Page content

Betekenis van Frustratie en Irritatie

Betekenis van Frustratie en Irritatie

Emotie: Frustratie-Irritatie

Frustratie en irritatie zitten zo’n beetje op hetzelfde niveau qua frequentie. Wat is dan het verschil?

Frustratie en irritatie heeft vooral te maken met verstoring van je behoeften en je eigen verwachtingen t.o.v. je behoeftes

Bij frustratie ligt meer de nadruk op de teleurstelling – de onmacht, je bent gelaten. Bij irritatie ligt de nadruk meer op het boos worden, je ergert je ergens aan, bent prikkelbaar.

Beide, zowel irritatie als frustratie, zijn vaak de voorloper van het boos worden

Een situatie pakt anders uit dan wat je wil en daaruit volgt een reactie op basis van waar jij je rugzak je hele leven mee gevuld hebt en daardoor zo denkt te moeten reageren.

Je legt jouw “probleem” bij iemand anders neer maar het is jouw  probleem. Het is jouw reactie op de situatie. Het staat los van de ander. Jij kiest ervoor om je zo te voelen.

Ik was een medeplichtige in mijn eigen frustratie – Peter Shaffer

De ander tegen wie je het uit is eigenlijk gewoon de pineut van datgene dat jij jezelf aandoet.

Dan zou je ook die situaties of personen kunnen vermijden, maar dan vermijd je die spanning aanwezig in jou. Daardoor gaat het niet weg. Het blijft er zitten.

Blijf je ontwijken om er zo niet mee geconfronteerd te worden dan is het maar hopen dat je kijk zich door de tijd heen heeft aangepast en er nieuwe positievere gedachtes zijn verankerd ten opzichte van iets.

Ik raakte snel gefrustreerd en geïrriteerd om er later achter te komen dat ik eigenlijk alleen maar geïrriteerd raakte omdat bepaalde personen gewoon hun eigen weg gingen en dat wilde ik eigenlijk ook. Verschil was dat zij zich niet ongemakkelijk voelde en ik wel.

Ik probeerde mezelf wel zo voor te doen maar van binnen voelde ik me vaak heel ongemakkelijk en dat ging ik compenseren door een beetje neer te kijken op anderen.

Ik irriteerde me want wilde van alles en alles leidde tot een dood spoor, andere liepen de kantjes eraf (in mijn ogen) en hadden wel wat ze wilden.

Deze emotie is een mooie spiegel waarmee jij jezelf duidelijk voorhoudt wat niet te willen.

Frustratie en irritatie is een vertraging in wat je echt wilt voor jezelf

Als je tegen iemand die zeurt zegt: Kom gaan we het oplossen. En ze zeggen: “Ja maar dan dit of dat.” Dan willen ze vaak gewoon zeuren, het oplossen is totaal niet belangrijk. Het “Wat ze niet willen” is wat ze willen en hebben het veel te druk om dat in leven te houden.

Om het kind dat diep in ons slaapt onder een dikke laag frustratie en verwaarlozing weer tevoorschijn te brengen is veel aandacht en rust nodig. – Michel Butor

Comment Section

0 reacties op “Betekenis van Frustratie en Irritatie

Plaats een reactie


*