arrow_drop_up arrow_drop_down

Het verband tussen loslaten en gelukkig zijn

Lester Levenson zei eens over gelukkig zijn: ‘Sommigen van ons zoeken het geluk waar het is waardoor ze weer gelukkiger worden. Anderen zoeken op de verkeerde plek en raken meer en meer gefrustreerd.’

Wil je gelukkiger worden, beter in je vel zitten, meer jezelf kunnen zijn dan is het voor jou belangrijk om de richting op te gaan waar het geluk zit en niet domweg met oogkleppen op de verkeerde kant op blijven lopen.

Wat is nou precies gelukkig zijn?

Gelukkig ben je al. Daar hoef je niets voor te doen. Je kunt het nergens kopen en niemand kan het van je afnemen (ook al denken we dat vaak wel). Gelukkig zijn is een staat die je al van nature bent.

Een staat waarin alles oké is. Niet goed of slecht of ertussenin, maar oké. Geen labeltjes, geen lichamelijke spanningen, geen emoties – één met het moment.

Alleen sta je daar nooit zo bij stil want je bent zo druk in de weer met al die prikkels die je in je opneemt de hele dag door en al die gedachten die als reactie door je hoofd lopen te malen.

Je kunt zo opgaan in je eigen wereld van gedachten, die automatische piloot. Dat is die gekleurde zonnebril waar je de hele dag door kijkt. De kleur van het glas wordt bepaald door jouw gemoedstoestand en welke lichamelijke spanning (emotie) er als reactie optreedt in een bepaald moment.

Dan is het ook vrij logisch dat de meeste personen zich totaal niet van bewust zijn dat ze dit geluk al bezitten en zelf in de hand hebben.

Ze zijn zich er niet van bewust en klampen zich vast aan bepaalde mensen, dingen en omstandigheden om dat gelukkige gevoel te ervaren voor zichzelf. Bij die bepaalde mensen, dingen, omstandigheden wordt er geen/weinig/minder negativiteit getriggerd en dat voelt prettig aan.

Dat gevoel is heel normaal en natuurlijk maar we hebben hierdoor van al die negativiteit die we zijn vast gaan houden iets speciaals gemaakt.

gelukkig zijnDe meesten hebben het volledig uit handen gegeven. Iets of iemand moet hen een beter gevoel geven. Je legt zo heel geforceerd heel veel macht bij een ander – je geluk maar ook je ongeluk. Want als de omstandigheden veranderen heeft de ander het gedaan dat jij je minder prettig voelt.

Gelukkig zijn is wat je van nature al bent alleen zie je dat niet door al die gedachten die de hele dag door als een gek door je hoofd zoemen. Die gedachten worden getriggerd door al die impulsen die je binnenkrijgt en die bepaalde emoties opwekken. Je hebt zoveel op de automatische piloot gezet, daar sta je niet bij stil. Je neemt ook alles zo persoonlijk op.

Ga dat gevoel van geluk dan ook niet afdwingen en proberen te controleren.

Hef gewoon datgene op dat die sneeuwbal rollende houdt, die negatieve spanningen die jij triggert en als reactie op kunnen treden bij die impulsen die je binnenkrijgt.

Jij wilt zo graag overal een oordeel over vellen, labeltjes op plakken, het zo kunnen verklaren voor jezelf en jezelf positioneren. Daardoor ben je niet vrij.

Je identificeert jezelf met je gedachten en emoties alsof dat de realiteit is. Al die prikkels, al die mensen, dingen, situaties waar je in de loop der tijd een hele emotionele rollercoaster aan emoties aan verankerd hebt.

Dat gevoel wakker jij voor jezelf aan. Je klamt je zo aan je lichaam vast en dus maak jij jezelf compleet afhankelijk van je eigen emoties. Waar komen die spanningen vandaan. Die spanningen in je lichaam komen van onverwerkte momenten uit het verleden. Momenten die je niet hebt kunnen laten zijn maar beoordeeld hebt als goed, slecht, vervelend, angstig, frustrerend, hoopvol, saai, irritant, etc.

Zie je al waarom loslaten zo logisch is om te doen?

Wat te doen om ‘gewoon’ weer lekker(der) in je vel te komen zitten?

Laat eens wat van die ballast los. Ervaar eens hoe het is om hier bewust mee aan de slag te gaan en ervaar bewust de resultaten als je steeds minder last hebt van ideeën die jij voor jezelf hebt aangenomen als waar en die nu op de automatische piloot de hele dag trouw jouw kijk op de wereld en jezelf beïnvloeden op een manier die je niet wilt.

Want wil je het wel dan wil je het ook niet loslaten. Dat is ook prima natuurlijk. Je bent niets verplicht, ook al laat je het niet los, je wordt wel weer wat bewuster van jezelf.

Wat je dus eigenlijk doet met loslaten, je werkt weer terug naar een hogere frequentie, dat bepaalde ideeën geen invloed meer hebben op jouw leven – op jouw kijk op het leven. Dat doen ze nu wel. Op de een of andere manier houden die gedachten jou tegen, jou gevangen voor jezelf op een manier die je niet wilt. Je staat je eigen geluk in de weg.

Dus laat je eigen geluk niet afhangen van omstandigheden, mensen en dingen. Dat is de extra kers op de taart. Dat extra kersje is geweldig maar je hebt het niet nodig om jezelf beter te laten voelen. Jij bent de kers op de taart. Loslaten is de meest direct route er terug naar toe.

Dit is in mijn ogen het verband tussen geluk en de logica van het loslaten.

Iedereen zoekt naar vrijheid en de complete vrijheid is dat ultieme geluk. De vrijheid van het zijn. Die wordt in jouw geval ondergesneeuwd door jouw eigen onbewuste gedachten en bij je buurman door de zijne en bij mij door de mijne. Maar daar kun je voor jezelf dus op een heel eenvoudige manier stapje voor stapje wat aan doen door bewust voor de voet weg los te gaan laten.

Die en die persoon kijkt zo raar naar me en ik voel me daardoor minder prettig. Hij of zij kijkt met een glimlach naar je en je voelt je beter. Je voelt je minder prettig omdat je iets niet hebt, dus jij wilt iets en pas als je het hebt laat je het mindere gevoel los en voel jij je weer beter. Jij doet dat allemaal voor jezelf.

Het is geweldig om te hebben maar laat je geluk er niet vanaf hangen. Dan vervang je een tijdelijk gevoel voor een blijvend geweldig gevoel.

Over de schrijver
Reactie plaatsen

Koekje erbij?