Page content

Betekenis van Schuldgevoel

Betekenis van Schuldgevoel

Emotie: Schuldgevoel

Volgens Wikipedia is schuldgevoel een gemoedstoestand waarbij het geweten een mens plaagt met een onaangenaam gevoel over een bepaalde gedane of juist niet gedane actie.

We hebben weer allerlei redenen om het niet los te mogen laten want dat mag niet. Schuld is een lastige want het ligt aan jezelf dus je moet je juist schuldig voelen. Stel dat ik het loslaat dan krijg je juist een schuldgevoel omdat je het los wilt laten en als je het losgelaten hebt dan denk je dat dat niet mag want:

“Dan komt het schuldgevoel over het feit dat jij je niet meer schuldig voelt”

Je blijft er vaak in hangen. Die spanning is aanwezig in jou en jij triggert die spanning in bepaalde situaties, of door wat je denkt. Schuldgevoel zit op een vrij lage frequentie dus wordt deze spanning vaak getriggerd als jij al niet lekker in je vel zit. Dan blijf jij jezelf maar voor je hoofd slaan met iets wat jij vindt voor jezelf zo te moeten zien.

Echte liefde kent geen schuldgevoel – Simon Carmiggelt

Door naar dat schuldgevoel te kijken maak je het bewust, ga je er niet in op. Zo kun je ook eens naar de “reden waarom” kijken, de reden waarom jij zegt jezelf zo schuldig te moeten voelen. Haal het eens van het onbewuste naar het bewuste. Dan zul je zien waarmee jij jezelf op een vrij lage frequentie gevangen houdt.

Waardoor heb jij schuldgevoelens aangekweekt? Misschien kreeg je vaak de schuld van iets, moest je doen wat je ouders zeiden anders…, dingen gedaan of beslissingen genomen die nadelig leken voor anderen, iets gedaan waarvan je nu vindt dat dat totaal verkeerd was om te doen etc.

Het is niet één specifiek iets dat er nu voor zorgt dat jij je schuldig voelt. Het is een moment dat je ooit voor jezelf hebt gecreëerd in tijd waarmee je andere momenten negatiever bent gaan beïnvloeden tot nu, op dit moment. Je hebt het zo opgebouwd voor jezelf.

Je wilde toch ergens een eindconclusie voor jezelf hebben. Die is er nu, waarmee jij zegt jezelf tot in einde te blijven pijnigen. Dit mag vaak pas ophouden als iemand iets doet of zegt dat het rechtvaardigt voor jou om het los te laten. Je zoekt externe toestemming.

Anderen zien vaak dat schuldgevoel in je ogen. Krijgen medelijden en wat ze zeggen is niet wat jij wilt horen of ervaren om het los te laten, want het mag niet van jou.

Door het los te laten is het vaak niet in één keer weg maar voelt het wat lichter aan en verandert het in irritatie of frustratie. Dat zit op een hogere frequentie waardoor het makkelijker is om dat los te laten.

Dus blijf niet in hangen in een gevoel dat geen realiteitszin heeft en waarmee jij eigenlijk probeert die dingen terug te draaien of de (in)actie te veranderen. Dat gaat niet en kost dagelijks zo ontzettend veel energie.

‘Schuldgevoel is als het dragen van een zak stenen. Je kunt het gewoon neerzetten. Voor wie draag je het eigenlijk’ – Al Pacino in The Devil’s Advocate

De scheidslijn tussen het vasthouden naar het loslaten is zo flinterdun. Want je kunt het niet meer terugdraaien. Je kunt het wel laten zijn.

    Comment Section

    0 reacties op “Betekenis van Schuldgevoel

    Plaats een reactie


    *