Hoe kan ik spanning loslaten? - Bjorn Brands
arrow_drop_up arrow_drop_down

Hoe kan ik spanning loslaten?

Je ziet het vaak als personen gebukt gaan onder de stress. Het komt niet aangewaaid.  Het is er niet van de een op de andere dag. Het zat er al die tijd al maar komt nu door de situatie naar boven gedreven.

Het kan ook zijn dat het niet echt zichtbaar is, maar dat je altijd een oncomfortabele spanning in je lichaam voelt. Het loslaten van spanning is dus een kwestie van aan de slag gaan.

Waar komt die spanning vandaan? Waar ligt het aan? Daar ga je beetje bij beetje achterkomen doordat je die spanning bij de ballen pakt en het los gaat laten.

Het mag, maar ga er niet al te veel over filosoferen. Ga gewoon lekker aan de slag. Het loslaten doet meer dan wat dan ook.

Er is een bepaalde reden waarom jij zo denkt/doet/voelt, en die reden komt voor uit angst. Als die achterliggende angst er niet was, was er ook de stress niet. Zou die stress er niet zijn,  doordat jij die spanning hebt los gelaten, dan zou jij datgene wat je wilt gewoon willen zonder reden. Gewoon omdat het goed voelt en “that’s it”.

Je bent dan vrij. Je hebt het niet nodig om jezelf er beter door te laten voelen.  Je voelt jezelf goed en vindt het daarbij ook leuk om ergens te zijn of iets te hebben.

Hoe kun je spanning dan loslaten? Bij spanning  die je wilt loslaten begin je bij het begin. Ga lekker aan de slag. Als je spanning ervaart zit je adem vrij hoog in je borst. Breng je adem omlaag naar je buik. Als je vanuit je buik ademt adem je ontspannen.

Word jezelf bewust van de spanning en vraag jezelf af: Waarom ben ik gespannen?  Probeer die reden van het ‘waarom’ zo goed mogelijk te voelen.

Adem rustig helemaal uit via de mond en laat je buik inwaarts gaan, om vervolgens, met die gedachte in je achterhoofd, nogmaals een keer rustig helemaal in te ademen via de neus, en laat je buik uitduwen. Adem rustig uit via de mond en laat je buik inwaarts gaan.

Wat je nu doet is die gewoonte van spanning bij bepaalde gedachtes doorbreken, en een nieuwe gewoonte van rust en ontspanning creëeren bij dezelfde gedachte. Dit is een mogelijkheid om beetje bij beetje spanning los te laten. Ga wel graven. Kom achter de reden(en) waarom je die spanning ervaart en laat dat corrensponderende gevoel los. Dan zul je jezelf nog sneller blijvend verlossen van de spanning die jij met je meedraagt en vrijer/relaxter/opener in het leven staan.

Over de schrijver
Reactie plaatsen

Koekje erbij?