Page content

Waarom kan ik niet loslaten?

Waarom kan ik niet loslaten?

Je kunt wel loslaten en je laat soms ook onbewust al los, maar het volgende is gaande als je het idee hebt niet los te kunnen laten.

Je hele leven ben je al aan het vasthouden. Het is een soort automatisme geworden. Je ervaart iets en laat heel veel van die ervaringen niet gewoon zijn. Je kunt het niet accepteren. In plaats daarvan trek je er gewoon een conclusie uit, een emotionele conclusie gecombineerd met een bepaalde gedachte.

Dat doe je al zolang je leeft. Het is iets heel gewoons geworden. Nu wil jij iets loslaten of bent begonnen met het voor de voet weg loslaten en nu lijkt het dus alsof je niet kunt loslaten. Maar dat is niet zo.

Je bent nu alleen bewust geworden van slechts een fractie van wat je door je leven heen hebt opgeslagen, hoe dit allemaal verbonden zit en al die gedachten en emoties elkaar in leven houden.

Waarom houdt het elkaar in leven? Omdat je daar heel jouw individualiteit aan ophangt. Heel jouw concept van IK Pietje of IK Jantje of IK Miep of IK Annemiek. Het idee wat je denkt te zijn waar jij jezelf aan vastklampt. En dat vastklampen aan die ideeën maakt dat het loslaten niet lijkt te lukken.

Voor je gevoel laat je met loslaten een gedeelte van jezelf los.

Alsof je A) jezelf verloochend, alsof je ontrouw bent aan jezelf en B) je wilt er ook niet naar kijken want het is vaak zo krom wat je denkt. Daar wil je niet mee geconfronteerd worden. Dat voelt zo ongemakkelijk.

Dan is er nog C) de gedachte waar een bepaalde overtuiging achter zit. Deze zit er achter om de gedachte -dat gevoel– die actie te rechtvaardigen, dus dat voelt heel raar om dat los te laten. Als je dan mentaal wel voorbij dat punt bent en ziet dat je maar iets aangenomen hebt, kom je erachter dat de reden waarom overeind gehouden wordt door een ándere reden waarom.

waarom kan ik niet loslatenHet is een beetje de blinde die de blinde leidt en beide in de gracht vallen.

Zolang jij niet in de gaten hebt dat je blind bent wordt het moeilijk. Zolang jij het idee blijft houden dat je dit individu en deze gedachte bent, blijf je altijd als blinde de blinde leiden. Dit zal misschien niet meteen gaan maar als je bemerkt dat je het gaat zien, dat het werkt, ga er dan mee door.

Ontrafel je leven. De bewustwording dat jij nog steeds jezelf kan zijn ook al denk je anders is de eerste stap. Sterker nog, op het moment dat je jouw overtuigingen op een nieuwe manier kunt bekijken zal je merken dat je meer jezelf kan zijn, ongehinderd door energie slurpende gedachten.

Je laat dus niets noemenswaardigs los. Je laat ook niet jezelf los. Je krenkt ook niet je ego, je kunt gewoon steeds makkelijker met je eigen individualiteit omgaan. Kunt steeds beter relativeren, je neemt dingen steeds minder persoonlijk op. Dat alles omdat er steeds minder spanning in je lichaam wordt gecreëerd. Het doet je steeds minder en je bent steeds vrijer en onafhankelijker van je eigen gecreëerde ego om te doen en het leven in te vullen zoals jij graag wenst.

Nu komen al die reacties die worden getriggerd in jou voort uit bepaalde overtuigingen met daaraan uiteindelijk ten grondslag de behoefte om dat concept van individualiteit in leven te houden. Puur uit angst. En die angst is zo heftig dat je nu onbewust van alles doet om jezelf te beschermen, om te overleven.

Als je dus moeite hebt om iets los te laten, kan het dus zijn dat er andere overtuigingen heel prominent onbewust actief zijn die op dit moment zwaarder wegen. Hierdoor geeft het niet loslaten minder weerstand als het wél loslaten.

logica van het loslatenHet is natuurlijk de weg van de minste weerstand voor jou te pakken.

Dit wil niet zeggen dat de weg van de minste weerstand voor jou de makkelijkste weg is, maar dit geeft je wel de minste spanning.

Je hebt personen die te maken hebben met een partner die hen emotioneel of fysiek mishandeld en toch blijven ze bij deze persoon. Waarom? Zit geen logica achter. Voor hen persoonlijk ook niet en weten ze ook wel dat ze dit hoeven te pikken, dat ze meer waard zijn dan dat, maar toch blijven ze er bij omdat ze dat kunnen rechtvaardigen. Ze worden er alleen maar ongelukkiger van maar toch is die weerstand groter om te vertrekken als het idee om te blijven.

Heb je het idee niet los te kunnen laten of een bepaald iets niet los te kunnen laten? Ga dan toch gewoon door!

Laat dat topic eens even rusten maar ga wel door met alledaagse kleine dingen. Blijf telkens kijken naar die achterliggende redenen. Waarom denk ik hierover zoals ik denk? Waar komt deze gedachte of overtuiging vandaan?  Dan blijf je toch telkens die overtuigingen aanpakken, afzwakken en dingen weer in het juiste perspectief plaatsen, niet in het perspectief van wat jij gewend bent dat het MOET zijn.

Als je dat blijft doen zul je op een gegeven moment dat ene wel los kunnen laten, of kom je er achter dat je het al een heel eind hebt losgelaten omdat die overtuigingen minder prominent aanwezig zijn. Het wel bewust loslaten is daardoor voor jou de weg van de minste weerstand geworden.

Comment Section

0 reacties op “Waarom kan ik niet loslaten?

Plaats een reactie


*