Page content

Betekenis van Jaloezie

Betekenis van Jaloezie

Emotie: Jaloezie

Volgens het woordenboek is jaloezie een gemoedstoestand of emotie waarbij men datgene wenst te krijgen wat een ander reeds heeft gekregen, of wenst dat de ander datgene niet had. Dit kan zowel om materie, eigenschappen als om relaties gaan.

William Penn zei eens:

“Jaloerse mensen zijn lastig of storend voor anderen, maar een kwelling voor zichzelf.”

Je voelt vaak toch een bepaalde wrok of wrevel dat de ander heeft wat jij graag wilt hebben of doen.

Dus in plaats om meer één te worden met elkaar zorgt die spanning, die we bezien als jaloezie, ervoor dat het gat alleen maar groter wordt. Dit versterkt jouw gevoel van individualiteit alleen maar. Des te sterker dat gevoel wordt des te meer jij je afsluit in je eigen kleine ego wereldje.

Hierdoor verlies jij jezelf meer en meer in jouw eigen gedachtewereld en waarvoor? Om je individualiteit er meer uit te laten springen.

Als ik naar mezelf kijk. Ik heb wat lopen zeiken op anderen. Had op iedereen commentaar. Vooral omdat ik toch echt wel onzeker en jaloers was op anderen omdat een ander gewoon deed waar hij of zij zin in had en ik liep te worstelen met mezelf en elke blik van anderen direct negatief interpreteerde, gebouwd op mijn eigen onzekerheid.

Om toch af te geven op mensen, zoals ik ook wilde zijn ging, ik wel even duidelijk maken wat er allemaal niet goed was.

Wat een kwelling ben je voor jezelf dan. Stop ermee, dit verdien je niet om jezelf aan te doen. Wordt bewust van wat je jezelf aandoet, laat het eens los. Het mag.

Er is een soort liefde die zo hevig is, dat jaloersheid geen kans krijgt. – Francois de la Rochefoucauld

Door op de frequentie van jaloezie iets te interpreteren maak jij je zelfbeeld zwakker wat je dan weer op andere manieren gaat compenseren.

Je bent ongelukkig en wenst dat de ander dat ook is. Je hoopt dat het voor de ander ophoudt en dan is er voor jou genoegdoening. Dit leedvermaak, plezier in het ongeluk van anderen, kan er dan weer voor zorgen dat jij je schuldig voelt als het moment daar is.

Tussen jaloezie en afgunst zit nog wel een verschil. Bij jaloezie wil je hebben wat de ander heeft. En bij afgunst wil je niet dat de ander heeft wat jij ook graag wilt hebben en ben je vaak zelfs bereid om mee te helpen en ervoor te zorgen dat de ander niet (meer) heeft wat jij wilt hebben. Daar haal jij je voldoening uit.

Doe dit jezelf niet aan, laat jezelf niet rottig voelen omdat iemand iets heeft wat jij ook wilt hebben. Focus op wat je wilt, voel je daar prettig bij en datgene komt ook jouw kant op.

Jaloezie maakt het gat alleen maar groter tussen jezelf en de persoon in kwestie alsook het gat tussen jezelf en wat je wilt hebben. Wat jij wilt komt jouw kant op. De mate waarin hangt af van hoe jij er tegenover staat.

De jaloezie is de grootste aller kwalen, en tegelijk die welke het minst medelijden wekt bij hen die haar veroorzaken. – Francois de la Rochefoucauld

    Comment Section

    0 reacties op “Betekenis van Jaloezie

    Plaats een reactie


    *