Page content

Wat laat ik los door los te laten?

Wat laat ik los door los te laten?

Door los te laten laat je niets noemenswaardigs los. Ook al vind je het nu nog wel -bewust of onbewust- heel noemenswaardig.

Want wat is er aan de hand? Je hebt jezelf als individu vereenzelvigt of geïdentificeerd met een heleboel gedachten. Deze gedachten hebben vat op jou!

Die gedachten zijn er, die zijn niet door jou als individu hoogstpersoonlijk in het leven geroepen. Dat willen we wel graag, want het is heel natuurlijk om als individu -linksom of rechtsom- heel belangrijk te willen zijn. Je hebt graag de illusie dat je alles zelf bedacht hebt.

loslaten is relativerenJe doet het je hele leven onbewust. Je houdt heel veel onbewust vast, maar je laat ook los. Naarmate je ouder wordt kun je vaak steeds beter alles relativeren. Je kunt anderen, jezelf, het leven steeds beter relativeren. Je kunt het steeds beter laten zijn en accepteren. Als je ouder wordt maak je je ook steeds minder druk. Vindt je jezelf ook steeds minder belangrijk.

Wat je doet met loslaten via bijvoorbeeld de ‘Waarom methode’, is je bewust maken van de oorzaak van een gedachte/gevoel/daad en die oorzaak steeds minder dwingend maken en/of compleet opheffen.

Alles begint dus in gedachten. We denken vaak andersom. ‘Kijk eens wat mij is overkomen? Daarom doe ik zo, daarom denk ik zo, daarom voel ik dat zo’ dat is toch (onbewust) de slachtofferrol op je willen nemen. Dat lijkt makkelijker want dan ligt het dus aan iemand, iets of de situatie, en hoef je dus niets te doen totdat dat veranderd.

Oké, ik dwaal een beetje af.

Je laat dus ook je eigen slachtofferrol los door los te laten.

Terug naar jou en je gedachten. De gedachten zijn er al. Twee personen komen een hond tegen. De eens is bang, de ander totaal niet en pakt het beest op.

Je kunt tegen een kapitein over zeeziek zijn beginnen, maar dat heeft totaal geen vat op hem. Mijn moeder wordt al ziek bij de gedachte aan op een boot zitten (misschien een beetje overdreven maar je begrijpt mijn punt).

Gedachten zijn er en er zijn een heleboel gedachten die geen vat op je hebben. Er zijn ook veel gedachten die wel vat op je hebben en waar je totaal niet bij stilstaat. Deze houden je in mijn ogen tegen. Veel en veel en veel meer dan dat jij in de gaten hebt.

Je houd deze gedachten vast en je staat er niet bij stil omdat het voor jou de normaalste zaak van de wereld is. Je hebt allemaal gegronde redenen om ze vast te houden en gegronde redenen om de gegronde redenen vast te houden.

Dit alles om je eigen beeld op jezelf, op de wereld overeind te houden. We zullen (onbewust) vaak ook van alles doen om dat beeld ten alle tijden te beschermen. We willen dat beeld niet opgeven want dan hebben we het gevoel onze identiteit op te geven.

stop met overlevenWe zijn dus aan het overleven in plaats van te leven. Daarom houden we vast en dat kan zo krampachtig zijn dat het ontzettend pijn doet. Denk maar eens aan paniek, angst, verdriet, etc. dat doet zo’n pijn.

Je DENKT dat het moet, dat het heel belangrijk is en noodzakelijk om je zo te laten voelen. Je laat dus los hoe jij als individu daarop reageert.

Je kunt dat niet tegenhouden? Go with the flow. Je kunt de ervaring, het moment niet tegenhouden. Je kunt het verwerken van dat moment wel uitstellen door er een spanningsveld of emoties aan te koppelen, zodat het te pas en te onpas in jou wordt getriggerd. Als je loslaat laat je de herinnering ook niet los. De herinnering blijft toch wel, maar hoe jij tegenover die herinnering staat is wat veranderd, door los te laten wordt dat alleen maar minder negatief. Je bent dat moment aan het verwerken.

Dus wat laat je los door bewust los te laten? In mijn optiek is dit een simpel antwoord, kort samengevat:

Door los te laten laat je alleen maar ellende los. Je laat lichamelijk spanning los. Die spanning die wordt getriggerd door de gedachten en door wat je waarneemt via de zintuigen.

Dat vind ik persoonlijk niet zo erg om op te moeten geven. Het enige dat ik fijn zou vinden voor jou, is als je het loslaten eens routinematig, dagelijks voor de voet weg, gaat testen. Loslaten is heel super eenvoudig. Zonder enige moeite, niemand heeft het in de gaten, alleen jij bemerkt de positieve resultaten die eruit voortkomen.

Comment Section

0 reacties op “Wat laat ik los door los te laten?

Plaats een reactie


*