arrow_drop_up arrow_drop_down

Je hebt een bloedhekel aan open eindes

Het is 3 uur ‘s nachts wanneer je plotseling een luid kabaal hoort. Je bent klaar wakker, zit overeind in bed en de adrenaline giert door je lichaam. ‘Wat was dat?’ zeg je tegen je partner.

‘Maak je niet zo druk, vast iets buiten’ krijg je als antwoord.

Je kunt nu niet meer slapen. Je begint te malen en malen met die spanning in je lijf. Je wilt het weten, je moet het weten. Wat was dat in hemelsnaam? Was dat een inbreker? Viel er iets van de schap af in de garage? Kwam het geluid van buiten?

Dat is de magnetische aantrekkingskracht van een open einde.

Weet je, je wilt niet met onbeantwoorde vragen zitten, je wilt het gewoon weten. Je wilt een slot, een eindconclusie. Want als je het weet heb je pas het idee die spanning in je lijf los te kunnen laten.

Dat doen we in het dagelijks leven ook. Je hebt jezelf ervan overtuigd dat je een pieter peuterig klein individu bent dat hier rondwandelt en nu wil jij je geest – je gedachte, het verstand, het mentale – gebruiken om alle afzonderlijke dingen met elkaar te verbinden zodat alles weer één is en de cirkel weer kloppend rond is en je weer rust krijgt van binnen. Want je hebt een schijthekel aan open eindes, dat is niet tastbaar. Dat is menselijk geworden.

Je denkvermogen is ervoor om vragen te stellen. Maar je doet er ook precies het tegenovergestelde mee door te proberen om `problemen’ op te lossen die zelf zo in de eerste plaats gecategoriseerd zijn door jou.

Dus je bent bezig met het probleem, daar focus jij je op en dat is wat je krijgt.

Je wilt je denkvermogen  gebruiken om een antwoord te bedenken dat past in jouw straatje van denken zodat jij je veilig voelt.

Het ‘grappige’ is dat dit vaak niet gebeurt in noodgevallen. In noodgevallen waar we niet aan lijken te ontkomen staan we erin en moeten we iets doen, Wat gebeurt er? We doen het vaak, gaat misschien niet altijd even makkelijk, maar we doen het wel want er is geen andere optie.

Wanneer we het leven op ons af laten komen en steeds minder proberen te controleren en focussen op wat we willen, doen we gewoon de dingen die gedaan moeten worden om een stap dichter bij ons doel te komen.

Nu beïnvloeden en kleuren je onbewuste geconditioneerde gedachtes je dagelijkse kijk op alles, jouw interpretatie van alles.

Als jij dus je geconditioneerde gedachtes die je niet bepaald vooruit helpen, beetje bij beetje van die automatische piloot afhaalt kun je dus je denkvermogen gebruiken om betere positievere resultaten te realiseren in jouw leven.

Laten we dan eens kijken hoe we dat kunnen doen.

Bewust dat verlangens identificeren en de reden waarom achterhalen.

We raken verdwaald in ons eigen denken en het gevoel van het moeten weten, om onszelf in het bekende te houden. En vaak in het bekende durven we heel veel. Ik had thuis vroeger ook een vele grotere mond als buitenshuis. Waarom? Het is meer bekend, meer vertrouwd, het is eigen.

Het moment zoals het nu voor jou is, is de beste en mooiste gelegenheid voor jou om je denkvermogen te gebruiken om de gedachtes los te laten. Hierdoor ga je het opzettelijk meer en meer gebruiken op de manier waarop jij het bewust graag zou willen. Je hoeft ook niet meer alles te weten. Je accepteert het moment steeds meer zoals het is.

Dus niet langer iets interpreteren hoe jij iets om wat voor reden ook in het verleden opgeslagen hebt, zonder dat je zelf bewust in de gaten had ‘wat en hoe.’

Het is heel makkelijk om te doen en het wordt ook leuk als je het weer beter onder de knie krijgt, als het een gewoonte wordt. Veel personen weigeren te willen accepteren. Ze willen onbewust liever het slachtoffer blijven. Dat is makkelijker want dan kan het probleem ook niet bij hen liggen. Dat is prima, iedereen is daar vrij in.

We zijn allemaal nieuwsgierig. We willen weten. Je wilt het weten en zien en dat verlangen laat je juist los wanneer je loslaat. Lijkt heel onnatuurlijk maar door dat te doen ga je dus van probleem naar oplossing. Daardoor ga je juist zien en krijg je antwoord op die nieuwsgierigheid.

schijthekel aan open eindeWe zijn alleen zover van onszelf vandaan gegaan dat we het niet juist niet meer weten en zien. En nu proberen we dat heel tegendraads in te vullen en in ons hoofd passend en kloppend te maken.

Dat is lastig. Je jas gaat bijvoorbeeld dicht als jij je rits omhoog doet en gaat open als jij je rits omlaag doet. Ga nu niet proberen dat principe te veranderen. Krijg je een beetje het idee dat wanneer een rits kapot is en open schiet terwijl het lipje omhoog is. Je moet dan weer helemaal omlaag om hem los te krijgen maar dat gaat niet want de rits werkt zo niet. Je moet heel veel wrikken en kracht gebruiken om hem los te krijgen.

Zo is het ook een beetje met je ego want je ego is bang het los te laten omdat het toch het idee brengt dat je jezelf helemaal loslaat. Maar je laat jezelf helemaal niet los. Je komt er juist veel meer in contact mee. En je kunt dan nog steeds zoveel denken en creëren als dat je wilt, alleen doe je dat dan steeds bewuster. Je gaat niet zoveel meer op in die automatische piloot waarvan je totaal niet bewust bent dat het gaande is.

Nu draag je zo ontzettend veel mee van vroeger.

Hoe je ouders, je broers en zussen, de cultuur, sociale klasse en omgeving dingen bekeek en interpreteerde. Dat botst vaak nog heel veel met je eigen bewuste kijk, dan ga je daar op afgeven terwijl bijvoorbeeld je ouders ook vanuit hun perspectief het beste met je voor hadden.

In plaats van je daar tegen af te zetten kom je er achter dat je dat beetje bij beetje voor jezelf kunt veranderen. Want het is niet zo dat je niet mag denken, of bepaalde dingen niet mag denken. Je hebt een vrije wil.

Als jij je bewust wordt dat je met bepaalde ideeën of een bepaalde kijk jij jezelf meer tegenwerkt dan vooruit komt, kun je er mee aan de slag op dat moment dat jij je ervan bewust wordt. Dat is heel eenvoudig en heel direct. Je wordt je gewoon bewust van jezelf tijdens je dagelijkse bezigheden.

Een hele directe route. Je neemt iets waar waaraan je een ongemakkelijk gevoel geassocieerd hebt. Wat doe je? Je doorbreekt die gewoonte. Je haalt het ongemakkelijke gevoel een beetje weg door laag via de onderbuik helemaal uit te ademen. Dat is alles. Is het nog niet in een keer weg hoor, maar hebt wel dat denkpatroon voor jezelf doorbroken.

Je veranderd iets van binnen en er veranderd daardoor iets van buiten.

Je hoeft steeds minder de situatie te vermijden of proberen de situatie te controleren want je wordt  minder met jezelf geconfronteerd. Het vermijden of controleren is heel indirect want het is gewoon wachten totdat het moment daar is dat je de situatie niet kunt controleren of dat je het niet hebt kunnen vermijden.

En wat dan?

Dan is daar dat ongemakkelijke gevoel. Wie voelt dat? De persoon zelf. Wie creëert dat? De persoon zelf, alleen willen ze liever een ander of de omstandigheden de schuld ervan geven. Extern de boel willen controleren zal nooit lang lukken. Zelfs dictators kunnen de controle niet houden en als je ziet hoeveel zij de boel proberen te controleren en onderdrukken.

Doe jezelf niet tekort!!!

Laat voor de voet weg los en ga steeds meer ongedwongen, ongeforceerd en bewust van jezelf en alles om je heen genieten.

 

Over de schrijver
Reactie plaatsen

Koekje erbij?