arrow_drop_up arrow_drop_down

7 Miljard Soapies

Iedereen heeft zijn eigen rugzak, zijn eigen verleden, iedereen heeft zijn eigen kwaliteiten. We willen allemaal iets vanuit onze eigen bril van het verleden.

7 miljard soapiesWat we ook willen, we willen eigenlijk allemaal hetzelfde. We zijn op zoek naar een beter gevoel. We willen iets anders zijn, hebben, doen, bezien omdat we het idee hebben ons daarna beter te voelen.

Als ik jou nu vraag om eens te denken aan wat het is dat jij voor jezelf wilt. Hoe voelt dat dan? Of als ik je nu eens vraag eens terug te denken aan een hele leuke herinnering. Hoe voelt dat dan?

Dat gevoel zit er dus al, dat komt dus niet samen met het moment dat je hebt wat je wilt, dat je doet wat je wilt doen of dat je de persoon bent die je graag wilt zijn.

Dat gevoel zit er al alleen denk je iets nodig te hebben dat dat gevoel bij jou activeert. Het idee ‘Als dit of dat anders is voel ik me beter.’

We proberen ons leven in te kleuren op een manier waarop we voor onszelf dat gevoel kunnen ervaren. Je denkt iets nodig te hebben, maar dat gevoel zit in jou.

Ook dus dit gevoel waarmee jij nu voor jezelf zegt je nog niet zo goed te voelen als dat je wilt.

Waarom pak je dan niet de meest directe aanpak voorhanden? Waarom kijk je niet eens naar datgene waarmee jij jezelf in de eerste plaats minder goed laat voelen? Waarom doe je dat? Extern iets creëren, ervaren of doen is nooit blijvend want mensen, situaties en inzichten veranderen constant. Hoeveel mensen gaan er niet scheiden terwijl ze in het begin dachten het ultieme geluk  gevonden te hebben?

We zijn onbewust constant op zoek naar dat blijvende gevoel van geluk. En als we het denken gevonden te hebben en ervaren hebben we geleidelijk aan weer allerlei redenen voor onszelf die belangrijker zijn en waarmee we dat gevoel voor onszelf bagatelliseren.

Jij doet dat! Waarom ga je dan niet eens aan de slag om alles te dumpen waarmee jij jezelf nu minder laat voelen. Want het slaat echt nergens op, de pijn die jij jezelf kan geven.

Hoe kun je dat oplossen? Die pijn of een minder gevoel lijkt zo echt, maar is aan het einde van de dag een lichamelijk spanningsveld in jou gesteund door allerlei overtuigende overtuigingen. Je hebt ze opgeslagen en staan zo op de automatische piloot. Hierdoor is het een gewoonte geworden en daardoor zo normaal geworden.

Er zitten altijd weer zo’n overtuigende overtuigingen achter, die gesteund worden door weer andere overtuigende overtuigingen waarmee we het allemaal heel persoonlijk maken dat we onszelf zo laten voelen. Dit alles maakt onze kijk ook zo echt en normaal, zo gerechtvaardigd.

Vooral de kijk op onszelf en de kijk op onszelf in verhouding tot alles om ons heen is veel negatiever dan je vaak bij stilstaat. We zijn als individuen bijzonder hard voor onszelf.

Zo hard als we voor onszelf zijn zijn we vaak in de verste verte niet voor anderen.

En dat is natuurlijk wel een groot addertje onder het gras. Er zijn 7.000.000.000 soapseries hier op aarde. Er zijn dus 7.000.000.000 ego’s.

En weet je, het ego is gebaseerd op dualiteit. Die wil ook geen harmonie want dan vervaagd het ego. Het ego is gebaseerd op het idee van het individu. Die wil graag iets, die wil een bepaalde identiteit. Zonder identiteit is er ook geen dualiteit en kan het individu niet blijven bestaan. We houden zo het drama voor onszelf enorm in leven.

Heel dat drama is maar een gedachte. Heel je kijk is dus maar een idee. Verander de gedachte en verander je leven.

Allemaal hebben we onze eigen rugzak met wat belangrijk is – allemaal bezien vanuit onze eigen perspectief op het leven.  Hier in Nederland hebben we ondertussen 17.000.000 soapseries elk gevuld met drama – positief en negatief.

Hoe vrij zijn we dan eigenlijk? Jouw leven speelt zich toch af aan de hand van het script dat jij in je hoofd schrijft. Corrigeer je script door te beginnen het negatieve te schrappen zodat je een steeds positiever script overhoud.

test het loslaten uit voor jezelfDan kan ik hier dit schrijven en dat is allemaal leuk en aardig, maar jij moet het doen voor jou, ik moet het doen voor mij. Dan is het niet zaak dat ik jou overtuig maar dat het heel eenvoudig uit te testen is voor jou.

Dus lullen als Brugman om jou te overtuigen werkt niet blijvend. Als jij aan de slag gaat wel, want jij hebt de ervaring van het positieve gevoel dat zich tevoorschijn lijkt te toveren. Net zoals bij een goocheltruc is het maar een illusie, je leid jezelf telkens maar af van jezelf en hebt af en toe het idee geluk te hebben.

Want een gevoel van geluk is prettiger als een gevoel van angst, heel heel heel veel prettiger. Waarom? Je ervaart minder lichamelijk spanning. Minder spanning is altijd prettiger, positiever, minder krampachtig en ben jij vrijer. Het is ook natuurlijker, en alles wat natuurlijk is is ook vaak zo normaal, staan we veel minder bij stil, zijn we ons veel minder van bewust. Je bent vrijer, opener, kunt beter relativeren want die gedachtes komen steeds minder sterk naar de voorgrond doordat de spanning, die getriggerd wordt, afneemt.

Dan kom ik weer telkens terug op het bewust worden hiervan en daarna dat automatisme doorbreken – het loslaten. Loslaten is het verminderen van spanning die jij aan een gedachte hebt gekoppeld waarmee jij er een persoonlijke betekenis voor jou aan geeft.

Meer is het niet, een gedachte is een gedachte. Het positieve of negatieve is puur hoe jij je erbij laat voelen, welk spanningsveld. Welke emotie jij eraan koppelt of hebt gekoppeld.

Zo wil jij het onbewust heel graag persoonlijk houden vanwege die hele overtuigende overtuigingen. We willen toch onze eigen soap in leven houden. Om daar een positieve veranderen in aan te brengen hoef jij je leven echt niet radicaal om te gooien, je hoeft echt niets op te geven of hele gekke dingen gaan doen. Ga gewoon dagelijks voor de voet weg loslaten. Want je bent op een punt dat je iets wilt veranderen anders was je dit nu niet aan het lezen.

Dus bewust wil je iets veranderen maar onbewust zijn er die geconditioneerde gedachten en overtuigingen en dat is in strijd met elkaar. Dan is er wel wat wilskracht nodig om door te gaan. Door het bewust dagelijks voor de voet weg te doen is die drempel van positieve veranderingen in jouw leven bijzonder laag. Door het dagelijks voor de voet weg aan te pakken zullen de resultaten die daar uit voortkomen dat tastbare positieve gevoel telkens een beetje versterken.

van A naar een beter levenElk idee is gebaseerd op een overtuiging en die overtuiging is gebaseerd op een ander overtuiging dat je terug kan herleiden naar jouw eigen kijk op je individualiteit.

Ook al is loslaten heel laagdrempelig, je moet het echt willen. Je hebt toch vaak het idee dat je iets van jezelf loslaat. Het is maar een aangenomen iets, maar toch… Begin dan vooraan bij het begin. Je wilt van A (waar je nu bent) naar B (waar je wilt zijn voor jezelf). Door bewust los te laten breng jij jezelf daar.

Wat is nu tastbaar voor je? Tastbaar zijn de momenten. Is er een moment waarop jij bemerkt dat het niet al te prettig is wat je denkt/voelt/doet kun jij jezelf de vraag stellen: Waarom denk/doe/voel ik dit? Vraag dat jezelf eens af. Komt er zo’n reden, zo’n overtuigende overtuiging waarmee jij rechtvaardigt om zo te denken/ voelen/ doen. Verminder dan eens die lichamelijke spanning die gekoppeld hebt aan die overtuiging.

Resultaat? Overtuiging wordt een beetje minder prominent aanwezig in jou, iets minder negatief, waardoor jij prettiger in het moment staat.

Laat het balletje eens de goede kant op rollen voor jezelf. In welke fase je ook zit in je leven. Wat je probleem ook is, spanning verminderen is het probleem oplossen want het probleem voor jou is die spanning, die weerstand in jou. Is die weg zul je zien dat de situatie ook veranderd want jij gaat op een hele andere manier tegen het probleem/situatie aankijken.

We betrekken alles op onszelf. We nemen alles zo persoonlijk op omdat het bij ons iets triggered. Een situatie, twee verschillende personen en je hebt twee verschillende interpretaties van dat moment. Beide zijn vanuit hun eigen kijk te rechtvaardigen.

Als je weet dat 90% van je gedachten onbewust zijn. Gedachten die je op de automatische piloot hebt gezet en waar je niet naar wilt kijken dan blijven er maar 10% aan bewuste gedachte over. Als jij dus positief wil denken, maar onbewust raast er van alles aan je voorbij waar je niet bij stilstaat, komt er toch zo’n gevoel van onmacht over je.

Jij maakt je leven moeilijker dan nodig is en anderen lijken jou daarin te steunen.

Johan Cruijf zei eens: “Je gaat het pas zien als je het doorhebt”. En als je ziet wat ik je hier probeer uit te leggen gaat het hard, heel hard. Want je bent niet meer afhankelijk en bemerkt dat elke stap die je zet een blijvende positieve stap is voor jezelf. Dat verdien je ook, maar je moet het wel zelf doen, jij moet het willen.

Wil niet zeggen dat herinneringen ophouden te bestaan, dat dingen in het verleden die gebeurt zijn en een minder prettig gevoel bij jou hebben achtergelaten, in een keer heel leuk zijn en er hard om moet lachen. Nee, je gaat het een passend plekje geven en er je voordeel mee doen in het leven.

Ga lekker dagelijks voor de voet weg aan de slag waardoor je alles veel bewuster ervaart, er van kunt genieten.  Alles gaat veel makkelijker en natuurlijker want je wordt minder en minder constant afgeleid door door die automatische piloot, die de hele dag door bij elke sensatie een bepaalde spanning triggered die je maar aanneemt als waar.

Over de schrijver
Mijn passie? Mensen helpen aan een steeds fijner leven. En niet zomaar een 'fijner' leven, maar een leven waarin het oke is dat jij heel bewust het verleden een passend plekje kunt gegeven. Een leven waarin jij steeds makkelijker en doelgerichter jouw ideale leven kunt bewerkstelligen. Een leven waarin jij steeds bewuster kunt genieten van al dat moois dat het moment te bieden heeft. Een leven waarin jij volop in jouw kracht staat. Ik weet uit eigen ervaring dat je leven zo veel leuker, ongedwongener en vrijer zal worden door bewust los te laten. Ik zou het fijn vinden voor jou als jij het jezelf ook gunt om dat te ervaren.
Reactie plaatsen

Koekje erbij?