Page content

Wat maakt het gebruik van ons denkvermogen zo effectief en ineffectief?

Wat maakt het gebruik van ons denkvermogen zo effectief en ineffectief?

De geest is voor jou op dit moment niets anders dan een pak opgeslagen gedachten en verankerde emoties.

Een overtuiging (ook gewoon een gedachte) wordt door jou gebruikt om iets mentaal te accepteren dat het zo moet zijn. Wanneer jij je geest effectief gebruikt laat je juist overtuigingen los om vrijer, lichter, opener, spontaner, liefdevoller, creatiever, etc., te worden.

Je doet dan meer en meer vanuit je natuurlijke gevoel, dan vanuit een bepaalde kijk of standpunt hoe te bezien of wat belangrijk is.

Wanneer jij je geest ineffectief gebruikt, wil je vooral niet bewust naar jezelf kijken hoe moeilijk jij het voor jezelf maakt – je wilt toch vooral anderen en bepaalde situaties daarvoor verantwoordelijk houden.

Zolang jij maar wilt blijven geloven dat je het slachtoffer van de omstandigheden bent, in plaats van de maker ervan, zit je vast. Blijf jij jouw verstand ineffectief gebruiken door je geconditioneerde gedachtes maar op die automatische piloot door te laten malen zoals je al je hele leven hebt gedaan.

Het is toch als een sneeuwbal die een berg af rolt. Die wordt er dan niet bepaald kleiner op en rolt ook niet bepaald de juiste kant voor je op. Waarom de verkeerde kant? Omdat je veel meer negativiteit vasthoudt dan dat je in de gaten hebt. Die negativiteit kleurt je kijk op alles te donker in en daarmee maak jij je leven moeilijker dan dat nodig is.

Dat mag wel, je bent niet verplicht om dit uit te gaan testen of mee aan de slag te gaan.

Maar je bent ook niet verplicht om je leven zo moeilijk te blijven maken, of nog moeilijker als je nu nog echt doet voor jezelf.

Je gedachtes zijn je focus en je gevoel verteld je hoe jij daar tegenover staat.

Want stel dat je denkt ‘het zal allemaal wel’ en je er niet naar kijkt, zijn de gedachtes die je hebt opgeslagen nog steeds actief en confronteer jij jezelf daar onbewust dag in dag uit mee. Laat je het bewust los als jij je ervan bewust wordt, confronteer jij jezelf bewust er maar even mee om het daarna voorgoed los te laten.

Dus nogmaals, wat is het dat het gebruik van de geest zo effectief maakt????

beerput van onbewuste gedachtesDat ben jij, jij, jij en alleen maar jij, Absoluut niemand anders. Ik zei het al eerder. De geest is niets anders dan een grote verzameling aan gedachte en emoties door jouw daar opgeslagen en verzameld een leven lang. Dat kan een behoorlijke beerput zijn. Die willen we graag dicht laten met heel veel gewichtige overtuigingen.

Totdat je ziet of eens uit gaat testen wat er zou gebeuren als je die beerput eens beetje bij beetje open trekt, er naar kijkt en laat zijn. Je zal zien wat een opluchting dat is en dat dit steeds meer vrijheid geeft voor jou.

Door bewust los te laten kom je steeds dichter bij jezelf en het leven te staan. Alles gaat steeds makkelijker. Je wordt weer de kapitein op jouw eigen schip. Haal die automatische piloot, die onbewuste geconditioneerde gedachtes, eraf en stuur je leven in de richting waar jij graag bewust voor jezelf op wilt en waar je diep van binnen ook van weet dat dat ook voor jou mogelijk is.

Het is dus voor jou van belang die onbewuste gedachten los te laten die jou tegenhouden of degene waarmee jij jezelf ongelukkig en ongemakkelijker laat voelen.

Waarom zijn die overtuigingen zo effectief en hardnekkig? Omdat je zo sterk verankerd hebt als iets wat volgens jouw zo moet zijn. Een overtuiging die zo sterk een identificatie factor is hoe het ego bezien wil worden en zich in de wereld wil positioneren. Daarom is het voor jouw ook zo gerechtvaardigd om je zo te voelen, te denken, te doen.

De basis is dus die overtuiging. Daar zijn tientallen, honderdtallen, duizendtallen aan ‘normale’ gedachtes aan gekoppeld, aan verwant.

Wanneer jij dus een overtuiging loslaat hebben in een keer die tientallen, honderdtallen, duizendtallen aan verwante gekoppelde gedachtes geen basis meer om zo te zijn. Door dus rechtstreeks naar de basis (die overtuigingen) te gaan wordt je geest op een heel eenvoudige snelle manier minder vol, loop je minder over, wordt je relaxter en wordt het snel steeds makkelijker om dat mentale spelletje te spelen de manier waarop jij bewust wilt.

Net zolang dat jij aan de slag gaat en probeert te zien welke overtuigingen er voor jouw voor zorgen dat je op een bepaalde manier denkt, voelt, doet, is de druk van de ketel.

De druk is van de ketel… naderhand! De druk is er alleen ervoor omdat jij je zo vast klampt aan die gedachten. Je wordt je bewust van die spanning en laat het los. Je laat je niets noemenswaardigs los, alleen maar ellende. Je houd ook niet op te bestaan, je begint juist meer en meer te leven.

Je krijgt meer en meer een band met jezelf en met alles en iedereen om je heen.

Personen vinden het prettig om bij je te zijn. De dieren vinden het prettig om bij je te zijn. Je creëert bewust veel makkelijker en natuurlijker, maakt alles ongecompliceerd. Je accepteert, je hebt rust omdat je onrust meer en meer overboord gooit en dat wordt gevoeld door jezelf in de eerste plaats, maar ook door anderen met wie je in op de een of andere manier in aanraking komt. Houd het maar eens in de gaten.

Ga eens op een rustige plek ergens zitten en zet een timer op 2 minuten. Sluit je ogen en observeer de gedachte die voorbij komen razen. Meer niet, observeer. Ga je op in een gedachte en vraag jezelf: “Wie denkt dit?” antwoord is: ‘Ik’. Nou adem rustig via de onderbuik en observeer.

Doe het maar eens. Ongelofelijk vind je niet? Je bent dus niet de gedachte. Het is niet dat de gedachte actiever worden wanneer jij stil wordt, je wordt je gewoon bewust, of je ziet nu pas duidelijker hoe actief jouw geest is.

Wanneer jij dus voor jezelf stil wordt zie je dus wat jou op dit moment bezig houd, grijp dat eens aan voor jezelf om eens in je eigen overtuigingen te duiken door jezelf te vragen: “Waarom?” Door dit te doen neem je voor jezelf de snelste meest directe logische, en moeiteloze route naar een vrijer omdat er niets meer is dan nu op dit moment.

Hoe bepaal je dan wat los te laten?

Om zo snel mogelijk resultaat te hebben, is het een idee jezelf te focussen op de overtuigingen die nu voor beschikbaar zijn om te zien. Hoe kun je dat uitvogelen voor jezelf?

wat wel en wat niet loslatenGa gewoon dagelijks voor de voet weg loslaten. Tijdens je dagelijkse bezigheden bemerk je de hele dag door momenten waarop jij je bewust wordt van iets dat je zo niet wilt denken / doen / voelen / ervaren. Vraag dan jezelf eens af ‘Waarom deed / voelde / dacht / ervoer ik dit zo?’

Er komt een reden naar boven drijven (een bepaalde gedachte of overtuiging). Dat laat je los door helemaal via je onderbuik uit te ademen. Je hebt dat patroon doorbroken voor jezelf en de spanning een beetje vermindert waardoor het niet in een keer compleet opgelost is (vaak niet, soms wel) maar het de volgende keer wel een beetje minder onaangenaam voor je is en je anders reageert / denkt / voelt / doet als net daarvoor. Dan is de volgende keer weer een mooi gelegenheid om weer dat patroon te doorbreken en een beetje spanning te verminderen.

Een geweldig positief spiraal waar jij je in plaatst

Ga niet lopen worstelen met jezelf. Weet je nog toen ik had over die sneeuwbal die de berg afrolt. Des te harder je gaat worstelen met jezelf des te meer jij je focus op jouw ego legt. Uiteindelijk is het leven een groot Doe-het-Zelf project en het is aan jouw wat je los wilt laten en wilt verwijderen van jouw harddisk. De herinnering blijft, dat beeld. Maar de manier waarop jij tegen jezelf zegt er nu tegenaan te moeten kijken, dat is wat je los laat.

Dit is een manier om dat automatisme te doorbreken, om het patroon te doorbreken en zo je eigen denkvermogen te gaan focussen op wat je bewust zegt te willen gewoon omdat het kan, niet op wat je onbewust denkt nodig te hebben om jezelf beter te laten voelen. Anders blijf je uitstellen en ben je net dat bordje dat achter de bar in het café hangt: “Morgen geef ik een rondje”

Comment Section

0 reacties op “Wat maakt het gebruik van ons denkvermogen zo effectief en ineffectief?

Plaats een reactie


*