Page content

Hoe kan ik het verleden loslaten?

Hoe kan ik het verleden loslaten?

Het verleden loslaten is eigenlijk het enigste waar je mee aan de slag gaat als je loslaat. Je hebt dingen op een bepaalde manier ervaren in het verleden. In plaats van een gebeurtenis te laten zijn, ben je het in een hokje gaan stoppen met een labeltje erop als verdrietig, irritant, angstig, onmachtig, zorgelijk, vernederend, saai, etc.

loslaten van je verledenMaar ook momenten die je als hoopvol, enthousiast, liefdevol, content, optimistisch, gelukkig hebt ervaren. Deze zijn prettig om te ervaren.

Daarom zal je over het algemeen ook niet met de positieve momenten uit je verleden aan de slag willen gaan om los te laten. Deze wil je graag koesteren en bewust in leven houden.

Die negatieve momenten zoals enkele die ik hierboven noemde, dat zijn de momenten die je graag wilt loslaten. Het punt is dat je deze ook koestert. Jij houd ze namelijk onbewust vast. Dit doe je niet bewust, je staat er niet bij stil dat je ze onbewust wel waardevol vind om vast te houden. Dus om op zo’n negatieve manier tegen de situatie, tegen dat moment toen aan wilt blijven kijken.

Net zoals bij de positieve momenten heb je bij de momenten die je als negatief hebt bestempelt er toen heel gegronde redenen voor. Bewust of onbewust heb jij dat zo willen bezien.

Dus hoe kun jij het verleden loslaten? Dit kun je doen heel eenvoudig voor de voet weg.

Wat is het verschil tussen een positieve en negatieve emotie? De emotie is de naam die geeft of het labeltje dat je plakt op de lichamelijke spanning die je ervaart.

Waar komt die spanning vandaan?

Die spanning is gebaseerd op maar één ding. Jouw individualiteit. Hoe jij je als individu ingeschaald hebt als onderdeel van die situatie.

Waar komt die spanning vandaan?

Er gaat altijd een natuurlijke stroom aan energie door je lichaam. Het is net een waterval, die heel je leven doorgaat. Het blijft maar komen. Als je die stroom aan energie door je lichaam blokkeert of probeert tegen te houden, geeft dat een spanning en dat is wat er gaan is. Aan die spanning plak je een labeltje om het voor jezelf te kunnen verklaren en dat is wat je noemt een emotie.

Hoe negatiever de emotie, te meer jij die waterval aan energie probeert tegen te houden en des te meer spanning dat geeft in je lichaam.

Je kunt heel die waterval dichtleggen met stenen, maar die waterval houd niet op. Die kun je niet stoppen. Hoe meer jij dat doet, des te meer spanning dat geeft voor jou en des te negatiever het aanvoelt, des te negatiever jij het als emotie voor jezelf inschaalt.

Net zoals met de energie in je lichaam die heel je leven maar continu blijft stromen, zit er op een waterval ook geen kraantje dat je even dicht kan draaien.

Die zal altijd een gat vinden om het water doorheen te persen. Wat gebeurt er met de rest van het water? Dat hoopt zich op totdat het overloopt en het z’n weg omlaag vindt. Je kunt dat niet tegenhouden.

Hoe kan ik het verleden loslatenJij vraagt je af hoe je het verleden los kan laten en dan kom ik hier met een verhaal over een waterval. Ik haal dit voorbeeld even aan om te verduidelijken wat er in jou gaande is.

Je kunt die energie in je lichaam niet stoppen of uit zetten. Dus hoe meer jij die energie in je lichaam probeert te blokkeren als de stenen bij een waterval, des te meer jij jezelf tekort doet. Het lost niets op, het geeft alleen maar ontzettend veel druk en probeert toch zijn weg naar buiten te vinden en zal dit ook vinden.

Hoe negatiever de emotie des te meer spreekwoordelijke stenen in de waterval. Hoe kun je die blokkades opheffen? Die blokkades heb je zelf in de loop der jaren gecreëerd voor jezelf. Allemaal verband houdend met je individualiteit.

Deze blokkades kun je opheffen door je ademhaling omlaag te brengen. Door je ademhaling omlaag te brengen haal je als het ware stenen uit de waterval. Dat geeft minder weerstand, minder spanning en voelt prettiger. Je heft het negatieve beetje bij beetje op en laat daardoor het moment steeds meer zijn.

Dat moment uit het verleden is nu nog een beeld in je hoofd, een gedachte en dat triggered een bepaalde spanning in je lijf. Dat voelt ongemakkelijk en daar wil je vanaf.

Denk dus eens terug aan dat moment en breng je ademhaling omlaag. Denk eens terug aan dat moment en adem helemaal uit via de onderbuik.

Wanneer je laag via de onderbuik ademt ben je relaxed, dus geen spanning, dus geen zelf gecreëerde blokkades. De energie kan weer vrij door je lichaam. Je kunt ook nog een stapje verder gaan. Denk eens terug aan dat moment en stel jezelf eens de vraag: ‘waarom voel ik me hier zo bij?’

Door deze meest eenvoudige, meest directe vraag te stellen, kom je direct bij de reden (overtuiging = gedachte aangenomen als waar) en laat je deze eens los door helemaal uit te ademen via de onderbuik.

Je laat dus heel je leven onbewust al los, Ga dat nu eens bewust doen. Wat je los laat is niets noemenswaardigs. Je verwerkt momenten uit je verleden, je geeft ze een passend plekje voor jezelf, zodat het je kijk op het moment en de dag van morgen niet negatiever inkleurt dan dat je verdient.

 

 

Comment Section

0 reacties op “Hoe kan ik het verleden loslaten?

Plaats een reactie


*