arrow_drop_up arrow_drop_down

Ik heb moeite met loslaten!

Loslaten doen we veel te weinig. We blijven maar krampachtig alles in die bovenkamer opslaan. Dus heb je moeite met loslaten is dat niet iets aparts.

Als je eens een doorsnee dag voor jezelf bekijkt, dan slaap je zullen we zeggen gemiddeld acht uur.

Dan blijven er nog 16 uur over. Hoeveel van die 16 uur laat jij bewust los?

Stel dat je denkt moeite te hebben met loslaten en stel dat jij bijvoorbeeld bewust elke dag een half uur opzij zet om los te laten. Hoeveel uur blijven er dan nog over dat je jouw geest gewoon volledig op de automatisme piloot z’n gang laat gaan?

Stel dat je gedurende de dag, tijdens het doen van je dagelijkse dingen, bewust wordt van iets wat je niet prettig vindt, laat dat eens los.

Adem er doorheen, laat los. Neem het waar en adem helemaal uit via de onderbuik, neem het wederom waar en adem nogmaals helemaal uit via de onderbuik, voel je buik helemaal ingaan.  Doe het eens vijf keer en ga daarna weer verder waar je mee bezig was.

Wil dat dan zeggen dat het misschien lastig is om los te laten? Omdat je zo snel terug valt in die automatische manier van dingen interpreteren dat het dan geen zin heeft of nutteloos is? Nee, totaal niet, alleen zullen de positeve resultaten van het loslaten zeker aanwezig zijn maar misschien niet overduidelijk.

Het merendeel van de dag heb je de gewoonte om te handelen op de automatische piloot. Als jij een dag vrij zou maken voor jezelf en een dag lekker zou gaan loslaten, op een hele doelgerichte manier, dan zou je zo’n enorm verschil merken voor jezelf.

Moeite met loslaten komt dus ook omdat je ego in de weg zit. Het ego wil alles aan elkaar linken.

Je wilt onbewust niet loslaten omdat je vast wilt houden aan datgene wat je kent. We houden helemaal niet van het onbekende, dat laat ons ongemakkelijk voelen.

Je wilt jezelf ook niet loslaten want je denkt je identiteit los te laten. Dit ben ik en als ik dat loslaat ben ik mezelf niet meer. Dat idee kun je hebben waardoor jij jezelf tegenhoudt om los te laten. Daar moet jij jezelf overheen willen zetten en dat is niet altijd makkelijk.

Dat bereik je door te doen. Dus heb je moeite met loslaten werk dan weer voor de voet weg.

Ik kreeg vroeger drumles en ik vertelde mijn drumleraar dat ik af en toe wel wilde oefenen maar het niet deed, dat ik al begon te zuchten bij het idee en het alleen maar deed  omdat het goed voor me was. Eigenlijk had ik op dat moment gewoon helemaal geen zin.

Hij nam een leeg cassettebandje bij me mee (ja die hadden we toen nog) en zette daar liedjes op die ik heel gaaf vond waar mijn favoriete drummers op aan het drummen waren. De week erop had ik weer les, stopte het bandje in het cassettedeck en liet het mij horen. Hij zei: “Ik heb ook vaak genoeg geen zin en dan ga ik luisteren naar m’n favoriete drummers, dus als je keer geen zin hebt dan luister hier maar eens naar en zie of het helpt.”

Nou het hielp. Dat is wat ik wilde. Ik wilde toen ook zo goed worden. Ik werd weer enthousiast en ging vaak met enorme zin oefenen.

Als je moeite hebt met loslaten is het dus een kwestie dat je onbewuste gedachtes de overhand hebben over wat jij bewust wilt. Dat is helemaal niet gek of apart en hebben we allemaal mee te maken.

Ik wil je daarom de tip geven om dan een boek te pakken of iets te lezen van personen die gedaan hebben of doen wat jij wilt doen. Kijk eens naar een filmpje op YouTube van personen die jou inspireren. Hoeft niet lang te zijn.

Als je moeite hebt met loslaten laat jij je onbewuste gedachtes jou tegenhouden van wat je bewust wilt doen.

Ben je op dat moment niet in staat om jezelf daar overheen te zetten ga dan aan de slag met iets simpels. Als je aan de slag bent met loslaten voelt het weer enorm prettig dat je het doet en neemt die weerstand om het te doen, of te mogen doen, steeds meer af.

Mocht dat niet helpen, ga dan eens iets leuks doen voor jezelf, kom je in een hele andere stemming wat enorm bevrijdend werkt. Loslaten is niet iets dat je moet doen of verplicht bent om te doen.

Ga er niet tegen vechten. De moeite met loslaten wordt minder en minder des te meer jij het doet. Het is aan jou om de weegschaal de andere kant op te laten hangen.

Over de schrijver
Reactie plaatsen

Koekje erbij?