarom jij die opmerking of wat dan ook denigrerend vind en laat het los. Doorbreek dat gedachtepatroon in jou.

Dan kunnen anderen het nog wel bewust of onbewust proberen denigrerend te zijn tegen je maar het heeft geen vat op je omdat het niets meer prikkeld in jou.

    Comment Section

    0 reacties op “Betekenis van denigrerend

    Plaats een reactie


    *