Page content

Betekenis van Angst

Betekenis van Angst

De Engelse definitie van angst was wel grappig gevonden:

“Fear: False Evidence Appearing Real.” – Onbekend

Als je iets beleeft als angstig is dat niet al te prettig. Angst is een hele nare emotie en staat ook heel laag op de emotionele ladder. Je opereert op een hele lage frequentie. Die spanning van angst is zo sterk dat het de overhand kan nemen en je er alles aan wilt doen tot vermijding of ontwijking van het moment.

Je hebt het idee dat iets/iemand/situatie heel bedreigend is voor jou, voor jouw voortbestaan. Bij extreme vormen van angst zie je wel eens dat iemand verlamd wordt door angst. De paniek slaat toe.

Corrie ten Boom zei eens over angst: ‘Angst verandert niets aan het verdriet van gisteren en lost de problemen van morgen niet op. Het enige dat angst doet is je vandaag verlammen.’

Je hebt het idee iets toch een heel stuk donkerder te moeten interpreteren dan is. Iets kan bedreigend overkomen voor jou maar voor een ander totaal niet. Angst blijft een mentale perceptie gecombineerd met een lading lichamelijke spanning die wordt geprikkeld in jou.

Angst kan je leven beheersen. Heel veel mensen gaan er jarenlang onder gebukt en heel veel mensen hebben nog niet eens in de gaten wat voor negatieve invloed die spanning, die angst, heeft op hun dagelijkse kijk op het leven. Er wordt toch vaak maar aangenomen het slachtoffer te zijn en er maar mee te moeten leven.

Je wilt toch je eigen overtuigingen beschermen waarmee jij jezelf zo laat voelen. Je houdt jezelf tegen door angst vast te blijven houden, jezelf bang te houden.

Godfried Danneels zei eens: ‘De hoeveelheid angst in je hart is juist zo groot als het gewicht van alles waar je nog aan gehecht bent.’ Je bent zo enorm gehecht aan je idee van ‘ik’. Dat is je grootste angst, deze te verliezen.

Want stel nu dat je angst loslaat en de uitkomst niet is zoals je hoopt. Dat onbekende hè, dat vinden we maar niets. We willen toch die hoop vast blijven houden. Alleen ligt er angst aan de basis van hoop. Als je geen angst kent heb je geen hoop nodig. Zonder angst houd je zekerheid over.

Comment Section

0 reacties op “Betekenis van Angst

Plaats een reactie


*