Is alles Oké? Kun jij het accepteren? - Bjorn Brands
arrow_drop_up arrow_drop_down

Is alles Oké? Kun jij het accepteren?

Er is een verschil tussen een gedachte of emotie verwoorden of een gevoel van ‘zijn’ verwoorden. Iets dat oké is laat zich heel moeilijk verwoorden. Dat overstijgt de gedachte. Is iets oké dan accepteer je het en zit er geen emotie aan vastgeklampt.

Elke emotie die er aan vastgeklampt zou zitten is een gevoel waarmee je het niet accepteert. Iets oké laten zijn is dus een kwestie iets laten zijn en daardoor accepteren.

Is iets oké en je zou jezelf afvragen ‘waarom is het oké?’ en je zou zeggen: ‘Nou ja gewoon om dit en dit en dit’, kom je dus met een reden. Dan kun je het idee hebben dat het oké is, maar het is nog niet oké voor jou. Als het oké zou zijn dan zit daar geen reden achter.

Waarom werd je verliefd op die of die? Omdat hij of zij knap is, leuk is, lief is, etc. Als ik nu al die punten zou opschrijven waarom jij verliefd werd op die persoon en ik zou 10 andere personen gaan zoeken die over al die punten beschikken, die aan al die criteria voldoen als de persoon waar je verliefd op bent, dan zou je daar niet verliefd op worden want je bent verliefd op die ene.

Waarom? Daarom. Dat is een gevoel en dat kun je niet omschrijven. Op dat moment is dat gewoon oké. Dat is een heel natuurlijk gevoel. Elk onnatuurlijk gevoel kun jij omschrijven en zullen anderen herkennen. Een natuurlijk gevoel wordt lastig om te omschrijven.

Dan krijg je een beetje het effect als dat ik jouw zou proberen uit te leggen wat een sinaasappel is en hoe die smaakt. Ik kan het proberen uit te leggen maar pas als jij het voor de eerste keer geproefd hebt zul jij kunnen plaatsen wat ik vertelde over de sinaasappel.

Een onnatuurlijk gevoel wil niet altijd zeggen dat het heel negatief is, of een negatieve emotie is. Een emotie kun je verklaren. Het is een combinatie. Is een gedachte alleen een gedachte dan heeft het geen vat op jou. Een emotie is heel individualistisch. Wat voor mij als plezierig kan worden ervaren kan voor jouw als naar worden bezien.

Dat ligt dus puur aan wie je het vraagt. Als iets oké is, als je het accepteert, dan zie je het grote geheel en laat jij het geen betrekking hebben op jouw als individu, je neemt het niet persoonlijk op. Mocht je dat aangaande bepaalde dingen niet meer zo kunnen ervaren en wil je dat graag, ga dan voor jezelf die redenen waarom je het zo niet kunt ervaren loslaten.

Over de schrijver
Reactie plaatsen

Koekje erbij?