Page content

Betekenis van teleurgesteld

Betekenis van teleurgesteld

Emotie: Teleurgesteld

Teleurgesteld zijn kennen we allemaal. We hebben allemaal wel eens het gevoel gecreëerd teleurgesteld te zijn door bepaalde personen of door onszelf.

“Twintig jaar van nu ben je meer teleurgesteld in de dingen die je niet gedaan hebt dan in de dingen die je wel gedaan hebt. Dus gooi de trossen los en vaar weg uit die veilige haven. Vang de wind in je zeilen. Verken, droom, ontdek. ” H Jackson Brown Jr

Teleurgesteld is toch de ontevredenheid die volgt op het niet voldoen aan bepaalde verwachtingen of een bepaalde hoop.
Dat je teleurgesteld bent is één, twee is hoe je tot nu toe met dat gevoel bent omgegaan. Grijp je de teleurstelling aan als basis om daar verder een kijk ten aanzien van jezelf of iemand anders op te bouwen.

Je houdt het in leven en dan pruttelt dit maar door en wrijf jij het altijd bij jezelf of anderen onder de neus op momenten dat je zelf of anderen dat er even niet bij willen hebben.

Zit je lekker in je vel of gaan dingen z’n gangetje dan boeit je die teleurstelling niet zo want er zijn genoeg positieve dingen gaande waar jij je aan vast kunt klampen. Wanneer deze er in moment niet zijn, wanneer het wat minder gaat, komt die teleurstelling en dat negatieve zelfbeeld weer om de hoek kijken.

Waren de verwachtingen dan ook reëel, of waren ze op dat moment te hoog gegrepen? Is het iets dat je van jezelf moest doen? Heb je het idee jezelf of anderen nooit te mogen teleurstellen? Wat zit er achter die teleurstelling?

We doen er vaak alles aan om iets te ontkennen en om de conclusie te vermijden dat er weerstand en teleurstelling is t.o.v. je ouders, partner, vriend, medewerker, kinderen, situatie en vooral in jezelf.

Om alles zo te verdraaien voor jezelf dat het heel redelijk is zo te denken en dat het niets met teleurstelling te maken heeft.
.
Toen ik alles verloor heb ikzelf bijvoorbeeld heel lang rondgelopen met een enorm schuldgevoel. Ik vond dat ik m’n zoon enorm teleurgesteld had. Ik was enorm teleurgesteld en boos dat wat ik hem beloofd had niet was uitgekomen op dat moment.

Je wilt je zo niet voelen maar denkt van de uitkomst afhankelijk te zijn voor dat gevoel. Je voelt je verdrietig omdat wat je wenste niet in vervulling is gegaan.

Door teleurgesteld te zijn geef je toe dat het op een moment niet zo is als dat jij het graag wilde zien. Je zit in een neerwaarts spiraal waardoor het makkelijker kan lijken om boos te worden dan teleurgesteld te zijn. Maar teleurstelling zit op een hogere frequentie als het boos zijn, dus doe het niet, adem er doorheen en laat het verder eens zijn.

Die teleurstellingen hangen allemaal weer samen met onze eigen overtuigingen. De overtuigingen die jij als kenmerk gebruikt voor je individualiteit.

Wie op de deur van de helderziende klopt is teleurgesteld als hij een stem hoort vragen: `Wie is daar?` – Aldo Cammarota

    Comment Section

    0 reacties op “Betekenis van teleurgesteld

    Plaats een reactie


    *