Page content

Hoe laat ik de maatstaven van mijn moeder los?

Hoe laat ik de maatstaven van mijn moeder los?

De vraag:

Beste Bjorn,kort geleden kwam ik tot het inzicht dat mijn moeder en haar opgelegde maatstaven een last vormen in mijn dagelijks functioneren. dat inzicht geeft al veel duidelijkheid, maar ik wil hier vanaf. vrij zijn, hoe doe ik dat. enig idee?

Reactie:

Leuk van je te mogen horen. Wat je zelf al zegt, dat je op een gegeven moment dat inzicht krijgt geeft al veel duidelijkheid. Je wilt heel specifiek daar vanaf, maar dat is niet een lijstje met punten dat je zo even af kunt werken, al zou dat misschien wel het makkelijkste zijn. Een ouder of leidinggevende in iemands leven is vaak heel bepalend voor iemands kijk op de wereld en op zichzelf. Die kijk wordt toch vooral ingegeven in de eerste levensjaren, daarna ben je die opvattingen, overtuigingen, normen en waarden onbewust beetje bij beetje verder gaan ontwikkelen en uitbouwen in jouw leven.

Je gaat steeds zelfstandiger denken, maar wel hoofdzakelijk gefundeerd op wat de belangrijke mensen om je heen je van kleins af aan ingeprent hebben. Je wilt daarom ook onbewust graag aan je ouders verwachtingen voldoen.

Je ziet ook vaak dat wanneer personen afgeven op hun ouder(s) -omdat die weet ik wat allemaal niet verkeerd hebben gedaan of anders hadden moeten doen- dat men dan toch vaak met zichzelf aan het worstelen is. Dat als je op iemand afgeeft, het dus ook nog in jou niet goed voelt anders valt het je ook niet op.

In die worsteling komt men er naar verloop van tijd ook vaak achter, dat je het idee hebt het zelf heel anders te doen dan waar je zo op aan het afgeven was. Dat je vaak ook onbewust aan het overcompenseren bent of onbewust ook gewoon hetzelfde doet maar dan op ‘je eigen manier, heel anders en vaak ook veel beter’.

Die maatstaven werken door in alles. Het is niet één ding. Je moeder kan je bijvoorbeeld een bepaalde overtuiging onbewust hebben meegeven als heel belangrijk zijnde, en daar heb jij zo een heleboel andere overtuigingen door de jaren heen aan opgehangen en van afgetakt.

Zo heb ik bijvoorbeeld altijd meegekregen het ‘kaas niet van je brood te laten eten!’ Dat hebben m’n zus en ik toch heel verschillend geïnterpreteerd. M’n zus is toch heel anders als ik.

Daarom is mijn tip aan jou om niet teveel in je hoofd te blijven zitten door het helemaal te willen uitdokteren. Over de maatstaven en normen van je moeder en hoe die doorwerken.

Laat gewoon lekker voor de voet weg los. Kijk naar je eigen overtuigingen, normen, waarden en maatstaven. Blijf dagelijks naar die achterliggende redenen kijken, naar die ‘reden waarom’, de achterliggende overtuiging. Wil je nog eens wat dieper graven, dan kan jij je ook eens afvragen in een bewustwordingsmomentje van een overtuiging ‘waarom die overtuiging?’. Komt er weer een andere overtuiging naar boven geborreld. Doorbreek je die gedachtegang eens.

Vraag jezelf bijvoorbeeld eens af als je bij je moeder bent of je hebt het over je moeder en je bemerkt dat bij bepaalde ideeën van haar, haar kijk of van wat ze zegt bij jou je nekharen overeind gaan staan: ‘waarom prikkelt dit mij?’ Dan komt er weer een reden. Dat is weer een overtuiging.

Dan laat je dat los door dat patroon te doorbreken en helemaal via de onderbuik uit te ademen. Dan doe jij jezelf een enorm plezier.

Je maakt dat idee minder negatief, het roept in jou minder spanning op. Dat is fijn want daardoor krijgt je moeders maatstaven minder gewicht.

Je wilt dat onbewust vaak niet, want dan heb je het idee dat je zelf verkeerd denkt maar dat is niet. Zou je iets aan je moeder willen veranderen, haar willen laten inzien wat de gevolgen voor jou zijn op de maatstaven die zij heeft of dat haar kijk niet klopt, dan is dat bijna niet te doen. Ze zal je wel misschien wel begrijpen maar zij heeft haar rugzakje met haar verleden en hoe zij dat ervaren heeft en de overtuigingen die daar in leven lang op zijn ontwikkeld.

Moet je eens zien wat er gebeurt als jij het wel loslaat, elke keer weer naar die achterliggende redenen blijft kijken en die geconditioneerde gedachtepatronen blijft doorbreken. Gewoon alledaagse dingen waarvan jij je bewust wordt dat het je niet dient, hoe jij jezelf erbij laat voelen.

Al die overtuigingen komen weer voort uit bijvoorbeeld ook je moeders maatstaven, zowel positief als negatief.

Laat je dat los, dan doorbreek je die patronen. Het externe heeft steeds minder invloed op je, prikkelt steeds minder een reactie in jou. Als je haar daar onbewust al jaren de schuld van geeft kun je daardoor haar ook weer steeds meer accepteren en begrijpen ( je hoeft het er misschien niet mee eens te zijn). Dan kom je er vaak achter dat ze het helemaal niet zo verkeerd bedoelde en het vanuit haar verleden, rugzakje en kijk het beste met je voor heeft gehad.

Dus ga lekker doen, elke dag weer, grijp de momenten aan. Dat verdien je. Wil je gezond gaan eten heeft het ook niet zoveel zin als je dat een keer in de week doet. Een keer in de maand gaan sporten heeft ook niet zoveel nut. Gewoon stelselmatig iets blijven doen dat je dichter bij je doel brengt.

Dat zal bewust loslaten je zeker brengen, je bevrijd jezelf steeds meer van je eigen juk. Succes en heel veel plezier!

Comment Section

2 reacties op “Hoe laat ik de maatstaven van mijn moeder los?


Door Addie op 6 april 2020

Wat een herkenbare vraag! Ik kom ook maar lastig los van de overtuigingen van mijn ouders.


Door Bjorn Brands op 15 april 2020

De overtuigingen van je ouders zitten zo diep gegrond dat je deze niet even één twee drie uit je systeem gewerkt krijgt. Je ziet ook niet even welke er allemaal zitten. Dat is een proces dat je doorloopt van bewustwording. Neem de tijd Addie en grijp dagelijks het moment aan om te zien waarom je denkt en doet zoals je denkt en doet. Zie wat je niet dient en doorbreek die patronen

Plaats een reactie


*