Page content

Hoe kan ik mijn angsten loslaten?

Hoe kan ik mijn angsten loslaten?

Om je angsten los te laten is het wel fijn om te weten waarom er angsten zijn en wat angsten zijn. Angst is een emotie. Emotie is een bepaalde benaming voor een bepaald spanningsveld dat jij ervaart in je lichaam.

Die lichamelijke spanning volgt op iets dat je waarneemt via de vijf zintuigen of een beeld dat je in gedachte hebt.

We noemen het dus angst maar het is puur een lichamelijk reactie dat je bent gaan combineren met een gedachte. Dat ben je aan gaan nemen als waar waardoor het een bepaalde overtuiging is geworden.

Het is een bepaald automatisme geworden dat je zo hebt ingesteld. Deze combinatie van overtuigingen en lichamelijke spanningen is opgebouwd uit conclusies op een ervaringen uit jouw verleden.

Allemaal leuk gezegd maar hier een simpel voorbeeld om te verduidelijken:

Jij ziet als kind een spin. Klein spinnetje niets aan de hand. Maar dan doet iemand een spreekbeurt over spinnen en wordt er op school een uitvergrote foto van een spin getoond op de projector. Dat maakt indruk op je, ziet er wel eng of monsterlijk uit. Weer een tijdje later brengt je vader of moeder je naar bed en je ziet een grote spin in het hoekje van de kamer tegen het plafond.

hoe kan ik mijn angsten loslatenDat roept bij jou dat beeld op van die uitvergrote “monsterlijke spin.” Hopla de rillingen lopen over je lijf. Die spin moet weg. Maar ja je vader of moeder schrikt er ook van. Die vinden het ook maar niets. Hopla, je eigen overtuiging wordt extra gevoed door die spanning die je vader of moeder uitten bij het zien van de spin.

Jij wilde hem vangen en toch buiten zetten, want doodmaken is zielig. Maar daar zijn je vader en moeder niet voor te porren. Nee, die spin moet dood. Ze proberen die spin dood te slaan maar slaan mis. Wat doet het beestje? Het enige dat het kan doen, rennen voor z’n leven!

Uiteindelijk heeft je vader of moeder dat ‘monster’, met alle paniek van dien, dood gemaakt. De ontlading is daar want het gevaar en de paniek is opgehouden te bestaan.

Jij kunt rustig gaan slapen want het “mega” gevaar is geweken. Je bent “veilig.”  Tot de volgende keer dat je de bossen in gaat, superleuk dat je als kind er in een helder moment erachter komt dat er diertjes dus ook spinnen in bomen en struiken zitten.

Wat wordt er getriggerd. Die spanningen en overtuigingen van al die voorgaande voorvallen. Het is wachten op de spin.

Beetje bij beetje ben jij voor jezelf bij dat idee en beeld van een spin steeds meer spanning gaan associëren.

Aan die spin is niets veranderd. Een spin is een spin, super nuttig dier en als je er je hand heen doet loopt het altijd de andere kant op. Het vindt jouw schone hand helemaal niets.

Wie of wat is het probleem? Jij bent het probleem voor jou.

Die angsten kun jij loslaten. Want die spanning kun je loslaten. Die is in de eerste plaats door jou gecreëerd. Die kun je dus ook weer weghalen.

hoe kan ik mijn angsten loslatenJa maar… Oeh, weer hele overtuigende meningen dat het inderdaad wijs, verstandig en beter is om los te laten, maar dat dat in jouw geval toch niet helemaal opgaat.

Waarom doe je dat? Omdat je een ego hebt ontwikkeld. Het ego is een aangenomen identiteit van “ik”.  Aan de hand van al die overtuigingen die jij door de jaren heen hebt opgeslagen ben jij je individualiteit blijven voeden. En wat wil je als individu? Niet ophouden te bestaan. Je wilt overleven. Dus wat doe je? Gevaren vermijden, uit de weg gaan of de kop indrukken.

Je bouwt heel veel spanning op, maakt jezelf bang om aangenomen gevaren te vermijden. Voor de een is dat over een plein heen lopen, onder de mensen zijn, autorijden, vliegen, zon, varen, alleen zijn, bepaalde personen, omstandigheden, etc.

Het ego wil zich niet laten kennen. Je zegt nu eigenlijk dat iets niet is wat je al die tijd zei dat het was.

Dat voelt raar voor jou om te beginnen met los te laten. Je wilt jezelf niet laten kennen. Je zegt nu dat je iets dat volgens jou zo is, zo maar eens moeten laten zijn. Dan komt die overlevingsmodus weer om de hoek kijken.

Het idee om een overtuiging los te laten maakt onzeker, want dan verandert in een keer de vaste grond onder de andere overtuigingen ook in losse grond, in drijfzand. Dat is ook weer eng.

Daar moet je doorheen. Niet door het heel groots aan te pakken. Maar door het loslaten uit te testen.

Begin bij iets kleins. Iets waar je bang voor bent of dus gewoon heel veel spanning oproept in jou maar waar je bijna nooit mee geconfronteerd wordt.

Ga daar eens bewust mee aan de slag. Is niet zo confronterend. Zie je dat die angst verdwijnt en de spanning die als reactie optreed minder wordt dan heb jij het gouden ei gevonden want als je dit op het ene kunt toepassen werkt het ook op alles. Want alle emoties naast angst zijn allemaal labeltjes om voor onszelf die lichamelijke spanning tastbaar te maken – te verklaren.

Angst is een pittig spanningsveld dat optreedt. Het staat heel laag op de emotionele ladder. Eigenlijk is het dus helemaal niets. Maar zolang je die spanning in leven houdt door erin mee te gaan versterk je dat automatisme voor jezelf om je angstig te voelen in bepaalde situaties en jouw realiteit te maken.

Om dat automatisme te doorbreken moet je dat wel willen. De manier waarop is eenvoudig maar je zult zien dat het toch wel wat voeten in de aarde heeft om die angst ten opzichte van iets voorgoed te laten verdwijnen. Je stribbelt zelf tegen doordat er in het achterhoofd als het ware een belletje gaat rinkelen dat zegt. Wow dat ga je niet doen, dat kan niet want je moet bang blijven!!!

Ga eens loslaten, ga eens aan de slag met de ‘Waarom Methode.’ Pas het dagelijks toe en laat jouw grote en kleine angsten jouw leven niet langer beheersen. Veel plezier!

Comment Section

0 reacties op “Hoe kan ik mijn angsten loslaten?

Plaats een reactie


*