arrow_drop_up arrow_drop_down

Hoe oplossen? Ik wil wel maar er komt niets uit mijn handen! 

Er komt niets uit mijn handen! Nou ik weet het, dat gevoel van onmacht over jezelf is behoorlijk klote!

Je wilt iets maar je doet het niet. Je wilt iets maar je haakt halverwege af. Je wilt iets maar je ziet alleen maar problemen. Je wilt graag maar je hebt een heleboel redenen waarom het (nog) niet mogelijk is. Als dit of dat toch eens anders zou zijn, als hij of zij toch eens dit of dat wel of niet zou doen dan….. – zou het allemaal eens opgelost worden.

Kortom, je wilt zo graag en daar houdt het op. Je raakt zo verstrikt in je eigen onmacht. Wat is er aan de hand?

Ten eerste jouw probleem ligt bij jou! Nou niet gelijk op je teentjes getrapt zijn want als het probleem bij jou ligt, ligt de oplossing ook bij jou. Zo, dat klinkt al een stuk prettiger.

Ten tweede doe jij jezelf onbewust te kort, daar sta je bewust niet bij stil en dat is het grote euvel. Het zijn die onbewuste ideeën die jij vasthoudt en die ervoor zorgen dat er niets uit je handen komt. Dat zijn ideeën die niet in één lijn staan met wat je bewust zegt te willen. Dat vasthouden van die ideeën geeft een bepaalde spanning waardoor je blokkeert en er komt er niets uit je handen of heel moeilijk. Dat komt omdat die onbewuste ideeën die je tegenwerken sterker zijn als wat jij bewust zegt te willen.

Jij pakt altijd de weg van de minste weerstand. En iets doen wat bij jou onbewust meer spanning genereert in je lichaam is vaak niet logisch.

Het is alsof jij in het midden staat en links staat een groep van 100 personen die linksaf willen en rechts staat een groep van 10 personen die rechtsaf willen. Jij moet bepalen of jullie met z’n allen linksaf of rechtsaf zullen slaan. Jij maakt de keuze en die is gebaseerd op het doen van datgene dat voor jou de minste weerstand geeft. Jij zult dus linksaf slaan want de weerstand van 100 personen is heftiger als de weerstand van 10. Dat is wat er speelt in je hoofd.

Weinig of geen spanning is zo natuurlijk en daardoor ook zo gewoon. Je staat er niet bij stil. Negativiteit en dus heel veel spanning is zo onnatuurlijk en daardoor wil je die confrontatie daarmee zoveel mogeijk indammen.

Je hebt het idee iets extern te moeten veranderen om die spanning weg te nemen.

Zodoende blijf je dus altijd maar oplossingen zoeken op de verkeerde plek – extern dus. Maar deze spanning is in jou aanwezig en je kunt die spanning gewoon intern beetje bij beetje opheffen.

Doe dit en je zult zien dat wat je denkt nodig te hebben veel natuurlijker wordt – gewoon omdat het kan – en steeds minder om jezelf goed te laten voelen oftewel minder gespannen te laten voelen. Stop die oorlog in je hoofd.

komt niets uit mijn handenEen leven waar je extern alles vorm gaat geven om zo die spanningen weg te nemen kost ontzettend veel energie.

Als je dus gaat kijken voor de voet weg waar die onbewuste spanning vandaan komt kun je er wat aan doen. Kun je die beetje bij beetje verminderen. Dat is bewust loslaten. Het is gewoon een automatisme doorbreken van iets wat je ergens in je verleden zo hebt opgeslagen als een visie en waar je nu achterkomt dat het je ontzettend tegenwerkt.

Dit klinkt nogal onnatuurlijk maar is zo natuurlijk en logisch als je er mee aan de slag gaat.

Wat dan in hemelsnaam te doen?

Je wilt iets en dat geeft bewust een prettig gevoel maar onbewust geeft dat heel veel negatieve spanning, weerstand, en je staat hier helemaal niet bij stil.

Onbewuste weerstand is ooit op dezelfde manier verankerd als dat je nu zegt iets te willen.

Bewust, onbewust het is een grote brei aan gedachten/ideeën waar jij je aan verankerd hebt. Het onbewuste zijn de gedachtes waar je op dit moment niet naar kijkt.

Hef die spanning op die je nu tegenhoudt. Hef die spanning waardoor je niet ziet wat je moet doen of dit wel ziet maar niet in staat lijkt om dit uit te voeren. Dat is zo vermoeiend voor jou en het maakt je met de minuut moedelozer. Dan zit je maar te wachten totdat iemand je meehelpt. Tot iemand…. Niet tot iemand zegt dat het wel goed komt. Dat weet je zelf ook wel. Maar die onmacht die jij ervaart, maakt je passief, lusteloos.

Nu weet je dus waar het aan ligt.

Het is gewoon dat je onbewust niet in één lijn staat met wat je bewust wilt.

Kijk naar wat je wilt. Welke negativiteit komt er boven drijven en kijk eens naar de reden waarom. Dat is een overtuiging, een idee waar jij heel veel waarde aan hecht zonder dat je er bij stil staat dat je er veel waarde aan hecht en dat die overtuiging een onderdeel is van waar jij jezelf mee tegenhoudt. Zo dat is een mond vol, maar vat elk probleem wel in één zin voor je samen.

Hoe kun je die overtuiging loslaten of opheffen? Hoe kun je dit oplossen? Door die spanning die jij daaraan verankerd hebt beetje bij beetje te verminderen. Steeds minder spanning maakt het positiever. Die spanning is wat het voor jouw persoonlijk maakt. Zodat een overtuiging ook overtuigend wordt.

Jij voelt dat zo. Maar dat wil niet zeggen  dat het ook zo is. Zonder die spanning is die gedachte er nog wel. Je kunt deze ook gewoon denken maar je voelt er geen emotie bij. Dat maakt je niet onmenselijk. Dat maakt je weer vrij zoals je nu ook al bent ten opzichte van een heleboel andere gedachten en kun je dat moment weer in waarde laten – accepteren. Dit kost tijd.

Pak het moment aan om die negativiteit die jij door de jaren heen in je hebt opgeslagen,  beetje bij beetje te verminderen. Door er alleen al naar te kijken, neem je er al afstand van, je neemt het niet aan als werkelijkheid maar als iets waar jij zo tegen aan kijkt.

Dat ‘komt niets uit mijn handen’ gevoel kun jij alleen oplossen voor jou. Jij bent ook degene die er al die gedachtes opgeslagen heeft.

Je moet door de pijn heen. De pijn is niet het moment uit het verleden. De pijn komt van het idee te moeten vasthouden aan de spanning. Dat is wat er zo pijnlijk is.

Als je nu het idee hebt dat het niet door jou komt, prima dan doe je het niet. Dan wil je dus het probleem houden of op een andere manier oplossen.

Ook al zie je het misschien nog niet helemaal, maar vind je achter dit alles toch wel een bepaalde logica zitten, ga daar dan eens mee aan de slag en laat dagelijks voor de voet weg los. Beetje bij beetje maak jij dan jouw leven permanent prettiger, mooier, relaxter. Want je heft dagelijks voor de voet weg negativiteit op die in jou aanwezig is. Je heft spanning op die in jouw aanwezig is. Zo ga je steeds meer van probleem naar oplossing. Verdwijnt de onmacht en komt er steeds meer uit je handen dag na dag na dag.

Over de schrijver
Reactie plaatsen

Koekje erbij?