Page content

Betekenis van Compassie

Betekenis van Compassie

Compassie

Synoniemen voor compassie kunnen zijn: mededogen, medegevoel, medeleven. Compassie heeft niet alleen betrekking op anderen maar ook op jezelf.

Heel veel mensen hebben bijzonder weinig compassie voor zichzelf. Zijn ontzettend hard voor zichzelf. Compassie betekend dan ook dat je begripvol en vriendelijk bent voor jezelf en anderen.

DOE je vriendelijk en begripvol maar spelen er nog hele andere gedachten op de achtergrond, dan BEN je het wel maar komt dat gevoel van compassie er nog niet volledig moeiteloos en natuurlijk uit. Je moet er nog te hard voor werken want je bent nog teveel bevangen door de prikkels en gedachten die dat bij jou triggeren.

Als je teveel in je eigen hoofd zit en teveel opgeslokt wordt door je eigen lichamelijke spanningen die continu geprikkeld worden in jou, is het moeilijker om compassie te tonen. Je ziet het niet zo duidelijk, je voelt compassie niet zo duidelijk. Want jij wordt geraakt door je eigen onbewuste denkpatronen en prikkels, in plaats van misschien het leed of de vreugde van een ander.

Om meer compassie te kunnen tonen is zo’n situatie een mooie gelegenheid om je zo goed mogelijk in proberen te leven in de ander. Tegelijkertijd is er dan ook de bewustwording om die negatieve gedachten die nog geprikkeld worden in jou, voor jezelf op te lossen.

Hierdoor ga je steeds meer en meer die natuurlijke liefde en warmte voelt die je ervaart bij compassie.

Compassie is dan ook geen medelijden. Je hebt door dat iedereen zijn eigen weg aflegt en dat er hobbels op ieders pad komen, zo ook op de jouwe.

Daarom is compassie ook verwant aan empathie: het vermogen om je in te leven in een ander, in de emoties van een ander. Bij compassie wordt vaak de nadruk gelegd op lijden maar hoeft niet, je kunt ook de vreugde voelen en ervaren.

Compassie is ook de pijn willen verlichten. Maar als iemand bijzonder hard is voor zichzelf of voor anderen is er op dat moment weinig compassie en reden om de pijn te verlichten.

Je hoeft om compassievol te zijn ook niet hetzelfde te voelen als de ander.

Je kunt je inleven. Je accepteert. Des te meer jij accepteert, des te meer jij je open stelt voor het leven des te meer zal je in staat zijn compassie te tonen zonder erbij na te hoeven denken. Naar jezelf en anderen. Mensen ervaren je warmte.

Tegenslagen, struggles, mooie momenten zijn onderdeel van de ervaring van ieders leven. Die overeenkomst heeft elk mens. Ieder legt z’n eigen weg af op z’n eigen manier.

Ieder heeft zijn weg maar we zijn allemaal op zoek naar hetzelfde – vrijheid. Ieder vult dat voor zichzelf in maar onze weg is identiek. Dan is compassie misschien af en toe moeilijk te tonen want onze kijk staat ons in de weg.

Zouden we hetzelfde hebben meegemaakt, voelen en denken als die ander, dan is compassie een term die nog geeneens verklaart hoeft te worden.

Je voelt dan de liefde, warmte en ziet de mogelijkheid om de ander te ondersteunen op de weg die hij of zij voor zichzelf aan het afleggen is, net zoals jij.

    Comment Section

    0 reacties op “Betekenis van Compassie

    Plaats een reactie


    *