Page content

Waarom is loslaten zo moeilijk?

Waarom is loslaten zo moeilijk?

Loslaten lijkt moeilijk maar is het toch echt niet. Je bent het alleen niet gewend om het bewust te doen.

De hele dag door vangen je zintuigen trillingen/prikkels op die het via je brein omzet in beeld, geluid, geur, smaak en gevoel.  Zo wordt de fysieke wereld voor jou tastbaar.

Al die prikkels die binnenkomen geven een bepaalde lichamelijk reactie, roepen een bepaalde spanning in jou op. Deze spanning heb je zo opgeslagen aan de hand van ervaringen uit het verleden die je niet compleet hebt verwerkt. Ervaringen en momenten waar je nog geen vrede mee hebt en nog niet volledig kunt accepteren.

Every problem is an ego problem. In order to have a problem there has to be an ego-frustration. – Lester Levenson

Ervaringen die je hebt bepaald zo te moeten bezien, omstandigheden die je bepaald hebt zo te willen bezien, personen die je hebt bepaald dat zo zijn en dat neem je mee als basis voor de dag van morgen. Zo heb je een behoorlijk rugzakje opgebouwd voor jezelf door de jaren heen.

Inplaats van dat moment te accepteren heb je er bepaalde conclusies uit getrokken. Deze conclusies/overtuigingen zijn niet voor iedereen gelijk. Maar zo heb je wel jouw reden ontwikkeld waarom je bent, hebt, doet en denkt dat mogelijk is in jouw leven.

Dit rugzakje met overtuigingen dat jij met je meedraagt heb je zo beetje bij beetje volgepropt tot het punt waar je nu bent aanbeland.

Tot op dit moment, het punt dat je dit nu aan het lezen bent.

Zo ontwikkelen dingen zich voort zonder dat je het in de gaten hebt. Je hebt zo compleet onbewust een heel beeld opgebouwd van jezelf, van je verleden, van het leven, en van de toekomst. Daar wordt je de hele dag op allerlei manieren mee geconfronteerd.

Jij hebt er nooit bij stil gestaan dat het zo is opgebouwd en bent er maar vanuit gegaan dat het gewoon zo is, of ‘ja,  zo ben ik nu eenmaal’. Al jouw gedachten hebben betrekking op jouw kijk op jezelf en daardoor dus ook op jezelf in relatie of verhouding tot…

Dat is dus niet wat je bent. Dat is allemaal aangenomen. Dat zijn al jouw gedachten waar jij je individualiteit aan koppelt.

Dus waarom is loslaten zo moeilijk? Het is zo moeilijk of lijkt zo moeilijk omdat je aan de slag gaat een bepaald automatisme te doorbreken. Je gaat aan de slag bepaalde gedachte patronen te doorbreken. Het voelt raar want je denkt iets van jezelf los te laten.

Een gedachte is maar een gedachte. Jij bent niet de gedachte, jij kunt iets denken. Dat is zo iets gigantisch anders. Waar je aan denkt is waar jij je op focust en dus om vraagt. Als jij dus iets negatiefs denkt wat je niet meer wilt denken kun jij die gewoonte doorbreken en een laagjes spanning weg halen. Dan is het is het nog niet in een keer allemaal opgelost in je lichaam en hoofd, maar heb je wel een bijzonder prettig en opwaarts momentum voor jezelf in werking gesteld.

Verbeter de wereld begin bij jezelf.

Er zit zoveel opgeslagen in de bovenkamer en dit alles zit zo verbonden en verweven met elkaar. Maar door lekker voor de voet weg los te blijven laten kan het allemaal maar moeilijk lijken te gaan maar dat is het niet.

waarom is loslaten moeilijkAls je voor de voet weg loslaat, pak je dus de dagelijkse momenten aan waarvan jij je bewust wordt dat iets denkt/voelt/doet dat niet de resultaten geeft die je bewust graag wilt. Omdat je zo algemeen bezig bent gaat het niet moeilijk maar zijn de resultaten veel breder als dat jij je bijvoorbeeld puur richt op één factor zoals geld of je relatie.

Je hebt je hele leven alles maar op die automatische piloot gezet. Heel die automatische piloot had carte blanche. Je was altijd het slachtoffer van jezelf en door los te laten rem jij beetje bij beetje dat automatisme af en hef je op.

Beetje bij beetje ga jij je leven bewust inrichten en inkleuren.

De wil moet er wel zijn want weet dat 90% van je gedachte op de automatisse piloot staan van het onbewuste. Dan moet de wil voor verandering wel daar zijn.

Een gedachte is maar een gedachte. Een gedachte wil niets, jij wilt.

Die wil wordt gesterkt doordat je weet dat jij bepaalt wat er gedacht wordt en nu is het vaak andersom.

Dus het loslaten is niet moeilijk. Dat is gewoon telkens het verminderen van die spanning waarvan jij je bewust wordt. Je wordt je bewust van wat je denkt  en dat is best wel confronterend. Je bemerkt steeds meer dat jij degene bent die jouw beeld veel negatiever inkleurt als nodig is.

Je bemerkt dat jij degene bent die jou in de weg zit. Maar je doet dit wel vanwege allerlei achterliggende redenen/overtuigingen die jij door de tijd heen hebt opgeslagen zo te moeten bezien door gebeurtenissen niet te accepteren maar er een labeltje op te plakken.

Je weet bewust dat het onzin is zo te denken maar er zitten nog wel een heleboel onbewuste overtuigingen waardoor dat niet zo lijkt. Dat is het moeilijke van loslaten.

Comment Section

0 reacties op “Waarom is loslaten zo moeilijk?

Plaats een reactie


*