arrow_drop_up arrow_drop_down

Geen reactie van jou betekent niet dat je een ander negeert.

Wat zou er gebeuren als je geen reactie geeft? En dan bedoel ik niet door te zwijgen, maar door gewoon niets te denken. Je hoort wat de ander zegt en er komt geen interne reactie op wat er gezegd wordt. Je laat het gewoon eens zijn. Je neemt het heel bewust waar maar je creëert geen reactie.

Je ziet ook wel eens dat sommige niet willen reageren maar onbewust er wel allerlei reacties borrelen die dan worden weggeslikt, er wordt tegen gevochten. Heb je dat ooit meegemaakt? Er komt geen reactie in woord of gebaar maar je ziet wel dat er iets zit en dat men er alles aan doet om het te camoufleren. Dat zie je, dat voel je.

Door het te laten zijn is het niet een kwestie van zeggen te laten zijn. Wanneer je het laat zijn betekent het dus niet dat wat een ander zegt onzin is of niet interessant. Integendeel, je vindt het juist heel interessant want je geeft ze jouw volledige aandacht. Je geeft het moment je volledige aandacht.

Je maakt het voor jezelf makkelijk want je slaat geen nieuwe eindconclusies op en je maakt het voor die persoon makkelijk want je laat ze zijn. Wil niet zeggen dat ze dat op dat moment als prettig ervaren.

Bijvoorbeeld: Je bent ergens omdat je partner of je kind iets moet doen. Je neemt waar en ziet dat ze zich ongemakkelijk voelen. Ze zoeken het contact, ze zoeken die geruststelling, maar voor jou stelt het niets voor dus je vindt dat ze zich niet zo druk moeten maken en zegt; “ ga nou maar, stelt niets voor.”

Dat haalt die onrust bij hun niet weg. Die wordt dan vaak alleen maar meer. Want ze zitten in spanning en degene waar ze op vertrouwen zegt eigenlijk dat het onzin is. Door erin mee te gaan haal je die onrust bij de ander ook niet weg.

Wat nu als je het gewoon zo laat zijn. Je vermijdt het moment niet, je vermijdt hun niet, je vermijdt het contact niet. Je laat het zijn. Je kijkt ze aan en that’s it. Je denkt niets. Het moment is daar en het is goed.

Wanneer je een ander negeert doe je het tegenovergesteld van “het laten zijn”

Op dat moment creëer jij zo’n rust naar die persoon toe want je bent de rust zelve. Dat ziet en voelt de ander. Wil niet zeggen dat de ander geen spanning meer ervaart voor zichzelf maar die spanning wordt ook niet gevoed.

Die negatieve kijk, dat ongemakkelijk gevoel heeft geen vat op jou, wordt zwakker.

Als ik jou zou slaan en het raakt je mentaal niet heb ik geen vat op jou. Wat kan ik dan? Nog harder slaan? Dan heeft het nog steeds geen vat op jou en wordt datgene dat ik probeer te forceren iets het tegenovergestelde van het machtige gevoel dat ik probeer uit te stralen, blijft er complete onmacht over.

Over de schrijver
Reactie plaatsen

Koekje erbij?