arrow_drop_up arrow_drop_down

Eenvoudig je doelen bereiken door los te laten

Dag lieve mensen. Loslaten verminderd je eigen weerstand. Je kunt dus steeds makkelijker je doelen bereiken door los te laten.

Jij hebt een doel voor jezelf. Je doel is op een bepaald moment een beeld geweest in je hoofd waar je een bijzonder positief gevoel bij kreeg. Iets dat goed voelde voor jou.

Maar op de een of andere manier heb je het gevoel dat je makkelijker je doelen zou kunnen bereiken dan dat het op dit moment of in bepaalde momenten gaat. Gaandeweg heb je misschien weerstand bemerkt in het doen van bepaalde dingen en dat zit jou in de weg.

Dat zijn jouw eigen blokkades. Het enige dat je weerhoudt van datgene te doen wat je graag wilt doen of bereiken is het verhaal wat jij jezelf vertelt –dat zijn jouw blokkades.

doelen bereiken

Dat kunnen kleine blokkades zijn maar ook grote die op je pad lijken te komen onderweg naar je doel. Dat kunnen blokkades zijn t.o.v.  je doel, maar ook blokkades en weerstand t.o.v. bepaalde stappen naar je doel toe.

Door die weerstand eens los te laten help jij jezelf vooruit, hef je die blokkades voor jezelf op. Dat kun je doen door eens gewoon naar het verhaal te kijken dat jij jezelf vertelt.

Vraag jezelf eens: “Waarom?” Waarom doe ik niet wat ik moet doen? Waarom lukt het me niet? En laat het los. Wanneer je dat doet komt vindingrijkheid/creativiteit/enthousiasme/passie weer naar boven drijven.

Dat zit er al die tijd al alleen heb je die bedekt onder verschillende verhalen oftewel lagen van weerstand waarmee jij jezelf niet laat doen wat nodig is om je doel te bereiken.

Elke gedachte is puur creatief. Dat is wat je doet. Je creëert.

Dus als jij vast lijkt te lopen onderweg naar je doel is er iets waarmee jij jezelf dit wijsmaakt. Die drempel of obstakel creëer jij dus voor jezelf.

Je denkt iets dat niet in één lijn staat met je doel. Aan die gedachte ligt een overtuiging ten grondslag. Een overtuigng is een gedachte die je hebt aangenomen als waar.

Misschien ben je nog niet eens onderweg, misschien heb je een doel maar geef jij jezelf op voorhand al allerlei redenen om niet dat pad naar je doel in te slaan.  Heb je ideeën dat het niet mag, dat het je niet gaat lukken, dat het niet nodig is of wat voor ideeën dan ook.

Je hebt oogkleppen opgezet. Hoe meer weerstand des te meer jij die oogkleppen sluit waardoor je alleen maar die weerstand ziet en het enthousiasme en de passie voor je doel totaal lijkt te overschaduwen.

Door die weerstand op te heffen wordt je lichter en stijgt je frequentie. De weerstand wordt een steeds kleiner stipje op je gezichtsveld want je oogkleppen gaan verder open staan. De mogelijkheden nemen weer lekker de overhand over de problemen of weerstand.

Je gaat met steeds minder moeite je doelen binnenharken. Het kost je steeds minder moeite om stappen te nemen om dichter  bij je doel te geraken en gaat steeds makkelijker door het leven want je heft jouw eigen persoonlijke weerstand op.

Het kan ook zijn dat je iets wilt maar je ongemakkelijk voelt dat je daar naar verlangt.

Wat het ook is, er is dus iets in welke fase van het bereiken van je doel dan ook, dat je graag anders wilt ervaren dan je nu doet.

Jij bent van nature geniaal

De definitie van genialiteit is “scheppende kracht.” Je bent dus één brok genialiteit alleen heb je die teveel laten ondersneeuwen door je eigen onbewuste overtuigingen die jouw kijk op alles volledig inkleuren. En dus ook de stappen voor het bereiken van je doelen op zo’n manier inkleuren dat jij jezelf daarmee tegennhoudt te doen wat je bewust zegt te willen doen.

Geniaal zijn heeft niets te maken met buitengewoon geleerd of slim zijn. Het gaat er om dat je weer voortdurend open en vrij bent in je kijk, voortdurend de mogelijkheden ziet en aanvoelt om de volgende stap te zetten naar je doel.

Wanneer je dus heel weinig weerstand hebt en doet wat je moet doen op weg naar je doel, kijk je als een kind, heel vrij en open naar de wereld.

Dit hoef je jezelf echt niet aan te leren, kun je nergens kopen. Jij bent dit al.

Dus om weer genialer, creatiever, opener en vrijer te kunnen zien dan je nu doet moet je voor jezelf aan de slag. Dat je weer aanvoelt wat te doen en het dan ook gaat doen. Dat het doel binnen handbereik is maar jij het ook ziet doordat er geen redenen zijn die jouw kijk op een verkeerde manier inkleuren.

Doelen en ambities worden zo weer terug gebracht naar de essentie en eenvoud. Waar je begon toen je een doel voor ogen kreeg gebaseerd op iets dat gewoon heel natuurlijk goed voelde.

Dus wat te doen als jij jezelf tegenkomt?

Er zijn drie stappen in het loslaatproces:

 1. De wil om te doen – ik kan het niet voor je doen, anderen kunnen het niet voor je doen. Jij zegt het te willen. Dus als je wilt, ga je doen.
 2. Een makkelijke snelle manier om duidelijk in kaart te brengen waarmee jij jezelf tegenhoudt, aan welke overtuigingen jij jezelf verankerd hebt.
 3. Een eenvoudige manier om die verankering op te heffen waardoor die weerstand opgeheven wordt en jij meer in één lijn komt te staan met je doel.

Het leuke is dat je voor stap 1 op dit moment niets hoeft te doen

Die is al gedaan door jou doordat je aan de slag gaat.  Want als je niet wilt ga je ook niet aan de slag. Op het moment dat je aan de slag gaat heb je stap 1 al gedaan en ga je verder met stap 2

Stap 2 is identificeren waarmee jij jezelf tegenhoudt

Jij vertelt jezelf een verhaal die jij jezelf helemaal niet hoeft te vertellen. Een overtuiging waarmee jij niet lijkt te bereiken wat je graag wilt. Je zit je vindingrijkheid in de weg. Je houdt jezelf op een lagere frequentie.

Als jij bemerkt aan jezelf dat je iets doet/denkt/voelt dat niet in één lijn staat met je doel stel jezelf dan de vraag:

 1. Waarom denk ik dit?
 2. Waarom voel ik dit?
 3. Waarom doe ik dit?

Het kan ook zijn dat je juist niet iets doet wat je wel zou moeten doen om je doel te bereiken. Je kunt jezelf ook afvragen:

 • Waarom doe ik dat niet?

Maar wat dacht je van de vragen:

 • Waarom weet ik niet wat ik moet doen?
 • Waarom doe ik het op deze manier? (als je weet dat je het zo niet moet doen)
 • Waarom houd ik mezelf tegen?
 • Waarom gun ik het mezelf niet?

Stel jezelf de vraag: “Waarom?” Er komt een antwoord, zelfs “ik weet het niet” is een antwoord.

Dat antwoord laat je los d.m.v. stap 3

Je ziet nu een overtuiging waar jij jezelf aan vastklampt. Die overtuiging triggert een bepaald gevoel, een bepaalde emotie, een bepaalde spanning waardoor het voor jou heel persoonlijk aanvoelt.

Hef je die spanning op haal je het persoonlijke eruit. Je kijk wordt positiever, des te positiever des te makkelijker jij doet, blijft doen.

Altijd maar weer die reden “waarom” en altijd weer stap 3 het doorbreken van dat automatisme door je ademhaling omlaag te brengen naar de plek waar je relaxed en ontspannen bent. Waar dus geen spanning is en je doel weer jouw focus wordt in plaats van de weerstand waar jij jezelf mee tegenhield.

Hoe doe je dat? Door helemaal uit te ademen via de onderbuik en laat je onderbuik helemaal inwaarts gaan. Je ziet wat je niet wilt doen/denken/voelen waarna je helemaal uitademt via de onderbuik. Focus niet op het inademen. Je kijkt naar wat niet prettig voor jou aanvoelt om daarna helemaal via de onderbuik uit te ademen

Je doorbreekt dat automatisme en brengt je ademhaling omlaag waardoor er minder spanning overblijft.

Het is allemaal niet spannend, loslaten is niet spannend of sexy.

Loslaten is functioneel zoals je denkvermogen functioneel is maar zo vaak niet wordt gebruikt. Jij bent geniaal en puur hier om te creëren. Je doet niets anders. Dus creëer wat je wilt en laat los wat je niet wilt creëren.

Doordat je loslaat is er minder ballast waardoor je steeds makkelijker in staat bent om te doen. Dat gaat helemaal automatisch.

Zo ga je steeds meer je eigen genialiteit zien. Het is geen vooraf uitgedokterd plan. Las vandaag nog in de krant een stukje over dat ruimte project waar een Nederlandse investeerder ook bij betrokken was of is. Ze hadden die ruimtereizen even in de wachtkamer gezet om zich eerst op iets anders te focussen.

Ze hebben een geweldig idee met een mooi plan, maar het loopt op dit moment toch iets anders dan ze vooraf dachten. Het eindoel komt wel, maar even niet op de manier die ze van tevoren uitgedokterd hadden. Dat is met jou ook. Dokter niet teveel uit. Je wilt iets en je gaat aan de slag met de eerste stap die je gevoel je ingeeft. Dat is vaak een hele positieve stap omdat die wordt ingeleid door dat positieve gevoel van je doel.

Neem daarna de volgende stap op basis van dat goede gevoel ten opzichte van je doel. Wil je de volgende stap nemen en bemerk je een bepaalde weerstand kijk je ernaar en ga je aan de slag om dat gevoel los te laten waardoor er een beter gevoel onder vandaan komt.

Zodoende laat je alle onmacht waarmee jij jezelf bent en kunt blijven bombarderen achter je. Je bent dus van nature compleet vrij, ook al zul je dat nu niet zien.

Leven is zien. Puur kunnen ervaren

Waarom is je doel er nog niet? Je onbewuste overtuigingen staan niet in één lijn met wat je bewust zegt te willen. Daarom is het er nog niet.

Door los te laten laat je je doel niet los. Je laat de weerstand die je vasthoudt en wat jou scheidt van je doel, los. Dat ongemakkelijke gevoel heb je zelf vaak niet in de gaten. Het is zo normaal voor je.

Johan Cruijff kon een wedstrijd lezen. Door los te laten ga jij het leven lezen, je neemt de eerste stap met een positieve intentie en ziet wat er gebeurt om dan vervolgens met de positieve intentie de volgende stap te nemen puur op gevoel.

Het laagje voor laagje weghalen kost je niets. Totaal niet. En er is niets geheims aan dit alles. “Het geheim tot…” zijn vaak leuke titels om de aandacht van mensen te krijgen.

Je creëert of je wilt of niet

Wat succesvolle personen doen is dus niets unieks of speciaals.  Zij creëren ook net als jij maar hebben niet de weerstand die jij wel hebt.

Alles is voorhanden, de mogelijkheden worden je ten alle tijde gegeven. Het is dus aan jou om te doen. Ga het eens uittesten voor jezelf.

Iedereen wil iets. Wat wil jij? Wat is je doel? Pak eens pen en papier en schrijf je doel kort en duidelijk op.

Als je dat gedaan hebt schrijf dan eens op waarom je doel er nog niet is.

Schrijf daaronder twee dingen op die jij het lastigst vindt of lijken om je doel te bereiken.

Zet nu de timer op 1 minuut en ga 1 minuut één van de twee punten die jij het lastigst vindt, i.v.m. je doel, loslaten.

Hoe? Heel simpel. Focus op dat lastige punt, haal het voor de geest, om daarna helemaal uit te ademen via de onderbuik en laat je onderbuik helemaal inwaarts gaan. En weer opnieuw, 1 minuut lang.

Ga daarna 1 minuut aan de slag met het tweede punt en daarna ga je hetzelfde doen met de reden waarom je doel er nog niet is.

En als laatste doe je hetzelfde met je doel. Je gaat nu aan je doel denken, dat doe je 2 minuten lang. Veel plezier…

 

 

 

 

 

Over de schrijver
Reactie plaatsen

Koekje erbij?