Page content

Betekenis van Dankbaarheid

Betekenis van Dankbaarheid

Emotie: Dankbaarheid

Dankbaar zijn is een hele mooie. Wanneer iemand oprecht dankbaar is voel je die liefde, blijdschap en oprechtheid van het moment. Het is zo sterk dat je er zelf ook helemaal blij van wordt.

Het tonen van dankbaarheid en het bemerken als iemand oprecht dankbaar is laat de negativiteit voor het moment verbloemen.

Dankbaarheid is niet iets dat je moet leren. Ouders hebben ons geleerd om dankjewel te zeggen als we iets kregen. Dat is heel netjes en sociaal in onze maatschappij maar de pure dankbaarheid kun je niet verwoorden, die voel je.

Iedereen heeft dat in zich. Bij de één is het wat natuurlijker en bij de ander is het (tijdelijk) ondergesneeuwd door de drukte in hun hoofd.

Iedereen uit zijn dankbaarheid op verschillende manieren. Iedereen neemt dankbaarheid ook verschillend in zich op. Iemand kan bijvoorbeeld dankbaar zijn en dat op zijn of haar manier uiten maar het kan zo totaal niet binnenkomen bij jou. Jij kunt het misschien ondankbaar vinden om wat voor hele goede gegronde redenen voor jou.

Dankbaarheid staat heel hoog op de emotionele ladder. Dankbaarheid is heel natuurlijk en daardoor ook heel eenvoudig. Maar is dat op dit moment ook zo voor jou? Kun jij elke avond drie dingen benoemen van de dag waar je oprecht dankbaar voor bent? Elke dag weer?

Mooi om je dag mee af te sluiten. Houd eens een dagboek bij waarbij je elke dag drie punten benoemt waar je dankbaar voor bent die dag. Dan ga je ook met een fijne intentie slapen.

Toch valt dat vaak tegen voor velen. Moeten we toch goed na gaan denken. Ben je dan ondankbaar? Nee, totaal niet, er zit dus een heleboel rommel, warboel en herrie in je hoofd waardoor jij het niet zo ervaart als je erop terugkijkt, of in het moment hebt kunnen ervaren. Misschien heb je het wel kunnen ervaren maar is het beter om te zeggen dat je er niet zo bewust bij stilstaat. Je bent je er niet echt bewust bewust van.

Bijvoorbeeld als je nog nooit echt ziek bent geweest en je wordt in een keer ernstig ziek, misschien wel voor maanden of jaren. Als je daarna weer beter wordt sta je er veel bewuster in, je bent je veel bewuster van en dankbaarder voor het gezond zijn.

Of wanneer je altijd genoeg geld hebt gehad en dan kom je in de financiële problemen. Dat duurt jaren en jaren, deurwaarders, incassoburo’s en rechters die eraan te pas moeten komen. Een heleboel negatieve emoties die boven komen drijven van boosheid, onmacht, angst, etc. Wanneer dan de tijd daar is dat je het allemaal achter je kan laten en alles is opgelost ben je ook veel bewuster en dankbaarder van het feit dat je weer geld hebt of zelfs al van het geen schulden meer hebben.

Je hebt de keerzijde meegemaakt. Eerst was je ook misschien wel dankbaar maar het was zo vanzelfsprekend. Je stond er niet echt bij stil dat het ook anders kan zijn.

Dankbaarheid staat heel hoog op de emotionele ladder waardoor er dus weinig tot geen spanning aanwezig is, daarom voelt het zo natuurlijk en is het zo puur. Het laat je zien dat je van nature al gelukkig bent want het is zo natuurlijk en ongeforceerd.

Ik las een mooi stukje waarin stond dat dankbaarheid als een vergrootglas is. Dat kan ook niet anders want je bent je heel bewust van het moment. Het enige waarmee jij dat vergrootglas telkens weer in de la legt, is jezelf aan al die andere gedachten vast klampen waardoor jij het moment nu veel kleiner maakt dan is.

Alles krijgt meer diepgang bij dankbaarheid. Dat betekent niet dat je meer diepgang krijgt door overal dankjewel voor te zeggen. Geen verkeerd iets om te doen, absoluut niet. Maak het eens wat makkelijker voor jezelf en ga aan de slag! Met het loslaten en opheffen van lichamelijke spanningen (emoties) krijg je die dankbaarheid voor het leven, het moment, voor jezelf en alles om je heen nog  bewuster en natuurlijker in je vizier.

Je wordt niet gelukkiger door dankbaar te zijn. Je bent al gelukkig en dankbaarheid schuurt daar heel dicht tegen aan. Dus bij dankbaarheid voel jij je heel prettig. Dan is er heel weinig spanning in het moment.

Als jij die spanning voor de voet weg los gaat laten, wordt jij dus meer en meer je natuurlijke zelf. Een gelukkig vrij en dankbaar individu die het moment als door een vergrootglas kan bekijken, ervan kan genieten en mogelijkheden kan zien om de stappen te zetten het leven in te kleuren en vorm te geven zoals je zelf graag wilt.

    Comment Section

    0 reacties op “Betekenis van Dankbaarheid

    Plaats een reactie


    *