Page content

Hoe kan ik me concentreren op het loslaten als de gedachten in mijn hoofd over elkaar heen buitelen?

Hoe kan ik me concentreren op het loslaten als de gedachten in mijn hoofd over elkaar heen buitelen?

We kregen afgelopen week de volgende mooie vraag binnen:

‘Het is altijd zo druk in mijn hoofd, hoe kan ik me concentreren op het loslaten als de gedachten in mijn hoofd over elkaar heen buitelen?’

Een hele mooie vraag. Concentreren op het loslaten betekent niet dat je niet dat de gedachten er niet mogen zijn. Als jij heel erg opgaat in je gedachten lijkt dat heel overweldigend als je dan ook nog stil wordt om los te gaan laten.

Concentreer je dan eens op de gedachten. Niet op de ruimte tussen de gedachten.

Als je normaal al vrij dromerig was of bent, zit je dus heel veel in je hoofd en dat verpest toch teveel het moment. Lijkt een last want je kunt niet volledig van het moment genieten of de dingen doen die je graag of moet doen. Je wordt teveel bevangen door je gedachten.

Is het ook een last, of is het misschien een zegen? Als de gedachten zo duidelijk aanwezig zijn hoef je ook niet zoveel moeite te doen om te achterhalen wat je onbewust opslokt en bezighoudt. Wat de ideeën zijn die het moeilijker maken voor jou.

Als je de tijd gaat nemen om los te laten en de stilte opzoekt om eens aan de slag te gaan, kan het heel overweldigend overkomen en lijken, maar is dat ook zo?

Misschien in eerste instantie wel, je bent het ook niet gewend om stil te worden. Je hebt het onder ‘normale’ omstandigheden al heel druk in je hoofd als je dan ook nog de stilte opzoekt denk je misschien helemaal wel ‘What the Fuck!’

Lijkt het toch een beetje ‘water naar de zee dragen’ of een ‘gebed zonder einde’.

Normaal leid jij jezelf toch af van je gedachten door van alles te doen en je dagelijkse beslommeringen die er ook nog bij komen.

Je hebt het druk in je hoofd maar door alles wat er overdag nog vaak gaande is, ben jij je daar nog niet zo bewust van hoe druk het nu eigenlijk echt is in je mooie hoofdje.

Hoe druk het is waardoor jij echt niet ten volle van het leven kunt genieten. Dus je wilt rust in je hoofd? Dat kan!

Zoals ik net al aanhaalde, waarom maak je van het probleem in je vraag niet de oplossing? Concentreer je eens op de gedachten. Niet op de ruimte tussen de gedachten. Je zegt niet om je gedachten heen te kunnen.

In plaats van stil te worden en bijvoorbeeld te focussen op je ademhaling, focus jij je nu alleen op je gedachten. Je wendt je er niet van af. Je omarmt het.

Alsof je als kind samen met je vader en moeder honderden of duizenden ballonnen hebt opgeblazen en probeert te spelen in een kamer die compleet volgepropt is met die ballonnen. Dat gaat niet, de kamer zit zo vol dat bijna nog geeneens kunt bewegen. Je kunt de deur niet meer zien en al zou je die kunnen zien kun je deze niet open krijgen omdat deze naar binnen toe open gaat.

Wat te doen nu jij zelf in jouw ballonnenkamer zit als volwassene en zegt eruit te willen, maar de deur niet kunt zien laat staan open maken? Pak dan eens een naald en prik eens in de ballon.

Een ballon is een rubber/latex zakje dat je zelf moet vullen met lucht om er dan ook nog een knoop in te leggen want anders gaat de lucht er weer direct uit. Maar meer is het niet, een hoop lucht. Het is helemaal niets. Jij hebt hem samen met je ouders opgeblazen. Hebt de ballon zo groot gemaakt als je zelf wilde. Hebt zelf de kleuren uitgekozen opgeblazen en er een knoop in gelegd  en bent er heel lang mee aan het spelen geweest.

Wat gebeurt er als je de naald pakt en er eens inprikt. De ballon knapt. Je ziet ook gelijk hoeveel spanning erop staat. De ballon knapt als je erin prikt en er volgt een klap. Je schrikt, kijk naar de ballon en de ballon is leeg, er blijft niets anders over dan verlubbert rubber zakje.

Je staat nog steeds in jouw ballonnenkamer. Heb je die ballon eenmaal doorgeprikt ontstaat er ruimte. Een klein beetje maar wel een beetje meer ruimte. Iets meer bewegingsvrijheid. Ook al is het maar een beetje je ziet dat het een bepaald resultaat opleverd. Dus prik je er nog een door en PANG weer een beetje meer ruimte.

Je schrikt ook al niet meer, want je weet wat er gaat komen, je hebt er ervaring mee en ziet dat het niets is. Het leek heel overweldigend, heel beklemmend, heel beangstigend maar het stelt eigenlijk helemaal niet zoveel voor.

Des te meer ballonnen jij kapot prikt des te leuker het wordt. Je schrikt niet meer, krijgt meer ruimte in de kamer, het wordt lichter in de kamer. Alles wordt steeds opener en vrijer.

Misschien krijg je af en toe een glimp dat het een soort semi focus wordt van ballonnen kapot prikken en de uitgang. Net als je denkt dat je er bent verlies je de deur weer uit het zicht door de ballonnen die weer neer dwarrelen omdat je onderliggende ballonnen kapot hebt geprikt.

Totdat je op een gegeven moment zoveel ballonnen kapot hebt geprikt en de uitgang zo duidelijk in beeld is ga je lopen en wordt dat je focus.

Wat ik wil zeggen is: waarom focussen op de stilte als je dat nu nog absoluut niet bewust kunt ervaren, als dat zo’n struggel is. Die rust is je doel, die je kunt krijgen door je eigen verankeringen aan al die gedachten op te heffen.

Die verankeringen zijn overtuigingen die jíj hebt om die gedachten voor jou in leven te houden, persoonlijk te maken voor jóu.

Focus eens op de gedachten (jouw ballonnetjes) die als een gek voorbij razen in je hoofd en prik ze eens door. Nu gaan we het makkelijker maken door jezelf zo’n gedachte die voorbij raast vast te grijpen er naar te kijken en jezelf af te vragen: ‘Waarom denk ik dit?’

Komt er een overtuiging -een verankering- naar de voorgrond waarmee jij het voor jou rechtvaardigd die gedachte zo persoonlijk te maken en in leven te houden voor jou.

Dan doorbreek je dat patroon door de verankering op te heffen en helemaal laag via de onderbuik helemaal uit te ademen.

Is het echt zo simpel? Echt waar, zo simpel is het. Je hebt je de gedachten opgeblazen tot enorme proporties en toen eraan vast blijven klampen omdat ‘het zo is’.

Dat is niet zo maar je kunt door de drukte niet zien wat het is. Neem het even van me aan, ga aan de slag en test het uit. Zul je zien dat je de deur, veel makkelijker open kunt maken dan dat je ooit gedacht had. Dat het probleem de oplossing is die recht voor je neus staat.

Kun je nog wat handvatten gebruiken? Bestel ons ‘Starterspakket om Los te Laten’ eens voor jezelf. Voor een paar euro ontvang je een super leuk pakketje. En dan is het toch echt gewoon aan de slag gaan. Gewoon voor de voet weg ‘ballonnetjes’ prikken in je hoofd.

Je gaat vanzelf de ruimte en de daarbij horende voordelen ervaren.

Dat is toch voor de meeste mensen het probleem. Ze willen de deur naar de uitgang door maar weten niet waar die is. Ze zien alleen maar hun eigen ballonnetjes die ze zelf opgeblazen hebben. Daar hebben ze heel veel moeite voor gedaan en vinden dat toch wel zonde om dat op te moeten geven.

Niet op te geven, omdat men iets zegt te willen en ze het idee hebben dat dit voor hen niet is weggelegd.

Ze zien het niet. Ook wel logisch want als ze het wel zagen was het ook geen probleem.

De mogelijkheden in ieders leven zijn eindeloos. Onbegrensde mogelijkheden, maar we vinden het wel vaak eng en hebben daardoor hele goede redenen om onze eigen bovenkamertje niet op te ruimen.

Om de gedachten waar we ons als individu aan verankerd hebben, om die door te prikken. Is voor jou het probleem dat het zo druk is in je hoofd? Is voor jou het probleem dat alles zo puur en duidelijk binnenkomt? Nee dat is niet het probleem, dat is wat je altijd dacht.

Je wilt iets oplossen en komt er nu achter dat al die drukte in je hoofd juist een zegen is. Je hoeft er niet voor te graven, niet moeilijk te doen. Gewoon een denkbeeldige naald pakken om die gebakken lucht te doorprikken.

Het enige wat nu telt is de volgende vraag: ‘Wil je dat?’ Vaak hebben we toch allerlei redenen om het niet te doen. Wil je echt?  Dan zul je toch aan de slag moeten voor jezelf en met jezelf.

Iemand die wil afvallen moet toch aan de slag met zichzelf en o.a. oude eetpatronen afleren. Iemand die z’n lichaam in conditie wil hebben moet toch gaan doen wat ervoor gedaan moet worden en wat hij of zij ervoor niet deed. Zo ook met loslaten.

En als jij het zo druk in je hoofd hebt, moet je eens kijken hoeveel spanning dat in je lijf en pijn dat in je hoofd geeft.

Ga ermee aan de slag. Je einddoel is de ruimte creëren zodat je lekker kunt spelen (als volwassene) in jouw ballonnenkamer van het leven. Echt niet alle ballonnen hoeven te verdwijnen voordat je echt kunt zien en ervaren zoals het leven bedoeld is. Dat gaat veel sneller als je denkt.

Veel plezier met prikken.

 

 

 

Comment Section

0 reacties op “Hoe kan ik me concentreren op het loslaten als de gedachten in mijn hoofd over elkaar heen buitelen?

Plaats een reactie


*