Hoe overwin ik mijn angst? - Bjorn Brands
arrow_drop_up arrow_drop_down
24 januari 2014 

Hoe overwin ik mijn angst?

Je zult altijd angst met je meedragen wanneer jij je identificeert als dat je alleen maar dit lichaam, dit individu, dit ego bent.

Wat is het ego?

Ego is niets meer dan een gedachte van wat jij denkt te zijn. Je bent ervan overtuigd dat je een individu bent, een op zichzelf staand persoon. Maar dat zit allemaal tussen de oren.

Je hebt dit zelf zo gekneed en dit gevoel die overtuiging sterker en sterker gemaakt voor jezelf door de jaren heen. Je zegt vaak: “Hoi ik ben ….” Maar is dat ook zo?

Ik zeg van niet. Jij bent niet een klein onderdeel in het grote plaatje. Jij bent het grote plaatje waar het lichaam een onderdeel van is.

Het ego heeft een grote angst en dat is de angst om op te houden te bestaan want het ego, het idee van het individu is het enige waar je denkt zeker van te zijn. Als we ergens niet van houden, is het wel het onbekende en dus blijven we ons vastklampen aan datgene – het enige – waar we denken zeker van te zijn.

Aangezien dit een mentaal concept is wat je hooghoudt voor jezelf, houd jij jezelf gevangen in gedachten.

Het onbewuste zit vol met opgeslagen herinneringen, met daaruit opgebouwde overtuigingen en emoties.

Al deze overtuigingen en emoties hebben het concept van ‘ik ben een individu’ alleen maar sterker gemaakt. Als je dit loslaat, laat je ook de angst beetje bij beetje los. Beetje bij beetje ga jij jezelf realiseren dat er niets is om bang voor te zijn. Het zit allemaal “tussen de oren” zullen we maar zeggen.

Wanneer je vastklampt aan het idee dat je een individu bent weet je een ding zeker. Er komt een dag dat het individu ophoudt te bestaan, het lichaam zal overlijden. En dan? Er zijn al zoveel religies die hoop creëren waar mensen zich aan willen vastklampen, om die angst voor het onbekende weg te nemen. Maar het zal nooit lukken. Hoop is een emotie. Een emotie is zelf gecreëerd. Een emotie is een kunstmatig gevoel.

Dus in plaats van te zeggen wat wel is, probeer eens voor jezelf om het gewoon uit te testen. Kijk eens of die angst minder wordt door los te laten. Met alles wat je doet probeer je het ego een meer en meer unieke uitstraling te geven. Je probeert het individu er meer uit te laten springen. Je probeert altijd dualiteit te creëren – zowel positief als negatief. Vaker negatief omdat dit het “Ik ben Pietje of ….” gevoel alleen maar sterker naar voren brengt.

Hoe overwin ik mijn angst? Die angst valt niet te overwinnen. Klinkt lullig, maar ‘overwinnen’ betekent dus dat je er iets sterkers voor in de plaats moet creëren. Door los te laten, laat je juist het geforceerde los door en komt er beetje bij beetje een natuurlijk ongeforceerd gevoel van achteruit terug naar voren.

Op deze manier overwin je je angst niet, je gaat voor jezelf zien wat deze angst is. Je gaat zien dat het niks meer is dan een heel sterk, krampachtig, pijnlijk, zelfgecreëerd gevoel of spanning waarmee jij de overtuiging in leven houdt die de basis vormt voor die angst.

Neem je emoties niet te serieus. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Ook al kan het als een gigantische hindernis lijken, laat gewoon stapje voor stapje los. Laat los, ervaar de resultaten stap voor stap. Je komt vanzelf op de volgende verdieping door trede voor trede de trap op te gaan. Je bent sneller boven dan je denkt.

Laat is iets los vandaag. Focus jezelf vandaag eens op je ademhaling. Door rustig in en uit te ademen verleg je de focus van je gedachtes naar het “nu” moment. Doe dit is voor een paar minuten.

Door op je ademhaling te letten word jij je bewust dat gedachtes maar gedachtes zijn, en ga je zo ook zien wat angst werkelijk is.

 

Over de schrijver
Reactie plaatsen

Koekje erbij?